Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČUDESNI PEJZAŽI LJUBODRAGA ĆIROVIĆA

Van Gog u gradskoj čistoći!

Autor: Željko Dulanović | 17.11.2014 - 08:01:00h | Komentara: 0

Pejzaži koje akrilnim bojama poslednjih nekoliko godina slika radnik gradske čistoće Ljubodrag Ćirović (56) još nisu izlagani, mada zaslužuju mesto u galerijama.

Ljubodrag Ćirović

Ljubodrag Ćirović | Foto: Željko Dulanović

Samouki slikar, koji od škole ima samo osmoletku i radi kao čistač u komunalnom preduzeću u Novoj Varoši, po prirodi je skroman i nenametljiv, pa za njegov raskošni talenat znaju jedino najbolji prijatelji i najbliži rođaci. Reka Uvac, na čijim je obalama odrastao, najčešći mu je motiv, a za slikanje koristi štafelaj i slikarski pribor koji pravi uglavnom sam u kućnoj radionici. Slikarstvo mu je najveća, ali ne i jedina umetnička strast.


- Slikam uglavnom kasno noću jer tokom dana nemam vremena. Kada mi se završi radno vreme u preduzeću, žurim da ukućanima pomognem u poljskim radovima, a na porodičnom imanju u Negbini uvek ima posla. Jedini sam u porodici zaposlen, pa nam je poljoprivreda spas za kućni budžet – kaže Ljubodrag.

U dvorištu napravio grad iz bajke

U dvorištu napravio grad iz bajke | Foto: Ž. Dulanović

Strast za slikanjem kod Ljubodraga se javila stidljivo, a prvi pejzaž naslikao je u jednom dahu na tabli šper-ploče, običnom farbom za drvo.


- Završio sam svega osam razreda, a iz likovnog sam uvek imao lošu ocenu jer su ljudi koje sam crtao ličili na Čiča Glišu. Kao momak sam počeo da olovkom crtam portrete i mada sam bio solidan u tome, nisam mogao ni da pretpostavim da ću se pod stare dane latiti kista i sa velikom strašću se predati slikarstvu - kaže Ljubodrag.

Pored toga što slika, Ljubodrag je i pravi virtuoz na usnoj harmonici, a majstor je i za obradu drveta. Pomoću zlatnih ruku i bujne mašte, on je u bašti porodične kuće u brdima iznad Radoinskog jezera svojoj deci sagradio pravi mali grad iz bajke. U njemu su maketa dvorca, vodenica, vetrenjača, kuće, voz, bunar... Da je više sluha nadležnih, to bi mogla da bude i prava tursitička atrakcija.

| Foto: Ž. Dulanović

- Da sadi cveće i uređuje dvorište, prva je počela supruga Ilinka (40), a onda smo ja i deca dali mašti na volju. Od starih kaca i bačvi sagradili smo dvorac, ostale mini-građevine su od dasaka i šindre, dok smo stare sijalice i cokule ofarbali u živopisne boje i od njih napravili pečurke i saksije. U međuvremenu su Željka (15) i Želimir (12) porasli, a u gradu su se naselile šumske ptice. Zbog njih ovaj kutak danas ima posebnu draž - kaže Ljubodrag.

Voli Andrića i Dostojevskog


Ljubodrag Ćirović, koji je pre nego što se zaposlio u komunalnom preduzeću radio u propaloj fabrici nameštaja, vlasnik je i bogate privatne biblioteke kakvu nema ni većina njegovih sugrađana sa fakutetskom diplomom.
- Čitam uglavnom klasike, a Dostojevski i Andrić su mi omiljeni - kaže Ćirović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP