Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U GORNJEM STRIŽEVCU OBNOVLJEN OBIČAJ JAHANJA NEOSEDLANIH KONJA

Trkom konja prizivaju proleće! (FOTO)

Autor: Zoran Panić | 09.03.2014 - 14:51:00h | Komentara: 1

Trkom konja kroz selo meštani babušničkog sela Gornji Striževac obeležili su tokom vikenda praznik Todoricu i oživeli obnovljeni vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja kroz selo kako bi u skladu sa narodnim verovanjima prizvali proleće.

Trka neosedlanih konja / Foto: Zoran Panić

Trka neosedlanih konja / Foto: Zoran Panić

 

Šestoro odvažnih mladića jahalo je konje kroz selo, čime je obeležen dolazak proleća. Najmladji su uz pomoć starijih probali da jašu konje. Organizatori ovog starog običaja su Turistička organizacija Babušnice (TOB) i Mesna zajednica sela Gornji Striževac. Turistička organizacija planira da to bude deo turističke ponude opštine.

Jahanje neosedlanih konja

- Konje na Todoricu jašu mladi neoženjeni muškarci za koje jahanje neosedlanih konja predstavlja i svojevrstan ispit zrelosti. Postoji legenda o mitskom biću polu-konju polu-čoveku, koji je dolazio u sela i odvodio mlade i lepe devojke. Momci da bi sprečili nestajanje devojaka toga dana jašu neosedlane konje kojima se daje pogača koju dele sa jahačem kako bi sprečili da im devojke odvodi to mitsko biće. Ovaj običaj je vekovima održavan. Pre pet godine smo ga obnovili - kaže inicijator obnove ovog običaja Srdjan Popović, meštanim Gornjeg Striževca

- Turistička organizacija Babušnica podržava ovu manifestaciju. U njoj smo prepoznali potencijal, jer je jedinstvena u Pirotskom okrugu a i šire. Ovo je jedinstvena prilika da se deca iz urbanih sredina sretnu sa ovim prelepim životinjama a stariji da se podsete kako je nekad bilo i da bar na ovaj dan oživimo ovo selo. Broj posetilaca ove manifestacije raste iz godine u godinu. Sami konji su neverovatan potencijal kao sadržaj seoskog turizma. Ovo je praznik ovog sela koji se održavao vekovima. Običaj je obnovljen pre pet-šest godina i treba ga sačuvati- kaže direktor Turističke organizacije Babušnice Milan Stamenković.
Trka je izazvala veliko interesovanje meštana, ali i ostalih posetilaca iz Babušnice, Pirota i susednih mesta. Vladimir Popović, jedan od šestorice mladića koji je jahao konja kaže da su on i njegova braća odmalena vezani za konje.
-Naš otac Srdjan je do skoro imao šest konja. Sada imamo dva. Moja braća I ja svake godine učestvujemo u trci i tako prizivamo proleće. Za nas i za naše selo ovo je veoma značajan dan. Svake godine sve je više ljudi koji dolaze da posete ovu manifestaciju. Na ovaj način čuvamo tradiciju našeg sela- kaže Vladimir.
Mladići obučeni u narodne nošnje na konjima su galopirali selom i izvodili i razne akrobacije.
- Jašem od četvrte godine. Nije lako jahati konja. Jahanju su me naučili moja starija braća Vladimir i Miloš- kaže najmladji konjanik desetogodišnji Ninoslav Savić.

  • Trka neosedlanih konja / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Trka neosedlanih konja / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Trka neosedlanih konja / Foto: Zoran Panić | Foto:
  • Trka neosedlanih konja / Foto: Zoran Panić | Foto:
Poslednji komentari
  • croata Vreme: 09.03.2014 16:49h

    Pretpostavljam da je ovo u Srbiji... Toga ima i u Hrvatskoj, ali nisam siguran da li je vezano za dolazak proljeća, ili za Vaskrs...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP