Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BEOGRAĐANI SPREMNI ZA INVESTICIJE SA BLISKOG ISTOKA

Učimo arapski, čekamo dolare!

Autor: R. Ćoralić | 06.04.2014 - 07:55:00h | Komentara: 1

U očekivanoj izgradnji „Beograda na vodi“ i dolasku investicija sa Bliskog istoka u Srbiju, mnogi su videli svoju šansu za uhlebljenje, što im je podstaklo i želju da uče arapski jezik. Tako se na nedavni kurs arapskog, koji je organizovala Kancelarija za mlade opštine Zvezdara, javilo čak duplo više kandidata nego što škola može da primi.

Iz prve ruke: Aleksandar Vučić i  Muhamed Alabar

Iz prve ruke: Aleksandar Vučić i Muhamed Alabar | Foto: Z. Lončarević

Iako organizatori tvrde da kurs nema nikakve veze s najavljenim projektima, neki polaznici su odlučili da spremno dočekaju arapske investicije i nauče jezik, kako bi, ako se obistine najave nadležnih, lakše došli do zaposlenja u okviru projektu „Beogradu na vodi“.


Jedna od polaznica tog kursa je i 25-godišnja Milena Radićanin.
- Odluka da pohađam arapski jezik je i pala baš zbog najavljenih investicija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Arapi dolaze u našu zemlju, pa će, samim tim, biti i više posla, a jedan jezik više ne može da škodi - kaže Milena, koja je završila međunarodnu politiku.

Predavanje

Predavanje | Foto: V. Lalić

I njena koleginica sa kursa Tanja Lalić (26), inače profesorka turskog jezika, ne isključuje mogućnost da će okušati sreću sa zaposlenjem u nekom od tih budućih projekata.


- „Beograd na vodi“ jeste izazovan i ako bude prostora svakako bih konkurisala - kaže Lalićeva i dodaje da joj je ovo, pošto već govori turski, bila i šansa da nastavi upoznavanje sa tom kulturom.

Predavanje

Predavanje | Foto: V. Lalić

A, kada bude i ukoliko bude krenula izgradnja „Beograda na vodi“ zanimanje Marije Pavlović (22), verovatno će biti jedno od traženijih. Marija je student arhitekture i znanje arapskog joj, kaže, može biti samo plus u biografiji.


- Možda ću imati učešća u nekom od tih projekata, a znanje jezika mi samo može biti od pomoći - objašnjava Marija i priznaje da dosad nije učila arapski, a dodatni motiv joj je, kaže, bilo i to što je njen brat dobio posao na Bliskom istoku, pa postoji mogućnost da će tamo i putovati.

Uče arapski da bi investirali u svoju budućnost

Uče arapski da bi investirali u svoju budućnost | Foto: V. Lalić

S druge strane Ilija Radivojević (29), koji je završio mašinstvo u Beogradu planira da posao potraži u nekoj arapskoj zemlji, pa bi mu bar osnovno znanje jezika značilo u komunikaciji tamo.

Tek će da nagrnu

U jeku kampanje za izgradnju „Beograda na vodi“ i širenja srpsko-arapskog prijateljstva, prestoničke škole za strane jezike zasad ne beleže porast kandidata za učenje arapskog jezik.
- To još nije urodilo plodom, ali očekujemo da će, kako investicije budu stizale, rasti i interesovanje za učenje arapskog kao što je bio slučaj sa nemačkim - rečeno nam je u jednoj školi stranih jezika.

Poslednji komentari
  • amer Vreme: 07.04.2014 06:37h

    zasto bi neka strana firma investirala novac u srbiju? a pogotovo kada je u toj stranoj zemlji radna snaga $500 mesecno! niko ne zeli da investira i baca svoje pare u srbiju vec oni tako polako kupuju drzavu dok na kraju narod ne postane rob tim stranim firmama, kao u crnoj gori,kosovu, idr. zar u srbiji ne postoji ni jedna domaca milionska firma koja bi investirala u svoju drzavu? zar ne postoji ni jedan bogat srbin koji ce da ulozi u svoju domovinu i da pomogne svom narodu da dodje do prosperiteta/ zasto polioticari stalno traze "strane" investitore?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP