Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČASLAV RAKIĆ (47) UMALO NASTRADAO OD ZMIJE

Ujela ga šarka, a Hitna bez goriva!

Autor: Ljubiša Mitić | 31.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 3

Časlav Rakić (47) iz sela Rečica u žitorađskoj opštini umalo nije nastradao od ujeda zmije šarke dugačke oko jedan metar, koja ga je ujela dok je brao šljive.

Časlava zmija ujela za levu nogu

Časlava zmija ujela za levu nogu | Foto: Časlav Rakić

Časlav tvrdi da su ga minuti delili od smrti, a kada su njegovi ukućani pozvali Hitnu pomoć u Žitorađi, odgovorili su im da nemaju vozilo, a ni gorivo, i uputili ga da se snađe za prevoz i sam dođe do doma zdravlja u toj varošici?! Časlav je od mesta u polju, gde ga je ujela zmija, do svoje kuće trčao skoro jedan kilometar, a onesvestio se na samom kućnom pragu.


„Žene otrovnice”


Iako još trpi jakae bolove i prima terapiju na infektivnom odeljenju bolnice u Prokuplju, Časlav nije izgubio smisao za humor.
- Vidite kako su žene otrovne, njih čak ni zmije ne ujedaju. Kako drugačije objasniti da, iako je supruga išla ispred mene, šarka se okomila na mene, a ne na nju - šaljivo kaže nesrećni čovek, kome je noga vidno otečena i u boji koja je karakteristična za boju kože zmije šarke.

- Oko podneva, pošao sam sa suprugom da berem šljive. Ona je išla ispred, a ja iza nje. Kada smo već stigli do šljivara, osetio sam jak bol u levoj nozi iznad skočnog zgloba. Prvo sam pomislio da sam se ubo na neki trn ili koprivu, ali sam onda video zmiju koja se bacila pred mene i zamakla u travu. Sve se odvijalo u nekoliko trenutaka, a ja pretpostavljam da je supruga nagazila zmiju, koja je ujela mene - priseća se Časlav prizora koji ga je umalo koštao glave.

On kaže da je u tim trenucima bio priseban.
- Rekao sam supruzi: “Ujede me zmija, daj kanap da podvežem ranu”. U početku nisam ništa osećao, ali kako je vreme prolazilo, bilo mi je sve gore - nastavlja Časlav.

Kada je shvatio da ga trenuci dele od sigurne smrti, on je potrčao ka kući.
- Osećao sam užasnu toplinu i mučninu u stomaku, mislio sam da sam gotov. Na kućnom pragu sam se onesvestio, a ukućani su pozvali Hitnu pomoć u Žitorađi, koji su im savetovali da nađu nekoga i da me što pre prevezu jer oni nemaju automobil, ali ni gorivo da bi došli i ukazali mi pomoć na licu mesta!
Tada je moja supruga pozvala sina, koji me je odvezao u dom zdravlja u Žitorađi, odakle su me odmah prevezli u urgentni centar prokupačke bolnice - kaže Časlav i tvrdi da mu ovo nije prvi susret sa opasnim gmizavcima i da je i do sada često viđao zmije u polju jer bere pečurke i šipurak tokom sezone, ali da su one u glavnom bežale i nikada do sada nije imao slične neprijatnosti.

Bolnica: Srećom, na vreme je zbrinut


U prokupačkoj bolnici kažu da je Časlav primljen u teškom stanju i da je ujed mogao da bude i koban da nije na vreme zbrinut.
- Pacijent je primljen sa burnom reakcijom na mestu ujeda i sa vidljivim tragovima ujeda zmije. Odmah mu je ukazana lekarska pomoć i primio je serum protiv zmijskog ujeda, ali je zbog komplikacija koje su se pojavile smešten na odeljenje intenzivne nege, gde prima terapiju - rekla je Jelena Pantović, portparol prokupačke bolnice, naglašavajući da je njegovo stanje sada stabilno i da se uskoro očekuje potpuni oporavak.
Inače, od početka godine se u tu ustanovu zbog ujeda zmija javilo desetak pacijenata i svi su uspešno zbrinuti.

Poslednji komentari
  • h1n1 Vreme: 31.07.2013 10:58h

    trebao je zvati predsednika opštine jer u njegovom službenom automobilu uvek ima goriva .) je..š hitnu

  • đoka Vreme: 31.07.2013 13:02h

    Dom zdravlja u Žitorađi treba zatvoriti! Godinu dana nemaju ništa i ne daju nikakvu uslugu svojim pacijentima. Sve, bukvalni sve od igle, šprica, gaze, injekcija kupuju sami pacijenti.To što nisu imali gorivo u sanitetu to nije ništa. Veliki problem je što se to dešava na jugu države a ne u BEOGRADU. Da je to neka BEOGRADSKA opština sve tv ekipe bi nagrnule za pola sata i problem bi bio rešen, a ovako ništa! Daleko od očiju daleko od srca.

  • konstantin Vreme: 02.08.2013 09:36h

    Male opstine na jugu tipa Zitoradje,Doljevac,Merosina,Bojnik....koje se nalaze u trouglu od 50 kilometara Nis,Prokuplje,Leskovac inace su napravljene da bi se udomili kadrovi i oprale pare. Male nesposobne , nicemu drugom ne sluze,sa ocajnom putnom mrezom , desetkovanim zivljem i propalom privredom samo su teret drzavi i stanovnicima koji neku stvarnu korist od njih nemaju, stoga valjalo bi ih ugasiti....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP