Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

TOMISLAV TANASIJEVIĆ IZ BATOČINE U SVOJOJ BAŠTI ODGAJIO DŽINOVSKI KUPUS

Tomina glavica od 107 Centimetara!

Autor: B. Nenković | 07.11.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Tomislav Tanasijević (60) iz Batočine kod Kragujevca odgajio u svojoj bašti džinovski kupus čiji je obim 107 centimetara! Toma tvrdi da nema veće glavice u Šumadiji i Pomoravlju, a posekao ju je pred ekipom „Alo!” novina kako neko ne bi pomislio da je u pitanju plagijat.

Od ove glavice kupusa,  veličine dve fudbalske lopte,  navodi Toma, može da se napravi bar 30 salata za goste, a vešta domaćica

Od ove glavice kupusa, veličine dve fudbalske lopte, navodi Toma, može da se napravi bar 30 salata za goste, a vešta domaćica može da savije više od 50 sarmi | Foto: Biljana Nenković

Vaga je pokazala osam kilograma, što je skoro trostruko više od težine prosečne glavice. Od ove glavice kupusa, veličine dve fudbalske lopte, navodi Toma, može da se napravi bar 30 salata za goste, a vešta domaćica može da savije više od 50 sarmi.

Recept za kiseli kupus!


- Na 25 kilograma kupusa dovoljno je oko 1,3 kilograma soli. Kupus se prvo ostavi da „ćuti“ bez vode dva-tri dana, a posle se doliva voda. Ne pretačem tri puta, nego samo vazduhom iz creva „raspršim“ vodu da se so ravnomerno otopi. I to je najbolji način da se kupus ukiseli za zimu - kaže Toma.

Za bure od 60 litara dovoljne su svega dve ovakve glavice, ali pod uslovom da mogu da prođu kroz otvor kace. Šta je razlog zbog kojeg je u Tominoj bašti narastao kupus kapitalac ne zna tačno ni on sam. Po baštama u celoj Batočini kupus je regularne veličine, samo je u njegovoj dostigao rekordnu težinu.

- Možda zato što sam rasad letos uzeo od tašte Zore Janićijević, pa je neki usud hteo da je napravi ljubomornom. Isti rasad je i ona zasadila, ali kupus u njenoj bašti je običan.
Moram da kažem da je ona taj rasad proizvela od semena koje potiče još iz 1976. godine. Donela ga je iz Rakovog Dola kod Babušnice - kaže Toma, inače penzioner koji je više od 20 godina radio u Švajcarskoj.

Za bure  od 60 litara  dovoljne su svega  dve ovakve glavice,  ali pod uslovom  da mogu da prođu  kroz otvor kace

Za bure od 60 litara dovoljne su svega dve ovakve glavice, ali pod uslovom da mogu da prođu kroz otvor kace | Foto: Biljana Nenković


Po drugoj teoriji, kupus je narastao do džinovskih razmera zbog čiste bunarske vode, ali Toma veruje da je uspeh došao posle njegovog napornog rada i rada njegove supruge Dušanke, koji su ga celo leto i jesen obilno zalivali i plevili. Toma je u svojoj bašti ove godine kupus posadio na svega tri kvadrata. Od 60 strukova sorte „srpski melez“, nijedna glavica nije ispod šest kilograma. Kaže da garantuje da ni na jednoj parceli u Srbiji ove sezone nije bilo većeg prinosa. Listovi su, kaže Toma u šali, kao slonove uši i misli da će biti velike muke kad se bude pravila sarma.

- Pola kilograma mesa treba za jednu sarmu! - kaže Toma.
Ni komšije nisu verovale da je u Tominoj bašti ovo povrće toliko poraslo. Zato su došli i u mobu da pripomognu i da vide čudo od kupusa. Miladin Cvetković, Tomin komšija i prijatelj, došao je da se uveri šta metar i vaga pokazuju. Nada se da će mu Toma iduće godine dati neki struk.
Poslednji komentari
  • Saša Vreme: 07.11.2013 09:04h

    GMO !

  • slobodan Vreme: 07.11.2013 17:36h

    kod nas sve stpoje veliko odma je gmo

  • Apolo Vreme: 08.11.2013 07:29h

    Radioaktivni veštak.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP