Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČOVEK SA 10 ZANATA

Teško je kuvati u Hilandaru!

Autor: Vesna Torović | 09.09.2012 - 10:25:00h | Komentara: 1

Nišlija Nebojša Stamenović (44) može da se pohvali kako je u svom životu uspeo da nauči najmanje 10 zanata! Bio je, između ostalog, vatrogasac, autoelektričar, moler, turistički vodič, kaligraf, školovani kuvar, a trenutno ga nemirni duh tera da uči kako se prave kuće od blata, pa pohađa kurs u Mošorinu.

Ipak, najviše se ponosi time što je više od pet godina kuvao monasima u Hilandaru i ocu Stefanu dok je bio prota Svete Gore u Kareji.

Nebojša Stamenović

Ponosan na to što je kuvao monasima u Hilandaru: Nebojša Stamenović | Foto: Vesna Torović

- Ponudio sam se da kuvam bratstvu i dali su mi šansu da probam. Bili su zadovoljni i tako sam godinama bio po tri meseca u Hilandaru, pa se vraćao u Niš, pa opet odlazio. Nije lako kuvati u Hilandaru, jer se sprema hrana za mnogo ljudi. Postoje dve kuhinje, u jednoj se kuva za monahe i njihove goste, a u drugoj za radnike koji obnavljaju Hilandar. Više sam kuvao za kaluđere, i to svaki dan dva obroka u 8 i 18 časova za 80-150 ljudi - priča za „Alo!“ ovaj Nišlija i dodaje da je monasima koji povrće uzgajaju u svojoj bašti uglavnom spremao ribu i morske plodove, jer ne jedu meso.

Nebojša Stamenović

Kuvao za 80 do 150 ljudi dnevno po osam sati| Foto: Vesna Torović

- Za slavu Hilandara sam ustajao u dva ujutro da bih mogao da stignem da isprečem toliku ribu. Ipak, iako je bilo jako naporno jer sam najmanje osam časova dnevno kuvao, boravak u Hilandaru me je je naučio strpljenju, miru, životnoj radosti... Kasnije sam kuvao za oca Stefana dok je bio prota Svete Gore u Kareji, ali tu je bilo mnogo lakše jer sam spremao za mnogo manje ljudi, najviše desetak - priseća se ovaj neobični kuvar.

Nebojša Stamenović

Nebojša Stamenović u nišu ima Klub zdrave hrane | Foto: Vesna Torović

Inače, Nebojša u samom srcu Niša ima Klub zdrave hrane - Kuća čaja, ali njegov klub je zatvorenog tipa. Hranu koju sprema, kao i čajeve od biljaka koje sam bere na Suvoj i Staroj planini, ne mogu da jedu i piju svi, već samo oni koji znaju da nabroje najmanje 30 različitih lekovitih trava i 10 vrsti pečuraka. Njemu motiv nije novac, več želja da nauči ljude da se zdravo hrane.
Poslednji komentari
  • Dragan Vreme: 04.04.2013 07:07h

    svaka cast Nebojsa,volio bih te upoznati,licno,pozdrav sa obala Pacifika

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP