Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POTRESNO

Svi beže od mene zbog bolesti!

Autor: Gane Đorđević | 13.10.2012 - 07:38:00h | Komentara: 33

Zorica Vučković iz Drainca pored Svrljiga svakoga jutra prepešači nekoliko stotina metara do najbližeg izvora da bi u plastične flaše natočila nekoliko litara vode, koju nema u svojoj čatrlji na kraju sela, gde živi sa svojim ocem Miodragom (58).

Zar im beda nije dovoljna?: Udžerica u kojoj žive Vučkovići

Zar im beda nije dovoljna?: Udžerica u kojoj žive Vučkovići

Puste želje...


- Volela bih kad bih imala svoju sobu i plafon od cigle, i vodu na česmi, i jednu veliku lutku. Sve bih to mnogo volela, i jednu samo moju drugaricu, pa da s njom svakoga jutra odlazim po vodu. Volela bih još da imam i svoju kadu, dosadilo mi je da se kupam u koritu, i da imam samo svog lekara, pa da ne moram da idem u Beograd u bolnicu - kaže Zorica.

Za većinu bi to bila samo zdrava jutarnja šetnja, ali za ovu 23-godišnju devojku pešačenje do izvora svakoga dana predstavlja pravi podvig jer joj je leva noga amputirana iznad kolena, a zbog kancera je pre sedam godina ostala i bez jednog plućnog krila!

Ne kaže se džabe da „nesreća nikad ne dolazi sama“, a tužna životna priča ove devojke, blago ometene u razvoju, najbolji je primer za izreku koju narod prenosi s kolena na koleno. U 13. godini je ostala bez noge kada joj se, posle jedne bezazlene povrede koju je zaradila u školskom dvorišu, inficirala rana jer nije na vreme otišla kod lekara.
Samo tri godine kasnije, ponovo je morala pod nož. Doktori su bili primorani da joj odstrane jedno plućno krilo kada su otkrili da boluje od malignog tumora na plućima.

Štap i proteza kao životni oslonac: Po vodu mora da ide nekoliko stotina metara svakog dana

Štap i proteza kao životni oslonac: Po vodu mora da ide nekoliko stotina metara svakog dana

Sada bez noge i plućnog krila, zaboravljena od svih, živi sama sa ocem u udžerici, u kojoj nema čak ni vode. Zbog toga svakoga dana pomoću štapa, oslanjajući se na jeftinu protezu, odlazi po vodu do najbližeg izvora, koji je od njenog ubogog doma udaljen nekoliko stotina metara.

- Hoću da olakšam tati i da vidim svet. Bolesna sam, pa zbog toga svi beže od mene. Misle da će i na njih preći moja nesreća. Bilo bi mi lakše da mi je bar majka živa, ali nje se i ne sećam jer je umrla kad sam imala samo četiri godine - s tugom u očima priča ova nesrećna devojka.

Zajedno kroz životne muke: Zorica sa ocem Miodragom

Zajedno kroz životne muke: Zorica sa ocem Miodragom

Njen otac nema stalan posao, osim što ponekad, na poziv seoskih gazda, za mizernu nadnicu rmbači od jutra do mraka.

- Živimo od socijalne pomoći i nadnice koju tata zaradi radeći kod drugih ljudi. Niko nam ne ulazi u kuću, osim Tanje iz centra. Tri moje starije sestre nisu bile u gostima već šest godina, a komšije već odavno i ne prilaze našoj ukletoj kući - jada se Zorica.

EU pomaže deci ometenoj u razvoju

U goste nesrećnoj porodici iz sela Drainac dolazi samo Tanja Lazarević, koja u sklopu jednog projekta koji finansira EU od pre godinu dana obilazi decu ometenu u razvoju koja žive u okolini Svrljiga. Ona im pomaže da odu kod lekara ili se s njima jednostavno samo druži po nekoliko sati u toku dana. U projekat vredan 330.000 evra uključene su četiri opštine, i to Knjaževac, Boljevac, Pirot i Svrljig, a pored Tanje, na terenu radi još 20 negovateljica.

Poslednji komentari
  • jana Vreme: 13.10.2012 00:21h

    Veoma potresna prica, dusa me zaboli kad ovako nesto procitam. Dusa od devojke, koliko je samo skromna, dobra, cista i iskrena. Banana drzavo, hoces li uciniti nesto da ovi ubogi ljudi bar dobiju saniranu kucu, vodu io najosnovnije u njoj?? Kad ima za razne bahanalije drz. zverki, MORA da ima i za ove, i ovakve ljude, i sve ostale koji su u nevolji!!!

  • pizon Vreme: 13.10.2012 10:34h

    Hajde Dulicu i ostale lopuze,ulozite neki dinar koji ste pokrali od ovog siromasnog naroda,napravite kucu ovoj cestitoj devojci i njenom ocu.Nemojte samo grabiti za vas ,vasu decu unuke i praunuke.Docice djavo po svoje i u vasu kucu.Nemo da se posle cudite sta vas je snaslo

  • Guarana Vreme: 13.10.2012 15:26h

    Ovo je naprosto stvarno strasno... I tuzno. Jednu veliku lutku ona zeli... I plafon. Ali mislim da umesto komenatra na racun drzave i slicnih stvari bilo bi lepo kada bi mi, obicni ljudi, mogli da se organizujemo pa da pomognemo ovoj devojci... Uzdati se u njihovu savest i to sta bi trebalo i sta mora... Dzaba nam to. Koliko je samo preturila preko glave, strasno, Tuga, cemer, jad. Ozbiljno, kad moze za sve i svasta da se deluje i skuplja zasto ne moze i za nju? Na kraju krajeva ide zima. I kad bih znala kako, drage volje bih pokrenula akciju.

  • Ana Marija Vreme: 13.10.2012 15:45h

    Neka neko pokrene akciju rado cu se odazvati.. Ovo je zaista potresno,zelim da pomognem tim bespomocnim ljudima, ali kako...

  • nikola Vreme: 13.10.2012 15:46h

    Srba pravih sto jos ima to je jedno 5 posto ovo je sve ostalo olos do olosa sta ostade od srbije .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP