Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEOBIČAN HOBI GOLUBA MILANOVIĆA IZ PRIJEPOLJA

Traže ljudi đeda na hrastu!

Autor: Željko Dulanović | 27.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Na pčelinjak sa dvadesetak košnica Goluba Milanovića (62) iz Prijepolja i neobičnu galeriju njegovih drvenih skulptura u dvorištu vikendice u selu Bistrica kod Nove Varoši danonoćno motre skulpture tri medveda.

Golub Milanović tesanjem  prekraćuje dane

Golub Milanović tesanjem prekraćuje dane

Mada ne deluju zastrašujuće kao njihovi srodnici u prirodi, svojom pojavom, od košnica i meda ipak teraju grabljivce. Golub Milanović, penzionisani automehaničar MUP-a, stravstveni je pčelar, a drvorezbarstvom se bavi već četiri decenije. Skulpture medveda istesao je od hrastovih stabala jer se divi snazi i dovitljivosti zverinja, mada je bio prinuđen da zbog zuluma medveda preseli pčelinjak i galeriju sa očevine u selu Milešev, na padine Jadovnika.


- Medvedi su mi zagorčali život i proterali me iz zavičaja, jer tamo ni tri ograde od bodljikave žice, tarabe i sajli, nisu mogle da spasu pčelinjak od napasti. Pobegao sam, ali mi ni ovde u tazbini ne daju mira, jer mi svaki dan dolaze u san i na skice. Zbog toga će se ovoj družini u dvorištu pridružiti još dva, jedan će se peti uz stablo, a drugi sladiti iz vrškare.

Donose  mi i požutele  porodične  fotografije tražeći  da im izrezbarim  lik nekog od  predaka Golub

Donose mi i požutele porodične fotografije tražeći da im izrezbarim lik nekog od predaka: Golub

Iako su mi u zavičaju krali med i rušili košnice nisam prestao da se divim njihovoj snazi, okretnosti i dovitljivosti u divljini – priča Milanović. U dvorištu Milanovićeve brvnare u bistričkom zaseoku Bučevci prava je galerija likova: drvene skulpture starina, balerina i devojke u igri i zanosu, kućnice i pletilje, a pored medveda tu je i nekoliko sova, kornjača i ptica. Sve njih je Milanović isklesao uz pomoć mašte, motorne testere i dleta.

- Po okolnoj šumi, a i u mom zavučaju u Mileševom dolu, nalazim neobične ostatke drveća i otpatke prilikom seče. Donosim ih i oblikujem, pa zaštitim uljem ili lakom. Tako prekraćujem dane, nalazeći utočište za mir i dušu. Neko mi i donese deo lipe ili hrasta i zatraži da mu na osnovu požutele porodične fotografije izrezbarim lik nekog od predaka, najčešće đeda – kaže Milanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP