Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ORGANIZACIJA „STARA RAŠKA“ NAŠE GORŠTAKE UBUDUĆE ĆE ŽENITI „BABUŠKAMA“

Umesto Albanki, stižu mlade iz Kazahstana!

Autor: Željko Dulanović | 22.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Humanitarna organizacija „Stara Raška“ iz Beograda, uz čije posredovanje je oko 400 gorštaka iz planinskih sela jugozapadne Srbije sklopilo brak sa devojkama iz Albanije, saopštila je da će seoske momke ubuduće ženiti isključivo Ruskinjama iz Kazahstana jer su pojedinci zloupotrebili humanitarnu ideju i udaju Albanki za seoske momke pretvorili u komercijalu. Udavače iz Kazahstana već su spremne da krenu na put, ali se čeka odgovor države na zahtev da finansira troškove njihovog dolaska.

Samo neka  ljubav cveta: Ilija je Vesnu doveo sa Skadra

Samo neka ljubav cveta: Ilija je Vesnu doveo sa Skadra

U toj humanitarnoj organizaciji kažu da su „zamrzli akivnost“ i da više neće učestvovati u nalaženju udavača u Albaniji jer je sve poprimilo karakter biznisa, u čemu „Stara Raška“ ne želi da učestvuje. Zahvaljujući brakovima sa Albankama, mnoga planinska sela spasena su od gašenja i u njima se opet čuje dečji plač.


- Naš cilj i jeste da kroz razne projekte pomognemo obnovu sela u raškoj oblasti, što već 15 godina uspešno činimo, a ne da uzimamo novac gorštacima kako bismo im rešili životni problem. Zbog toga smo i odlučili da pokrenemo novi projekat, a za početak bi u Srbiju iz Kazahstana došlo pedesetak pravoslavnih Ruskinja, koje su rođene i odrasle na selu.
U Kazahstanu imamo logistiku i projekat je izvestan, ali su problem finansije jer treba platiti čarter let za devojke. Zainteresovale su se opštine Čajetina i Jagodina, kao i neke privatne firme koje su nam stalni donatori, ali još uvek ne i država - kaže predsednik Upravnog odbora „Stare Raške“ Vojin Vučićević.

U planinskim  vrletima na  stotine neženja

U planinskim vrletima na stotine neženja | Foto: Ž. Dulanović


U selima na Pešteru, kao i na padinama Golije, Zlatara, Javora, Murtenice, Zlatibora i drugih starovlaških planina, na hiljade je momaka koji ne mogu da među domaćim devojkama pronađu srodnu dušu i formiraju porodicu. U akciji protiv bele kuge, koju je pre sedam godina pokrenula „Stara Raška“, mnogi su videli slamku spasa i nisu se pokajali jer su zahvaljujući braku sa Albankama ostali da žive na očevini i imaju porod. Jedan od njih je i Ilija Jelić (37) iz Debelje kod Nove Varoši, kome je lane ova humanitarna organizacija organizovala svatovsko putovanje u selo Vrake, kod Skadra, po izabranicu Vesnu Stajkić (21).

- Sela u ovom delu Srbije su nažalost puna neženja i svadbe su retkost jer je devojkama draži grad. Imao sam nameru i ranije da se ženim, ali su mi neke devojke rekle da će pre ostati neudate nego što će doći u Debelju. Srećom, Vesna nije poput naših devojaka koje pate za gradom. Pre prosidbe, dolazila je sa roditeljima u Debelju i videla da ovo nije nikakva nedođija i da se i ovde, u ovoj netaknutoj prirodi, može lepo živeti - priča mladoženja Ilija Jelić.

Razvili biznis

Agencije i snalažljivi pojedinici, uglavnom iz Skadra i okoline, neženjama iz Srbije traže i do 2.500 evra da bi za njih u Albaniji pronašli udavaču. Mada se radi o pozamašnoj svoti - posao cveta.
- Provizija posrednika je oko 500 evra. Ostatak novca pokriva troškove puta i smeštaja jer mladoženja pre prosidbe mora bar dva puta da dođe u Albaniju, kao i putna dokumenta za mladu. Često pretekne i nešto novca za kupovinu sitnih poklona za devojčine roditelje - kažu upućeni u ove poslove.

Poslednji komentari
  • mare Vreme: 22.02.2014 11:39h

    hahhaa kakva im je ova baba na slici, kad nisam pao sa stolice od smeha

  • LJuba Vreme: 23.02.2014 01:39h

    Toje mama od mladoženje a to štosibolestan patise pada sa stolice netreba jer tisi već pao a i neznaš.Moronu pogledajse u ogledalo...

  • Avni Vreme: 23.02.2014 05:08h

    Srpkinje nece Srbe vec Afrikance. Zalosno.

  • marko Vreme: 15.01.2015 00:51h

    srpkinje, vjecnaja vam sram!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP