Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NA HILJADE VERNIKA ČEKALO U REDU DA SE POKLONI RUCI JOVANA KRSTITELJA I ČESTICI ČASNOGA KRSTA

Svetinje su stigle i Srbiji će da krene!

Autor: Vesna Torović | 06.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

- Ruka Svetog Jovana Krstitelja će pomoći da Srbiji bude bolje. Od dana kad su svetinje došle u Srbiju, našoj zemlji će krenuti nabolje. Sigurna sam da će posle ovog dana sve biti drugačije. Ovo nije važno samo za Niš i Srbiju, ovo je važno za celo hrišćanstvo. Morala sam da dođem da se poklonim ovim svetinjama - priča Nišlijka Jelena Maksin, koja je kao i hiljade Nišlija juče došla u Saborni hram Svete Trojice u Nišu da celiva Svetu desnicu Svetog Jovana Krstitelja i česticu Časnoga krsta.

Žandarmi u svečanoj  uniformi sve  vreme su  stajali pored  svetinja

Žandarmi u svečanoj uniformi sve vreme su stajali pored svetinja | Foto: K. Kamenov

Tokom jučerašnjeg dana vernici su u redu čekali da se poklone relikvijama koje su preksinoć prenete iz Cetinjskog manastira u Niš povodom centralne proslave 17 vekova od usvajanja Milanskog edikta. U redu se čekalo više od pola sata, a red se protezao po čitavoj porti Saborne crkve, sve do Prijezdine ulice.


Ni najmlađi nisu izostali

Ni najmlađi nisu izostali | Foto: K. Kamenov

- Ovako je od 7 sati kad smo otvorili Sabornu crkvu. Dosta vernika je već čekalo ispred vrata. I uveče kad su svetinje donete u Saborni hram bilo je dosta vernika, crkva je bila otvorena do pola jedan u noć. Ovo je prvi put od 1941. godine da se ruka Jovana Krstitelja, koji je krstio našeg Gospoda, nalazi u Srbiji - kaže otac Dragoslav Lazić, sveštenik Sabornog hrama, koji je pored svetinja davao blagoslav vernicima. Pored svete ruke i čestice Časnog krsta sve vreme su stajali pripadnici Žandarmerije u svečanim odelima.


Gužva je bila od 7 sati : Vernici stigli iz svih krajeva Srbije

Gužva je bila od 7 sati : Vernici stigli iz svih krajeva Srbije | Foto: K. Kamenov

A da bi se poklonio relikvijama, Miodrag Rajković je u Niš došao čak iz Kraljeva.
- Ovo je prilika da vidimo koji su nam koreni i kakva nam je tradicija. Moramo da se vratimo veri da bi nam bilo bolje, ali i da poštujemo našu tradiciju. Ne može nam biti bolje, ako niko u Srbiji ne obeležava 900 godina od rođenja Stefana Nemanje - smatra Rajković.


Petar Stamenković je u Sabornu crkvu doveo i svoju petogodišnju ćerku Saru jer nije želeo da ona propusti celivanje svetinje.

Donošenje ruke: Sveštenstvo SPC

Donošenje ruke: Sveštenstvo SPC | Foto: K. Kamenov

- Ovo nam je prilika da se poklonimo svetim relikvijama i da potražimo oprost svih naših grehova. Sigurno je da će nam bog darovati zdravlje, pre svega za našu decu i unučiće. Velika je počast, pre svega za sve Nišlije, ali i za celu Srbiju što su ovakve svetinje donete u naš grad i zemlju - priča Nišlijka Dobrila Stamenković.

Danas sveta liturgija


Sveta liturgija u crkvi cara Konstantina i carice Jelene, koju će služiti vaseljenski patrijarh Vartolomej i patrijarsi svih pravoslavnih crkava, počinje danas u 9 časova.
Pored crkvenih velikodostojnika, centralnoj proslavi 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, prisustvovaće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, članovi vlade, prvi čovek RS Milorad Dodik i predsednik Crne Gore Filip Vujanović.

Poslednji komentari
  • gavrilovic Vreme: 07.10.2013 09:23h

    Ha,ha,sada ce, garant, da vam krene! I dalje ne treba niko nista da RADI,samo da cmace krstace.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP