Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PRIDRUŽITE SE OVOM MOMKU!!!

Tinejdžer pokrenuo akciju pomoći za šestoro dece!

Autor: Biljana Nenković | 03.03.2014 - 19:05:00h | Komentara: 1

Nikola Đurđević (19) iz Kutlova kod Kragujevca pokrenuo je akciju za prikupljanje pomoći porodici Milivojević iz obližnjeg sela Čumić koji imaju šestoro dece i žive u veoma teškim uslovima, bez stalnih prihoda. Ovaj tinejdžer je Milomira ( 50) i Leposavu(42) upoznao kada je došao da im ugradi motor za arterski bunar. Odlučio je, prvo, da im ne naplati svoj rad, a onda je počeo da okuplja donatore ne bi li im bar malo olakšao svakodnevnicu. Njegova akcija će, kaže, trajati, sve dok im ne obezbedi nornalne uslvoe za život.

Milomir i Leposava sa decom

Milomir i Leposava sa decom | Foto: B. Nenković

  - Mnogo mi je teško palo kada sam video tu decu kako spavaju na raspalim krevetima.  Nemaju kupatilo, ni kuhinju kako valja. Niko u 21. veku ne treba da živi tako. A tako su dobri i pošteni ljudi! Njihova kuća je puna ljubavi. Vodu su donosili sa bunara udaljenog oko trista  metara od kuće, na kolicima za beton. Možete li da zamislite da Milomirova žena  ručno pere i  otkuvava veš, a tek što se porodila. Da se ja  pitam, odmah bih joj dao penziju - priča za Alo! Nikola Đurđević. 

Nikola je još dok je bio u osnovnoj  školi počeo sa ocem da ugrađuje motore u arterske bunare. Iako je tek stupio u punoletstvo, kaže da ima razrađen posao po celoj Srbiji i sada već nezavisno od oca vodi svoj posao. Radi i  zarađuje više od svojih vršnjaka, te je zbog toga bio u situaciji da Milivojevićima ne naplati svoj rad.    Nikola Đurđević

Nikola Đurđević | Foto: B. Nenković

 - Nisam mogao da im naplatim ugradnju motora, mada su oni bili spremili neke pare. Plan im je bio da vodu dovedu do ispred kuće. Međutim, organizovao sam se sa svojim klijentima da im se obezbedi ta pumpa, da se  cevi razvuku i u kući, ali sad nam nedostaje mnogo toga. Recimo, imamo obezbeđenu veš mašinu i WC šolju, ali džabe to, kada im treba da opreme upatilo i razvuku cevi. Nedostaju i pločice. Oni se muče da prežive svaki dan, tako da samo to ne mogu da obezbede. Nabavili smo im i jedan krevet, ali fali im svega, od hrane, garderobe, do nameštaja i  igračaka - dodaje Nikola. 

Nedovršeni dom Milivojevića

Nedovršeni dom Milivojevića | Foto: B. Nenković

 Milivojevići imaju Kristinu(17) koja ide u srednju Poljoprivrednu školu u Topoli. Stevan (15) pohađa osnovnu školu, a kod kuće su još  trogodišnji blizanci Predrag i Nenad, i tek rođena Jovana. Žive u nedovršenoj  kući i svi spavaju u dve sobe, od kojih je jedna neomalterisana. Glava porodice Milomir,  zvani Giga ostao je bez stalnog posla još pre desetak godina u kragujevačkom PKB-u. 

Prodao je jednu njivu  da bi kupio traktor i sa njim za pare orao zemlju drugima. Nadniči gde god može. Ne sedi skršenih ruku, ali koliko god da zaradi nije dovoljno. Leposava je domaćica. 

Nikola i Miomir ispred arterskog bunara

Nikola i Miomir ispred arterskog bunara | Foto: B. Nenković

 - Mnogo nam je teško. Priznajem! Znam da će svako da me pita, a šta će ti toliko dece.... Ali, volim ih, više od svog života. Zdravi su i veseli. Planirao sam  ja da svojim radom zaradim šta mi treba, ali sve se nešto promenilo i kako god okrenem, ne može - priča Giga. 

Mladog dobrotvora Nikolu upoznao kada je skupio nešto para da dovede vodu do ispred kuće kako bi supruzi bar malo olakšao život. 
- Hvala mu. Nikad to neću zaboraviti.  To je retkost u današnje vreme!  Tako i svoju decu vaspitavam, da sve što imaju podele sa drugima i da pomognu kad god mogu - dodaje Giga. 

Ni dinara od države! 

Milivojevići kažu da ne primaju dečji dodatak, jer im je odlazak u Kragujevac da bi prikupili obimnu dokumentaciju, veliki izdatak. Jedini siguran mesečni prihod je tetkina poljoprivredna penzija. 
- Sa mnom živi tetka koja prima poljoprivrednu penziju, ali kupili smo šporet na kredit. Sad polovina njene penzije od 8 000 dinara odlazi na mesečnu ratu - dodaje Giga. 

Nikola: Dobri ljudi, pomozite mi! 

Nikola je odlučan da Milivojevići žive kao sav normalan svet i zato poziva humane ljude da mu se priključe.  Ipak, sada je po Nikolinoj proceni najvažnije da im se opremi kupatilo i kuhinja. 
- Sada su nam prioritet pločice za kupatilo, kada, lavabo. Obezbedio sam im veš mašinu, ali džaba, kad još nismo završili vodovodne instalacije po kući. Oni nemaju ni ormare kako valja, ništa! Deca nemaju igračke. Pa ako neko može da pomogne, bilo bi super - kaže ovaj tinejdžer. 
Poslednji komentari
  • sara Vreme: 03.03.2014 19:53h

    Pa ako je ostao bez posla pre deset godina što je pravio decu,ne razumem.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP