Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REPORTERI ALO! SA DEBITANTKINJOM SLAVICOM RAKETIĆ NA „KUPUSIJADI“ U MRČAJEVCIMA

Svekrvin recept protiv profesionalnih kuvara!

Autor: B. Nenković | 15.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

U Mrčajevcima je počela „Kupusijada”! Prvi znak da je nadmetanje počelo je miris kuvanog kupusa iz zemljanog lonca koji se širi dolinom Morave.

Recept star 150 godina:  Slavica Raketić

Recept star 150 godina: Slavica Raketić | Foto: Biljana Nenković

Ove godine je 11. put da na crtu staju desetine kuvara, od ljutih profesionalaca do početnika, u želji da osvoje najviši trojef ove tipično srpske manifestacije. U stotinama zemljanih lonaca, ispod kojih izbija vrelina žara, takmičenje je počelo u petak i trajaće sve do večeras, a sve u želji da se osvoji „Zlatni lonac”.


Takmičenje u ovoj tipično sprskoj veštini održava se pod parolom „Celo selo kuva”, a uverili smo se da kupus kuvaju i u desetinama okolnih mesta. Ove godine na takmičenju debituje Slavica Raketić iz Stančića kod Čačka. Za žiri je pripremila svadbarski kupus po receptu svoje svekrve. Ona je, kaže Slavica, kuvanje kupusa učila od svoje svekrve.

Iz lonaca  pršti kuvani  kupus: Aco iz  Smederevske  palanke

Iz lonaca pršti kuvani kupus: Aco iz Smederevske palanke | Foto: Biljana Nenković


- Recept je star više od 150 godina. Obe su bili pravi majstori i poznate po tome što su za mnoga svadbena veselja upravo one kuvale kupus u zemljanom loncu - kaže Slavica.

Ona je glavni majstor i kuva za ekipu „Stančići”, u kojoj su obojica njenih sinova. Oni takođe prvi put učestvuju na „Kupusijadi”, i to na poseban način. Napravili su repliku kolibe kakve su njihovi preci nekada pravili u vrbacima pored Morave. Pod kućicom od drveta topole, šašine i trske postavili su i tablu sa natpisom „Objekat je klimatizovan“. Da bi ispoštovali sve trendove, malo su se šalili, pa su posetiocima svog štanda obezbedili i besplatan bežični internet i zonu za nepušače.

Ljuba Petrović  višestruki je pobednik

Ljuba Petrović višestruki je pobednik


Aco iz Smederevske Palanke podložio je veliku vatru, na kojoj je poređao desetak lonaca. Preznojava se od vreline dok sa umećem sklanja žar da kupus slučajno ne bi zagoreo. Znoj se cedi sa njega, iako je u petak uveče pored Morave bilo svega devet stepeni. Iz lonaca pršti kuvani kupus iz kojeg izviruju slanina i suva rebarca. Aco kaže da je kupus bolji kada u njemu ima više mesa.

Lonac kupusa iz Stančića, sela pored Morave, biće jedan od dvadesetak konkurenata jelu Ljube Petrovića, višestrukog pobednika „Kupusijade” i jednog od inicijatora ove manifestacije.

- Više od tri decenije kuvam kupus u zemljanom loncu. Posle toliko godina nema šanse da ne naučite. Samo vremenom doterujete nijanse. Radi se po osećaju. Nema tu sad posebnog recepta, te ovoliko kupusa, te ovoliko mesa... Glavni sastojak je kuvar - kaže Ljubo dok ponosno pokazuje svoje trofeje sa prethodnih „Kupusijada”.

Vlastimir iz Jagodine

Vlastimir iz Jagodine | Foto: Biljana Nenković

Ljubavna čarolija za 100 dinara

Uz kupus, posetioci uživaju u vašaru, folkloru, ručno pravljenim bombonama, medenjacima, ringišpilima... Neizbežne su i razne džidža-bidže, koje se jeftino prodaju. Tako Vlastimir iz Jagodine prodaje „ljubavnu čaroliju“ za svega 100 dinara.
- U bočice od penicilina stavljamo semenke lana, suncokreta, bundeve, so, bosiljak. To je kombinacija za sreću i napredak u kući, a kad toga ima, onda ljubav sama dođe - kaže Vlasta.

Poslednji komentari
  • gago Vreme: 15.09.2013 21:12h

    Ima svega ali rekao bih da je posetilaca manje nego prosle godine.Sto se tice zarada ugostitelja mislim da nece biti na nekom gubitku jer su cene nakokali verovatno po ugledu na Gucu.Nesto se ipak promenilo:Glavna ulica nije zakrcena raznim standovima sa sve i svasta robom.Na par mesta neki nezajazljivi ugostitelji uzurpitali su trotoar svojom vatrom,loncima,raznjevima i dr.Ipak najveci gubitnik u svemu ovome je drzava odnosno ministar finansija!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP