Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POSLEDICE GLOBALNOG ZAGREVANJA NEĆE ZAOBIĆI NI SRBIJU

Uskoro ćemo gajiti limun i masline!

Autor: Jelena Jokanović | 27.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

U Srbiji ćemo za 15 do 17 godina, ukoliko se obistine projekcije stručnjaka o klimatskim promenama, gajiti masline i limun umesto malina i kupina. Vladimir Đurđević iz Instituta za meteorologiju objašnjava da postepeno dolazi do pomeranja toplotnih pojaseva ka severu, pa će Srbija polako poprimati karakteristike subtropskih krajeva.

Neće se  dogoditi ništa  strašno što bi  trebalo da nam  utera strah  u kosti

Neće se dogoditi ništa strašno što bi trebalo da nam utera strah u kosti | Foto: AP

- U vinogradarstvu već postoji primer proizvodnje nove sorte vina zahvaljujući grožđu koje je uspelo zbog povećanja prosečne temperature za samo jedan stepen. Ukoliko se nastavi takav trend, za nekoliko godina će se stvoriti uslovi da se i kod nas uzgajaju kulture koje pre nisu bile moguće, recimo limun, masline i mango. Srbija bi u tom slučaju imala klimu kao severna Grčka. Loša strana je što onda može doći do izumiranja i migriranja onih kultura koje su inače bile zastupljene kod nas - kaže Đurđević.

Čeka nas zima veka

Ruska radio-stanica „Glas Rusije” javila je da Evropi preti zima veka. Nemački ekspert Dominik Jung ističe da mu je već sada hladno samo od gledanja meteoroloških karata i modela. On ističe da je moguće da ćemo biti suočeni sa najhladinijom zimom u poslednjih 100 godina. On dodaje da će januar i februar biti obeleženi veoma niskim temperaturama i da se na otopljenje može računati tek od aprila.

Analiza temperaturnih uslova u Srbiji ukazuje na to da smo još krajem devedesetih godina izašli iz opsega „normalno“ i ušli u opseg „toplo“. Slobodno se može reći da smo već tada zakoračili u klimatsku budućnost, koja će trajati još najmanje 20 do 30 godina i u kojoj možemo očekivati rast srednje globalne temperature, promene u godišnjem režimu padavina, intenziviranje meteoroloških događaja koji inače nisu tipični za određena godišnja doba - navodi naš sagovornik, negirajući tezu koji mnogi forsiraju da nam sledi malo ledeno doba.

- Ta teza nema jasnu naučnu podlogu. Ona privlači pažnju jer zvuči neverovatno. Neće se dogoditi ništa strašno što će nas zaustaviti u razvoju i što treba da nam utera strah u kosti.
Međutim, to ne znači da stanje nije ozbiljno jer je danas toliko narušen balans u klimatskom sistemu da i kada bismo se zaustavili na ovom nivou i kada bi ovog trenutka sveli emisiju štetnih gasova na nulu, u narednih 50-60 godina bismo osećali posledice onoga što smo dosad radili - ističe Đurđević i dodaje da je neophodno da država pripremi program i strategiju za adaptaciju društva na klimatske promene koje većina država EU već poseduje i u kojima se vrlo jasno kaže koje su mogućnosti da se klimatskim promenama prilagodi sa najmanjom mogućom štetom, koje će sigurno biti. Sada je čitava težina problema prebačena na to koliko će drastične te promene biti - zaključuje naš sagovornik.

Poplava

Poplava | Foto: AP

Čovek je kriv za sve

Najnoviji izveštaj međuvladinog panela o klimatskim promenama, na kojem je radilo više od 500 naučnika širom sveta, izlazi 30. septembra. Jedinstveni zaključak je da su ljudi sagorevanjem fosilnih goriva emitovali značajnu količinu gasova sa efektom staklene bašte i doveli do disbalansa u klimatskom sistemu.
- Bilo je i teorija da su te promene izazvane aktivnostima Sunca, kosmičkim zracima, promenom količine oblaka iznad okeana... Međutim, izveštaj će pokazati da je čovek glavni uzrok klimatskih promena - kaže Đurđević.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP