Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U MANASTIRU MORAVCI REŠENI DA ZAUSTAVE KRAĐE PRILOGA

Veliki Brat u
božjoj kući!

Autor: Gane Đorđević | 18.04.2013 - 11:07:00h | Komentara: 6

Kada uz pomoć molitve i junačkog srca nije uspeo da spreči česte krađe priloga i novca od prodaje sveća, iguman manastira Moravci pored Ljiga, monah Jefrem, dosetio se idealnog rešenja - u crkvu je postavio video-nadzor!

Manastir Moravci

Manastir Moravci pored Ljiga

„Da mi nije vajerles kamere, još bih se ja vijao s lopovima
po crkvi”, otkriva iguman Jefrem razloge zbog kojih
imovinu štiti najsavremenija video-tehnologija

Krađe su potpuno prestale tek kada je domišljati iguman na samom ulazu u božju kuću zalepio poster s četiri fotografije na kojima se nalaze kradljivci u akciji, koji su predhodno uhvaćeni okom kamere. Iznad njihovih slika stoji natpis: „Ovo su lopovi koji kradu po crkvama“!

Manastir Moravci

Manastir Moravci

Oltar pod katancem

Manastir Moravci

Razotkrivanje lopova

  • Manastir Moravci | Foto:
  • Manastir Moravci | Foto:
  • Manastir Moravci | Foto:
  • Manastir Moravci | Foto:
Kamere u manastiru povezane sa kompjuterom u igumanovoj keliji

- Da mi nije vajerles kamere još bi se ja vijao s lopovima po crkvi i oko nje. Jednog antihrista sam skinuo s carskih dveri kad je pokušao da ih preskoči, pa sam zbog toga i oltar držao pod ključem - otkriva Jefrem razloge zbog kojih

U porti sahranjen

Hadži Đera

Hadži Đera

Idejni tvorac prvog srpskog ustanka, anhimandrit Gerasim Georgijević, u narodu poznat kao Hadži Đera, sahranjen je u dvorištu manastira Moravci, u kome je bio iguman sve do smrti 1804. godine. Njemu su Turci u oltaru odsekli glavu, a potom su manastir uništili do temelja. Šest dana nakon pogibije ovog velikog srpskog učitelja i prosvetitelja počela je seča srpskih knezova, što je iniciralo podizanje ustanka. Porušenu svetinju kasnije je obnovio knez Miloš Obrenović. Inače, u temelju crkve uzidana je i ruka Svetog Tome, koju je u Moravce doneo Hadži Đera pri povratku iz Jerusalema.
sada crkvenu imovinu štiti najsavremenija video tehnologija.

Kada je pre nešto više od tri godine stigao u Moravce, Jefrem se suočio s velikim problemom, jer su lopovi redovno pre njega navraćali do crkve da bi pokupili skromne priloge i novac od prodatih sveća.
Borio se iguman koliko je mogao. Jurio ih je oko crkve, hvatao za gušu na vratima oltara. Vodio je pune dve godine pravi rat s nezasitim lopovima, pa je s nekima od njih imao čak i fizičke obračune.

- Jednog sam prošle godine sustigao kolima, a kad je pokušao da se otme, zavrnuo sam mu ruku. Ipak mi je uteko dok sam pokušavao da mobilnim telefonom pozovem policiju - priča iguman o paklu kroz koji je prošao sve dok u crkvu nije postavio kameru.

Sve je prevršilo meru kada je iz oltara nestalo kandilo i posuda za zagrevanje vode, namenjene pričešću. Iguman je pozvao u pomoć svog kuma sa Pala, pa su zajedno zaključili da je video nadzor jedini spas za manastir. U crkvi su instalirali vajrles kameru koju su ruterom, postavljenim na krov, povezali s računarom u igumanovoj keliji.

- U saradnji s ljiškom policijom ubrzo smo identifikovali desetak lopova koji su završili na sudu, ali su krađe prestale tek kada sam na ulazu u crkvu postavio fotografije kradljivaca. Sad sam miran jer se pročulo, pa sad antihristi zaobilaze manastir u širokom luku - objašnjava monah Jefrem na koji je način konačno pobedio lopove.

Iguman Jefrem

Objavio rat lopovima: Iguman Jefrem

Pogledajte video lopova koji su sramno krali novac iz manastira Moravci:

Nastavlja se...
Poslednji komentari
  • Sasa Vreme: 18.04.2013 11:37h

    Kakav je ovo naslov, nema veze sa zlom koje se zove veliki brat, ovaj covek je prinudjen da se snalazi kako god da bi sprecio kradljivce i lopove...

  • nedjo Vreme: 18.04.2013 12:43h

    nek stavi kamere da prate njegove kolege...

  • vlastimir Vreme: 18.04.2013 13:34h

    Nije nase da razmisljamo sta oni voze i sta jedu,mi smo tu da se pomolimo gospodu bogu i prekrstimo za nase i zdravlje bliskih a ko krade nek mu bog sudi .

  • ND Vreme: 18.04.2013 19:26h

    Naslov je saljive prirode i misli se na kamere koje su u crkvi i posmatraju desvanja unutar crkve 24/7. I ovaj tekst upravo pomaze ovom coveku da otera ljude koji su pomislili da ovako nesto rade. Nadam se da vidite svrhu teksta a ne odmah da poredite ovo sa emisijom Veliki Brat.. Svaka cast monahu!

  • Ankica Vreme: 18.04.2013 22:06h

    Ja ne mogu da verujem zaista....kako im nije zao,(o sramoti necu ni da pricam) zalosno, jel primecujete kako su skoro svakom pare pale na zemlju?Zalosno zaista..Bog nek im je na pomoci!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP