Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OSMOGODIŠNJI TEODOR TODOROV NAJMLAĐI JE UČESNIK „NIŠVILA“

Veće gajde od gajdaša!

Autor: Branko Janačković | 16.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Osmogodišnji Teodor Todorov Žeki iz bugarskog sela Momčilovci najmlađi je učesnik džez festivala „Nišvil“. Simpatični dečak svira gajde, a u Niš je došao sa grupom „101 kaba gaidi“, u kojoj on i najstariji član ansambla Bastoju Čongarov (83) nastupaju rame uz rame.

Vežba oko sat  vremena dnevno:  Teodor na „Nišvilu“

Vežba oko sat vremena dnevno: Teodor na „Nišvilu“ | Foto: K. Kamenov

- Sviđa mi se zvuk gajdi. Ovaj instrument sam zavoleo pored starijeg brata, koji ima 15 godina i koji takođe svira u ovoj grupi. Nije teško, važno je samo imati želju i sve može da se postigne - priča za „Alo!“ mali Teodor, koji je pažnju prolaznika privukao prilikom ulične svirke gajdaša 14. avgusta.


Iako je nešto veći od kaba gajde, autentičnog instrumenta sa Rodopa koji je napravljen od ovčje kože, malim rukama snažno pritiska meh, iz kog izvlači nežne tonove.

Žeki kaže da dnevno vežba između pola sata i sat vremena i da mu ne pada teško da muziciranje uskladi sa obavezama u školi. Nije mu teško ni da nosi narodnu nošnju, u kojoj nastupa, iako priznaje da mu je „malo vruće“ u vunenim čakširama.
Kao najstariji član ansambla, Čongarov kaže da je uvek spreman da pomogne mladima da savladaju tehniku sviranja rodopskih gajdi. On priznaje da je dosta kasno počeo da svira gajde.

- Počeo sam da sviram kao stariji, sa 25-26 godina. Nisam bio tako mlad kao Teodor. Bio sam samouk, učio sam jer mi se dopadao taj instrument. I eto, sviram ga skoro 60 godina jer to veoma volim. Svaki posao koji se radi srcem, nije težak, teški su samo oni koji su nametnuti - kaže Čongarov, koji je ujedno i jedan od najstarijih muzičara na „Nišvilu“.

Prvi put u Nišu


Čongarov je prošao svet sa ansamblom koji prati Valju Balkansku, jednu od najcenjenijih etno-umetnica čiji se glas našao 1977. godine na „zlatnoj ploči“ koja je „Vojadžerom“ poslata u kosmos.
- Gostovali smo u Češkoj, Rusiji, Turskoj i mnogim drugim zemljama, ali je ovo prvi put da sam u Nišu i veoma mi se dopada - kaže Čongarov.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP