Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

SELO LATKOVIĆ

U novu godinu ulaze trkom!

Autor: Gane Đorđević | 30.12.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kada su pre neku godinu organizatori ponoćne novogodišnje trke u brazilskom Sao Paulu odlučili da njen početak pomere za nekoliko sati unazad, srpsko selo Latković pored Ljiga ostalo je poslednje mesto na zemaljskoj kugli gde atletski zaljubljenici u novu godinu zvanično ulaze trkom!

Ovde nije važna  pobeda, već ljubav  prema atletici

Ovde nije važna pobeda, već ljubav prema atletici

Prva novogodišnja trka na 1.500 metara u ovom selu održana je za doček 1985. godine i od tada, već 28 puta zaredom, dva minuta pre isteka stare, oglašava se start za ulazak u novu godinu.

Albert Baša  pobednik na  minus 13

Albert Baša pobednik na minus 13


- Ovo je jedinstvena trka na svetu u kojoj u istoj konkurenciji trče žene i muškarci, gde rame uz rame startuju stari sa mladima, gde amateri svojim profesionalnim kolegama drže čas iz upornosti. Ovde je tako jer je rezultat u drugom, a druženje i ljubav prema atletici u prvom planu - hvali trku njen organizator i idejni tvorac Milovan Damjanović, član Atletskog kluba Mladost.

Čika Ljuba pre dve  godine trčao u odelu

Čika Ljuba pre dve godine trčao u odelu


Na prvoj trci, pre 28 godina, učestvovala su četiri takmičara, a na poslednjoj ih je bilo 10! Mesto odakle atletičari startuju simbolično je izabrano i nalazi se nekoliko stotina metara od mosta koji predstavlja granicu sa susednim selom Dudovica. Ova ćuprija preko reke Ljig nije samo spona između dva sela jer, pored Šumadije i zapadne Srbije, spaja i dva regiona, beogradski i kolubarski. Sve je isplanirano tako da se učesnici trke uvek nađu tačno na sredini ove važne raskrsnice u trenutku kada otkuca ponoć.

Marko Savić na jednoj od trka

Marko Savić na jednoj od trka


Pripreme za predstojeću najluđu trkačku noć već su u punom jeku. Već se zna da će se na startu naći i 18-godišnji Marko Savić, koji je svoje vatreno krštenje imao 1996, još kao beba od godinu i sedam meseci. Tada je najmlađi učesnik u istoriji ove trke svojim sitnim koracima prepešačio svih 1.500 metara držeći se za ruke mame Snežane i dede Ljubivoja Petrovića.
- Deda i mama više ne trče, ali će doći da zajedno proslavimo moju prvu pobedu - siguran je Marko.

Za razliku od njega, Ljubiša Nešković, pesnik iz susednog sela Dudovica, najstariji učesnik ovog neobičnog takmičenja, ove godine neće trčati. Pre nego što je sprinterice zauvek okačio o klin, čika Ljuba je poslednji put trčao pre dve godine. Svečano obučen u odelo, kako i priliči jednom starom gospodinu, tada je pretrčao svaki centimetar ove neobične trke, iako je već imao punih 80 godina.

Najboljima  su uručene  medalje i  diplome

Najboljima su uručene medalje i diplome


Samo jednom, na pragu 1997. godine, ponoćna trka u Latkoviću bila je međunarodna jer je tada, pored tri domaća, u njoj učestvovao i Albert Baša, atletičar iz Albanije. Ovaj profesor fizičkog i ugledni novinar TV Tirana pobedio je u nezaboravnom foto-finišu na minus 13, mada je, menjajući nekoliko vrsta prevoza, u Latković stigao samo nekoliko sati pre početka trke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP