Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEOBIČNA UMETNIČKA DELA JEDNOG OD NAŠIH NAJZNAČAJNIJIH VAJARA

U kamenu ovekovečio vaginu!

Autor: Mihailo Medenica | 14.12.2014 - 08:00:00h | Komentara: 0

Ako je, kao što kažu, svako vajar svoje sreće, da li je u tom slučaju Mihailo Stošović vajar sreće čitave muške populacije, s obzirom da značajan deo njegovog vajarskog opusa čine - vagine?!

Njegove vagine

Njegove vagine "uhlebljenje" našle u Izraelu, Švajcarskoj, Sloveniji...: Stošović | Foto: A. Stanković

Što se potpisnika ovih redova tiče odgovor je: da, bez razlike što su tako okamenjene, hladne i nešto gabaritnije, ali vagini se u zube ne gleda...

- Veruj da svako učini to isto, čak i oni koji ne shvate odmah o čemu je reč... - preseče nas Mihailo, poznat i pod pseudonimom Vajar beogradski, dok čisto profesionalne radoznalosti radi prelazimo prstima preko dela nazvanog „Možda“, baš kao preko čarobne lampe nadajući se da ispunjava želje.

Šalu na stranu, iako Stošovićev umetnički opus „Seme rađanja“ čini više od 60 varijacija na temu vagine, reč je o više nego priznatom, poznatom i plodnom autoru, mada se ovo „plodnom“ nekako najviše uklapa u celinu...

Zadivio i Putina

Nije on  kriv što ga  obožavaju:  Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Profimedia

 Mihailo Stošović je sve samo ne neozbiljan umetnik, jer osim kvalifikacija, pregršt nagrada, nebrojeno izložbi, jagme za njegovim delima, velikim ga čini i zvanje restauratora uz ono vajar, odnosno, delo - „Ruski nekropolj“ na Novom groblju, kojem su upravo njegove ruke, duša i duh vratile stari sjaj, koji je zadivio čak i Vladimira Putina.


- Možda nekome deluje banalno, ali predaleko

je od toga, jer vagina predstavlja nešto najbliže savršenstvu, uopšte krug, a mislim da „Seme rađanja“ ne treba pobliže da objašnjavam, pa time ni potrebu da ženski polni organ ovekovečim u kamenu... - vala, i ne treba, prijatelju, jer pametnom nema potrebe, a budali ne vredi objašnjavati, mada je vagina, verujem, zajednički imenitelj i jednih i drugih.


Tek ih je nekoliko ostalo u ateljeu, uglavnom su našle uhlebljenje, neke i daleko odavde, što je nekako i san svake od njih, valjda?

- Ovu gore pakujem, odlazi za Izrael, dok su neke u Sloveniji, Švajcarskoj, Crnoj Gori... - gde god da su jedno im je zajedničko, svugde su prihvaćene kao kod svoje kuće, koliko god za vaginu paradoksalno zvučalo, ali tako je!
- Ja sam, priznajem, bio skeptičan kako će ljudi reagovati na izložbama, međutim, kod oba pola su izazivale jednako oduševljenje, jer, ponavljam, reč je o umetničkim delima, a ne o pukom banalizovanju - ne sumnjamo, jer to je možda i poslednja stvar koja zaista izaziva nepodeljenu emociju kod svih, nebitno na materijal od kojeg su sazdane i dimenzije - svetinja je svetinja, bre!

Stošović iza sebe ima pregršt nagrada i nebrojano izložbi

Stošović iza sebe ima pregršt nagrada i nebrojano izložbi | Foto: A. Stanković

 
- Jedino što me zaboli je kad kod nekog ne izazovu nikakvu emociju, asocijaciju... Neka vide i tenisku lopticu, kako je jedna prijateljica okaraterisala, samo nek vide nešto i neka ih neka emocija prene, inače delo smatram nedovoljno uspelim - otvoreno priznaje jedan od najznačajnijih vajara našeg vremena.

- Nisu vagine jedino što vajam, naravno, tek su deo pomenutog ciklusa „Seme stvaranja“, ali nekako najviše pažnje i priče privuku. Nažalost, kad Stoja najavi novi album ne može da živi od publiciteta, ali kad umetnik najavi izložbu svede se na porodicu i prijatelje... - nažalost, tačno, ali ne sasvim i u slučaju sina i unuka čuvenih kamenorezaca iz kuće Stošovića, na čijem je otvaranju prošlogodišnje izložbe u „Progresu“ bilo više od 600 ljudi, što se broji kao svojevrsni rekord.

- Da, ali sve se na kraju svede na marginu i zapećak u kojoj umetnost jeste i puko peživljavanje umetnika... - nije to jed u njegovom glasu, već tihi lament nad sudbinom umetnosti i njenih poslenika u zemlji Srbiji, gde jedino još njeno veličanstvo - vagina ima zaslužen status, dok je sve ostalo otišlo u k... Vajaju neki i to, ali...

Bilo kako bilo, vagina nas je održala - njojzi hvala! Ove, izvajane u kamenu, rukom i duhom Mihaila Stošovića, kao njegov lični pečat i trag u večnosti, pronose dobar glas o Srbiji rečitije od mnogih usana...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP