Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

INTERVJU NEDELJE: NENAD ANDRIĆ (46), VINSKI NOVINAR

Vino je dušu dalo za ljude koji se plaše kraja!

Autor: Jelena Paunović | 25.01.2015 - 13:30:00h | Komentara: 0

Nenadu Andriću (46), beogradskom novinaru, radni dan i počinje i završava se u vinoteci. Posao mu je, kako kažu njegovi drugari, izuzetno „težak“!

Stručnjak za vino Foto: A. Stanković

Nenad Andrić | Foto: A. Stanković

On treba u toku jednog dana da obiđe dosta mesta gde se proizvodi i konzumira vino, mora sve da ih proba... I kao da to nije dovoljno, mora i nešto da pojede uz sve te napitke. Koliko je sve to zapravo teško, uverila se i naša ekipa... Intervju smo počeli da radimo u podne, a završili smo ga tek u sumrak, uz zaključak da novinarski poziv uopšte nije lak.

Stručnjak za vino Foto: A. Stanković

Kapljica koja lei | Foto: A. Stanković

Kako ste dobili zvanje najboljeg vinskog novinara u Srbiji?
- Nikad nisam pomišljao da ću postati vinski novinar. Vino nisam nikad pio, već samo pivo. Međutim, pre dve i po godine sasvim slučajno sam ušao u jednu vinoteku u Beogradu. Svuda oko mene bila su vina. Pitao sam vlasnika koliko ima boca, a on mi je odgovorio da ima više od sto. Odlučio sam da ih sve probam i za to mi je bilo potrebno godinu dana. Dosta sam čitao i učio o vinima. Rešio sam da otvorim sajt i da pišem o vinima, tako se danas bavim promocijom vina, pre svega srpskih.

UZ VINO OBAVEZNO GRICKANJE

Da li ste se nekad tokom rada i zapili?
- Nisam nikada došao u sitaciju da ne znam gde mi je kuća, niti gde se nalazim. Imam svoj slogan: „Svuda i na svakom mestu treba ostaviti trag.“ Ako bih razmišljao suprotno, ne bih znao smisao svog postojanja.
Imate li neki savet ako se slučajno zapijemo?
- Staro pravilo je da se uz vino nešto i gricka. U slučaju da nemate ništa da pojedete i da vas je piće toliko „stiglo“, samo naručite penušavo vino i imate pola sata da stignete do kuće. Za posle i nije toliko bitno, kad ste na sigurnom.


Kako izgleda vaš radni dan?
- Kada se na našem tržištu pojavi novo vino, na meni je da ga probam. Dam svoje mišljenje o njemu koje je u većini slučajeva bitno i njegovom vlasniku. Kada se završi degustacija, sedam za kompjuter i sve svoje osećaje prenesem na ekran. Za opšti utisak koristim sveto trojstvo koje imam: oči, nos i usta... Sve mi to daje kompletan utisak o vinu.
Da li od ovog posla možete da živite u Srbiji?
- Mogu slobodno reći - da, i ponosan sam na to. Malo ljudi u Srbiji radi ono što voli. Uživam u svom poslu i sam sebi pravim plan rada i odmora. Mogu samo reći da sam za zvanje vinskog novinara uložio mnogo novca, truda i rada. Uz to, ponosan sam na sebe kada spoznam da moje tekstove čitaju profesori na fakultetima, ali i ljudi u poljoprivredi, koji rade u vinogradu.
Zbog čega baš vino?
- Vino je dušu dalo za ljude koji se plaše kraja. Znajte da vino ne daje odgovore, ali značajno pomaže da zaboravite pitanje.

Stručnjak za vino Foto: A. Stanković

Foto: A. Stanković

CRVENO JE NAJBOLJE

Koja vam je omiljena boja vina?
- Mogu reći da je crveno, jer i da je najgore, može da se popije.

Imate li svog favorita među vinima ili vinarijama?
- Najsrećniji budem kada mi se dopadne neko vino, naročito ako je iz Srbije. Srce mi bude veliko ko kuća. Postoji mnogo vinarija za koje mogu reći da su odlične, ali verovali ili ne, konkurencija je iz godine u godinu u našoj zemlji sve jača.

Stručnjak za vino Foto: A. Stanković

Težak rad na terenu: Andrić sa novinarkom "Alo!" | Foto: A. Stanković

Gde mogu da se pročitaju vaši tekstovi?

- Zbog atipičnog stila pisanja, postoji jagma za mojim tekstovima, tako da izlazim u svim publikacijama koje tretiraju vina. U planu mi je i nekoliko TV formata, što je lepo, jer će dosta mladih da zavoli i da se „inficira”. Ponosan sam jer je moj rad cenjen i van granica naše zemlje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP