Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

IGRE BEZ GRANICA NA GRANIČNOM PRELAZU HORGOŠ

U Evropu na gurku!

Autor: Nikola N. Travica | 11.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Mnogo jeftiniji odmor nego u sopstvenoj zemlji građane Srbije tera da na graničnim prelazima čekaju i po nekoliko sati. Ni temperatura koja se na usijanom asfaltu bliži čak pedesetom podeoku Celzijusove skale ne može da odgovori Srbe od namere da se upute ka Evropskoj uniji, gde će se u nekoj od banja ili bazena dobro rashladiti.

Kilometarske kolone na  ulasku u Evropu

Kilometarske kolone na ulasku u Evropu

Dok se u zemljama Evropske unije trude da uklone granične prelaze i kućice za naplatu putarine kako bi omogućili brži protok ljudi i robe, dolaskom na granicu naše zemlje stiče se utisak da je u Srbiji sasvim drugačija situacija. Zbog detaljne granične kontrole svakog putnika koji ulazi ili izlazi iz Srbije, čekanje može da traje i po pet sati, što je proteklog vikenda bio slučaj na Horgošu.

Navikli su Srbi na razne izazove

Navikli su Srbi na razne izazove


- Krenuli smo iz Novog Sada u banju Morahalom u Mađarskoj, koja je udaljena svega 10 kilometara od malograničnog prelaza Bački Vinogradi. Iako bez autobusa i teretnog saobraćaja, na tom prelazu smo gurajući automobil na pedeset stepeni čekali duže od sat vremena. Ali, zbog dobrog i jeftinog odmora u Evropi, ma i na to smo spremni. Navikli su Srbi na razne izazove - kaže za “Alo!” Velibor Bokan, koji se sa svojom lepšom polovinom uputio na dnevni izlet u Mađarsku.

Iako je špic turističke sezone, granična policija detaljno kontroliše svakog putnika, kao i svako vozilo, zbog čega se stvaraju ogromne gužve prilikom izlaska i ulaska u zemlju. Gužve su bile i na Batrovcima, gde je Slobodan Zlokolica čekao oko tri sata kako bi izašao iz zemlje.

- Gužva je bila nenormalna, a samo jedna traka za izlazak iz zemlje je radila. Imao sam osećaj da ću se pretvoriti u sunđer. Kolona vozila je bila ogromna. Situacija je više nego strašna. Mislim da je to prava slika naše zemlje koju stranci vide na samom ulasku u Srbiji, koji čekaju i po pet sati da bi ušli u zemlju - objašnjava Zlokolica, koji je zbog stanja na granici u Ogulin kasnio dva sata.

Srbi na sve spremni za dobar odmor: Morahalom  u Mađarskoj

Srbi na sve spremni za dobar odmor: Morahalom u Mađarskoj


Prilikom putovanja u Mađarsku, preporučljivo je izbegavati granični prelaz Horgoš, koji se nalazi na auto-putu Beograd-Budimpešta. Čekanja su najkraća na malograničnim prelazima Bački Vinogradi, Bajmok i Đala, koji rade od 7 do 19 sati. Malogranične prelaze, osim državljana Srbije i Mađarske, mogu da koriste i putnici iz EU.

Jeftinije kod komšija

Jeftinije kod komšija

Uživanje gratis


- Sve ove gužve i maltretiranja na granici se zaborave kada se stigne u Evropu, gde se mnogo jeftinije možete provesti nego u Srbiji. Za dnevni izlet u banji - ulaznica, hrana i piće - ne treba vam više od 1.200 dinara. Za taj novac se u Srbiji nigde ne možete provesti. Posle dobrog provoda odete u neki od hipermarketa, gde je mnogo toga upola jeftinije nego u Novom Sadu, i kompletno uživanje vas izađe skoro gratis. A znajući da u Srbiji ništa nije gratis, ni guranje kola na usijanom asfaltu od milion stepeni da bi se ušlo u Evropu ne predstavlja Srbima nikakav problem - kroz šalu kaže Velibor Bokan.

Poslednji komentari
  • jola Vreme: 11.08.2013 08:19h

    čudno kako je i hrvatska brzo postala evropa. za 7 dana videli smo samo 3(tri) policajca a i oni su obezbeđivali neispravna vozila na putu. o iskakanju iz žbunja i sličnim proizvodima naše policije tamo ni traga. nakon dužeg puta odličnim hrvatskim putevima ulazimo u domovinu kod bogojeva. naduvani policajac hoće da me kazni jer razgovaram mobilnim,nisam vezan,a sin na zadnjem sedištu nije u majici(sve to na samom graničnom prelazu) dalji tok puta odlikuju odlični putevi ,izuzeztno obeleženi,iskakanje iz grmlja (kod lalića i bajše) pregovaranje i 1500din(ukupno) EVROPO čekaj nas STIŽEMO

  • Stefan Vreme: 11.08.2013 12:31h

    kontrolisu posten narod a lopovi im prolaze bez kontrole!!! Je.. bi im ja majku

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP