Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

OD UVCA STIGAO DO POLJSKE

Veliki podvig Uroša Nejakog

Autor: Ž. Dulanović | 08.09.2012 - 12:38:00h | Komentara: 0

Uroš Nejaki, beloglavi sup iz Specijalnog rezervata „Uvac“, pronađen je u Poljskoj, 1.000 kilometara daleko od gnezda u kom se ispilio pre tri godine. On će iz varšavskog zoološkog vrta, u kome trenutno odmara izmorena krila, biti vraćen početkom jeseni, a u litice kanjona doleteće avionom u pratnji Maćeja Šimanskog, bivšeg ambasadora Poljske u Srbiji i zaljubljenika u Uvac.

Beloglavi sup

Uroš Nejaki se dao na dug put | Foto: FoNet - AP

Za Uroša Nejakog malo je ko, kažu rendžeri rezervata, verovao da će se odvažiti na ovako dalek put. Nakon što ga je prošlog leta napao suri orao i isperušao mu krila, Uroš Nejaki je gotovo izgubio sposobnost za letenje i samo zahvaljujući upornosti zaposlenih u Rezervatu “Uvac” uspeo je da se opet vine put oblaka.

Beloglavi sup

Naši orlovi redovno krstare po Evropi i bliskom istoku | Foto: Dušan Milenković

- Uroš Nejaki je napravio pravi podvig, ali njegovo putešestvije ipak nije veliko čudo za beloglavog supa, pticu koju zbog zadivljujućeg leta i raspona krila od gotovo tri metra s pravom zovu nebeski kralj. Jedan od naših orlova prošle godine stigao je čak do Jemena, na oko 3.500 kilometara od Uvca, a supovi su nam se oporavljali i u Izraelu, Turskoj, Estoniji... Naši orlovi redovno krstare iznad Mediterana i vraćaju se, a nije redak slučaj ni da ove ptice zalutaju u kanjon Uvca iz kolonija širom Evrope i Azije - kaže Slobodan Ljubojević, direktor rezervata.


Vest o prizemljenju Uroša Nejakog u kanjon Uvca kod Nove Varoši poslali su ornitolozi iz Poljske, posredstvom kolege dr Saše Marinkovića iz Beograda.

Spaseni od istrebljenja
Beloglavi supovi pre samo tridesetak godina bili su na ivici istrebljenja. Zahvaljujući akciji koju je sredinom devedesetih godina prošlog veka pokrenula grupa zaljubljenika u ove ptice i pomoći države, danas u liticama Uvačkog, Zlatarskog i Radoinjskog jezera i obližnje Mileševke živi oko 500 orlova lešinara, a kolonija beloglavog supa u Specijalnom rezervatu prirode „Uvac“ jedna je od najvećih u ovom delu Evrope.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP