Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NAJVEĆI SRPSKI MONSTRUMI: VUDU DEVOJKE

Ubile babu sa 133 uboda nožem!

Autor: D. ĆURUVIJA - E. SADIKU | 31.03.2013 - 07:15:00h | Komentara: 2

Kosara Bašević (72) nađena je mrtva u svom stanu 29. oktobra 1996. u Beogradu, u Ustaničkoj ulici 139, u naselju Konjarnik, a nesrećna starica žena ubijena je sa čak 133 uboda nožem! Nedelju dana posle zbog ubistva uhapšena je njena unuka Marija Bogdanović, koja je tada imala 19 godina, i njena nerazdvojna drugarica iz srednje škole Nataša Novaković.

Nataša Novaković

Nataša Novaković

Utvrđeno je da je Marija dala Nataši ključ od stana u koji je ona ušla dok je ova bila u šetnji sa bakom. Kada se Kosara vratila u stan, Nataša je napala i izbola nožem skakavcem. Nesrećna starica je pokušala da se odbrani, dozivajući u pomoć, ali je izdahnula u dnevnoj sobi. Devojke su potom otišle u spavaću sobu, ali se Nataša vraćala i starici zadavala više uboda jer se Mariji činilo da je njena baka još živa. Ubistvo policiji je prijavila Marija, koja je rekla da je po povratku u stan zatekla ubijenu babu. Međutim, policiji je bilo sumnjivo što nije bilo tragova obijanja, pa su dve drugarice ubrzo uhapšene. U istrazi su obe priznale zločin, ali su na suđenju promenile iskaz.


Prvooptužena Nataša se na suđenju branila da je Kosaru ubila na nagovor Marije jer je, kako je tvrdila, bila pod uticajem “njenih čarolija”. Baš u to vreme, policija je u Natašinom stanu pronašla dve vudu lutkice od plastelina u saksijama za cveće, izbodene iglicama. Na njima su bili portreti pokojne Kosare i njihove omražene profesorke iz škole. Nataša je čak tvrdila da joj je izvesna beogradska gatara Žaklina govorila šta treba činiti i da je pod uticajem vudu magije, te da joj je ona naredila ritaulno ubistvo Kosare, kao njene poslednje žrtve.

Marija Bogdanović na optuženičkoj klupi

Marija Bogdanović na optuženičkoj klupi

Marija Bogdanović je negirala navode svoje nekadašnje bliske prijateljice i saučesnice. Njen advokat Veljko Guberina tvrdio je da su Marija i Nataša bile u lezbijskoj vezi i da je baka platila glavom kad im je zasmetala. Guberina je tvrdio i da je Nataša inicijator zločina. Navodno im je pokojna Kosara bila prepreka jer Mariji nije dala da se druži sa Natašom. Kosara je, kako je tvrdila odbrana, sumnjala na njihovu homoseksualnu vezu, a prema rečima nekih svedoka, kroz ključaonicu kupatila ih je videla u “čudnim radnjama”. Zbog toga je čak i pratila ponekad Mariju do fakulteta. Netrpeljivost prema baki kulminirala je kada su njih dve htele da se presele u Rim kod Natašinih roditelja, koji su tamo radili u našem diplomatskom predstavništvu. Tada su dve studentkinje skovale plan za ubistvo bake.


Međutim, Natašin advokat Milan Vujin je ukazivao da su psihijatri ustanovili da je između dveju devojaka postojala duboka emotivna veza i da njegova je branjenica bila pod Marijinim uticajem.

Veštaci nisu pronašli psihopatološke promene koje bi uputile na sektu, već su utvrdili da je u pitanju klasično ubistvo. Dve godine kasnije, Okružni sud u Beogradu osudio je Natašu na 10 godina zatvora, dok je Marija dobila osam godina zbog podstrekivanja na zločin. Iako je u to vreme postojala smrtna kazna, devojkama su izrečene najmanje zaprećene kazne od 10 godina, a sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo njihovu mladost. Vrhovni sud je uvažio žalbu tužioca i Nataši kaznu povećao na 12 godina, a Mariji na 10 godina. Motiv zločina tokom suđenja nije do kraja razjašnjen. Nije utvrđeno da li je reč o ritualnom ubistvu, zločinu iz seksualnih pobuda ili nečem trećem. Ovu tajnu znaju Nataša (36) i Marija (36), koje su na slobodu izašle pre nekoliko godina. Obe su služile kaznu u požarevačkom zatvoru “Zabela”, odakle je Marija izašla krajem 2006, a Nataša dve godine kasnije. Očevici kažu da su Mariju videli jednom u gradskom prevozu. “Izgledala je čudno. Bila je mršava, a delovala je kao da je tek razgleda i upoznaje grad”, kažu oni.

Vudu lutkica nađena kod Nataše

Vudu lutkica nađena kod Nataše

Afrička magija na Balkanu
Veštaci su utvrdili da su obe devojke natprosečno inteligentne, da kod njih nije bilo znakova duševnog oboljenja, a da su u vreme ubistva bile smanjeno uračunljive. Klinički psiholog Stanko Ivandić na suđenju je istakao da je kod devojaka postojala “homoseksualna dinamika, ali da nije došlo do realizacije homoseksualizma”. Neuropsihijatar dr Bratislav Petrović naveo je su devojke bile pod uticajem “neke balkanske varijante afričke magije”.

Zgrada u kojoj se desio zločin

Zgrada u kojoj se desio zločin | Foto: D. Ćuruvija

Prodali stan

U stanu gde se desilo ubistvo odavno ne živi niko od porodice Marije Bogdanović. Komšije kažu da je stan neku godinu nakon zločina prodala Marijina majka Karolina, koja je u njemu neko vreme živela sa svojim suprugom. “Kupili su kuću van grada, a jednom sam videla Marijinu majku kako prosi pred crkvom u Zemunu. Čula sam da je rodila blizance, ali da su imali neke zdravstvene probleme”, rekla nam je jedna od komšinica. Drugi komšija se priseća da je Marijina majka držala u stanu mnogo pasa i mačaka, a i da se iz stana često čula galama.

Kosarin grob niko ne posećuje

Kosarin grob niko ne posećuje | Foto: Dimitrije Goll

Srušio se grob
Kosara Bašević sahranjena je na Novom groblju u Beogradu, na parceli 49. Zbog zuba vremena spomenik na Kosarinom grobu je pao i nalazi se preko grobnog mesta i krsta. Po rečima radnika groblja, a i zatečenim tragovima, poslednje počivalište Kosare niko ne obilazi. Samo neko uplaćuje godišnju zakupninu grobnog mesta.


nastaviće se

Poslednji komentari
  • Balkanac Vreme: 31.03.2013 09:13h

    Ne kuzim u tekstu! "Marija i Nataša bile u lezbijskoj vezi" - "sumnjala na njihovu homoseksualnu vezu"!!!!!!!!!!! Mislim, dobit tako malo zatvora za taj strasan zlocin zbog (kao) "olakšavajuću okolnost uzeo njihovu mladost". Izasle iz zatvora jedna i druga!!!! Ruzno reci ruzno a kamo li pomislit, no da sudcu je netko takav u familiji da li bi ima isto dosudio sa olakotnim okolnostima!!!!!!!!!

  • petar Vreme: 31.03.2013 11:14h

    evo da ti ja objasnim. baba ih je zatekla na gomili rekla da ce da kaze roditeljima i unukina devojka je izbola sa preko 130 uboda (sto i samo po sebi ukazuje na seksualan motiv). priveden je prvo zet koji je priznao (jelte) da je on ubica (96. su itekako tukli prilikom ispitivanja) ali nije znao detalje (nije bio ni blizu 130 uboda). tako je ostala unuka kao (sa)izvrsilac...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP