Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DIRLJIVO PRIJATELJSTVO

Vajar i dečak ometen u razvoju razgovaraju pomoću boje i olovke! (FOTO)

Autor: Gane Đorđević | 30.11.2014 - 09:53:00h | Komentara: 1

Komunicirajući pomoću boja i crteža jedan mladić ometen u razvoju i njegov učitelj vajar, razvili su dirljivo prijateljstvo. Iz tog višegodišnjeg druženja, prepunog razumevanja, poštovanja i ljubavi nastale su neobične slike, stvorene nesigurnom rukom momka koji od svog rođenja boluje od cerebralne paralize.

Dušan  Rajšić (43) i Miloš  Živković (25)

Dušan Rajšić (43) i Miloš Živković (25)

Neobično prijateljstvo dva Lazarevčanina, vajara Dušana Rajšića (43) i Miloša Živkovića (25) započelo je pre deset godina u sklopu umetničkog projekta u kome su učestvovala deca ometena u razvoju. Prvo su zajedno posećivali muzeje, pozorišne predstave i galerije, a onda je u svom ateljeu Rajšić njegove nove drugare počeo da podučava osnovnim tehnikama slikanja i vajanja.

a

- Miloš se najstrastvenije prihvatio olovke, četkice i gline. Ja sam crtao, a on bojio ili sam pred njega iznosio komade grubo obrađene gline u koje je on prstima utiskivao lična osećanja. Bio je to naš jedinstven duhovni kod koji nam je pomogao da se u potpunosti upoznamo - objašnjava Rajšić.

U svemu im je pomogla i Miloševa majka Milena Raković, koja je s teškom sinovljevom bolešću suočena od njegovog rođenja. Godine upornog vežbanja i vrlo složenih psihofizičkih terapija doprinele su da Miloš bude samostalan, ali mu je druženje s Rajšićem i bavljenje slikarstvom omogućilo duhovnu nadgradnju.

- Zbog prirode bolesti Miloš nije u mogućnosti da se usresredi na jedan određen posao, ali je zato u stanju da satima neprekidno slika - kaže Milena.
Nedavno je u lazarevačkoj galeriji „Simonida“ otvorena prva Miloševa samostalna izložba slika. Mladi umetnik je bio presrećan.

Jedno od  Živkovićevih  remek-dela

Jedno od Živkovićevih remek-dela


- Super se osećam, lepo je što su svi one koje sam pozvao došli na moju izložbu. Biću i na televiziji - ushićeno se razmetao mladi umetnik dok je lokalnoj televizijskog stanici davao svoj prvi inervju.

Rajšić kaže da je ovo prvi korak i da će se njegova mala grupa odabranih umetnika, štićenika opštinskog Centra za decu i omladinu ometenu u razvoju, uskoro u javnosti predstaviti s novim umetničkim projektima.

-Počeli smo da radimo s recikliranim materijalima, odbačenim kartonskim kutijama, najlonskim kesama, starim cipelama... od kojih zajedno stvaramo neviđena umetnička remek-dela. U pripremi su i kalupi za gradske suvenire u koje će moji mladi saradnici utiskivati glinu - otkriva nove planove vajar iz Lazarevca.

Uskoro stalna prodajna izložba


U galeriji „Simonida“, koja se nalazi u lazerevačkom Centru za kulturu, uskoro će biti otvorena stalna prodajna izložba Rajšićevih neobičnih slikara. Ovde će se prodavati i porculanski suveniri grada Lazarevca u čijoj će izradi takođe učestvovati štićenici Centra za decu i omladinu ometenu u razvoju.

Poslednji komentari
  • Nevena GM Vreme: 30.11.2014 10:20h

    Svaka cast ovim velikim umetnicima! Odusevili su me! Koliko snage i pozitivne energije prenose kroz svoj rad. Molim redakciju da se vise fokusira na ovakve tekstove sa ljudima koji zive sa nama, a cesto su nevidljivi za vecinu drugih ljudi. Samo je potrebno da ustupite medijski prostor onima koji to stvarno zasluzuju. Pozdrav iz Gornjeg Milanovca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP