Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NIŠLIJE POKRENULE INICIJATIVU ZA OBNAVLJANJE OMLADINSKIH RADNIH AKCIJA

Ura, Ora!

Autor: BRANKO JANAČKOVIĆ | 25.05.2014 - 08:50:00h | Komentara: 11

U Nišu je pokrenuta inicijativa da se ponovo obnove omladinske radne akcije i oživi duh dobrovoljnog rada na obnovi zemlje. Inicijativu su pokrenula trojica legendarnih akcijaša iz Niša - Mr Dragan Topisirović, Slavoljub Krstić i Milorad Cvetković, koji očekuju podršku državnih organa jer već imaju zainteresovane donatore.

Očekuju podršku vlasti: Dragan Topisirović, Slavoljub  Krstić i Milorad Cvetković

Očekuju podršku vlasti: Dragan Topisirović, Slavoljub Krstić i Milorad Cvetković | Foto: B. Janačković

- Grad Niš je u nekadašnjoj Jugoslaviji ima najduži staž dobrovoljnog omladinskog rada - više od 35 godina. Akcije su ukinute 1990. godine i do sada smo više puta diskutovali o ponovnom pokretanju omladinskih radnih akcija. Sada je pravi trenutak da se ponovo počne s njima. Poslali smo inicijativu gradu i očekujemo da nas podrže, a obratićemo se i Vladi Srbije jer smatramo da bi akcijaštvo trebalo oživeti na nivou cele Srbije - kaže Topisirović, koji je bio komandant radne akcije 1982. godine.


Radna akcija u Nišu

Radna akcija u Nišu

Podnosioci ove inicijative podsećaju da je u periodu postojanja ORA „Niš“ izveden veliki broj radova na izgradnji nasipa na Nišavi i Gabrovačkoj reci, na izgradnji kanalizacije, vodovoda, autoputa i mnogim drugim poslovima.


Srbija nekada...

Srbija nekada...

- Na ovim poslovima bile su angažovane omladinske radne brigade koje su u svom sastavu imale omladince građevinske, električarske, mašinske i drugih struka, obučene za izvođenje radova. Tvrdim da za 24 časa mogu da okupim 500 omladinaca koji bi se odazvali radnoj akciji. Napravile bi se brigade od po 50 do 55 akcijaša, koje bi bile upućivane u područja koja odredi Vlada Srbije - navodi Krstić, koji je 13 godina bio komandant omladinskog radnog naselja u Nišu.


... i danas

... i danas | Foto: D. Miletić

Upravo se ovom inicijativom traži saglasnost od grada da se pomenuti objekat, kroz koji je prošlo 5.000 brigadira, ponovo stavi u funkciju i da postane organizacioni centar za jug Srbije.


- Prostorije postoje, javili su nam se i zainteresovani donatori za brigadirske uniforme i patike, a ima i zainteresovanih prevoznika koji bi podržali ORA. Potrebna nam je saglasnost grada, pa da krenemo na posao - ističe Cvetković, svojevremeno brigadir koji je bio zadužen za kulturno-zabavno program u kampu akcijaša.

Traže da se  akcijaštvo  oživi na nivou  cele Srbije

Traže da se akcijaštvo oživi na nivou cele Srbije | Foto: Nenad Mihajlović

Inicijativom se predlaže da Vlada Srbije i lokalne samouprave obezbede smeštaj i hranu i sredstva za rad na lokacijama gde se izvode radovi.

Poslednji komentari
  • bata-Nis Vreme: 25.05.2014 08:56h

    Radne akcije su iz doba komunizma a sada je doba kapitalizma.

  • Ana Vreme: 25.05.2014 08:59h

    Bolje graditi svoju zemlju nego dzabalebariti po kaficima citav dan.I moja generacija je izgradjivala zemlju pa nam nista nije falilo.

  • milan Vreme: 25.05.2014 09:47h

    jos jedan koji se dobrovoljno javlja,samo zovite, to je potrebno ovoj omladini

  • Ludi ja Vreme: 25.05.2014 09:54h

    Jos kada bi imalo ko da radi.Svaka cast delu omladine,ali ne mislite valjda da ce oni sa ocupanim obrvama da uzmu lopate u ruke(mislim na one koji samo lice na muskarce).ORA je umrla sa Jugom na zalost

  • vučko 84 Vreme: 25.05.2014 11:03h

    ura, ora, omladinske akcije. jeftinija izgradnja države, skloniti mlade sa ulice i sa droge, osposobiti omladinu za život, prekvalifikovati, iskoristiti inivatore. zbližiti omladinu, oženiti. oživeti prijateljstvo, vratiti državi ugled, pomoći narodu imnogo toga. Vučiću, pomoćićeti savez omladine ex. ju. slovenija, hrvatska,bih,makedonija, crna gora, a i omlsdine eu, rusije kine indije i mnogih drugih zemalja. samo odijela, alat stan i hrana i prateći objekti. pa eto savremene nove jake srbije. Učesnik poslednje radne akcie drugog kolosjeka pruge, sarajevo- šamac..pozdrav. i omladino ujedinite se svih zemalja, za bolju budućnost, naše djece. POZDRAV...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP