Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

REĐAJU DŽAKOVE

Ugroženo 200 domaćinstava u Ubu!

Autor: Agencije | 06.03.2015 - 21:24:00h | Komentara: 0

U Ubu i okolnim selima nabujale rečice ugrozile su više od 200 domaćinstava, rekao je načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Branislav Sarić.

Džakovi su spremni

Džakovi su spremni | Foto: Sanja Bečejić

- Reka Gračica imala je tokom prepodneva blag porast vodostaja, međutim nakon toga je pobesnela. U Sovljaku je ugrozila tri zaseoka, a u gradu Ubu čak 200 domaćinstava, rekao je Sarić, prenosi portal www.kolubarske.rs.
Poplava prijeti naselju Ubska dolina i stambenim objektima u ulicama Slavoljuba Milivojevića, Rajka Mihailovića, Alekse Martića, Tamnavskoj, Save Bojanića, Puje Pandurovića, Svete Popovića i nizvodno kroz Bogdanovicu, sve do uliva reke u Tamnavu.
Štab pokušava da ih brani džakovima peska i mehanizacijom, uz borbu da voda ne prodre u kuće.
Trenutno se ojačavaju nasipi na Gračici, gde su pored 50 radnika Komunalnog preduzeća "Đunis" angažovani i ubski vatrogasci, 15 ljudi iz Odjeljenja specijalizovane jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a za spasavanje na vodi i pod vodom i oko 250 građana.
U selu Takovo rečica Klenovica je poplavila pet domaćinstava i prekinula saobraćaj na putu Ub - Šabac uz dalju tendenciju rasta.
Izlile su se i rečice Banjankuša, Dokmirica, Bukovica i Kladnica, koje su stvorile vodene oaze i oštetile poljoprivredne useve, a za sada nisu ugrozile domaćinstva.
- Mehanizacija je u pripravnosti jer se tokom noći očekuje još jedan plavni talas. U naredna 24 sata pratićemo situaciju i intervenisati prema prioritetima na osnovu izveštavanja poverenika Civilne zaštite i građana, rekao je Sarić.
Sarić je rekao da vodostaj na rijeci Ub trenutno stagnira, dok na Tamnavi blago raste.

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je večeras da se tokom noći i narednog dana očekuje stagnacija na rečicama koje su se usled
obilnih padavina izlile i da je trenutno najkritičnija situacija u Ubu i u okolini Šapca.

- Noćas je važno da smo svi u pripravnosti i da se dežura, ali sve ide u pravcu smirivanja i vraćanja bujičnih rečica u tokove. Kod Uba se kopaju kanali kako bi se oborio nivo vodostaja rečica i verujem da će to dati rezultate, ne verujem da će doći do evakuacije stanovništva, rekao je Marić za agenciju Beta.

Marić je rekao da nema mesta panici, jer se i prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u subotu očekuje prestanak padavina.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP