ANĐEOSKO PIĆE
Vinu treba ljubav,
baš kao i čoveku
"Vino je kao čovek, živi i raste, razvija se ka vrhuncu i zrelosti. Nakon toga, kao i čovek, stari i opada mu snaga. Vino treba razumeti i pružiti mu ljubav, baš kao i čoveku", reči su Budimira Zdravkovića, najiskusnijeg župskog vinara.
Vino je kao čovek, treba mu ljubav: Budimir Zdravković
Deda Budimir, koji iza sebe ima 65 berbi, danas sa zetom Aleksandrom Raškovićem uz puno ljubavi vodi jednu od najperspektivnijih srpskih vinarija - Budimir Vino. Čak četiri etikete iz ove porodične vinarije prodaju se danas na Menhetnu, a najpoznatija njihova vina koja pobeđuju svetski slavne brendove su rizling "Margus margi", crvena i bela "Triada" i vrhunska "Svb Rosa". Ovog vikenda, 21. i 22. decembra, na sajmu vina u Hajatu premijerno će predstaviti svoj novi merlo "I kao da si anđeo".
"I kao da si anđeo": Anđeoski merlo za koji je zaslužna mala Angelina
- Ovaj merlo je iz vinograda koji su zasađjeni pre desetak godina u ataru sela Tržac, Rzenica, Drenča i Lukarevina. Deda Budimir, koga nikada nije zanimalo bilo koje i bilo čije groždje osim njegovog, nam je te zime skrenuo pažnju da mu se jako dopalo to vino od "francuskog grožđa" i da bi bilo dobro da se time pozabavimo. Tako smo uradili merlo prvi put 2008...
Angelina i petao
Ljubav: Deda Budimir je tamjaniku "Vera" nazvao po svojoj supruzi
Župski vinari ugostili su somelijere, novinare i ljude iz vodećih beogradskih restorana koji su "pretpremijerno" imali priliku da degustiraju vino "I kao da si anđeo". Probali smo ga i mi, i cenimo da u njemu ima nešto "anđeosko".
Vinarija s tradicijom dugom 134 godine
Vinarija Budimir ima tradiciju od 1878. godine, a i dan danas proizvodi vino po starim porodičnim tehnologijama, jedinstvenim u svetu. Deda Buda kaže da ima dokaze iz francuskih laboratorija da jedini u svetu proizvodi vino bez sumpora. Tajnu neće da oda. Tajna se krije "Svb Rose" (ispod ruže).
Pričestili srpsku vojsku uoči Nikoljdana
"Na današnji dan, uoči Svetog Nikole daleke 1877. godine, nas predak Živadin Zdravković obezbedio je vino za pričešće srpske vojske pred odlučujuće oslobodilačke bitke tih dana. Bitke su uspesno završene po našu vojsku. Ukazom knjaza Milana Obrenovića 1878 je odlikovan za svoje zasluge a ta diploma-povelja i sada stoji na počasnom mestu u našem podrumu. Slavna prošlost naš obavezuje da nastavimo da pravimo samo najbolja vina"
Tagovi:
-
Enolog amater Vreme: 15.03.2013 22:21h
Uz duzno postovanje svako moze da proizvede vino bez sumpora, samo je problem sto je tesko ocuvati takvo vino. Vino otkad se napravi je u stalnoj degradaciji i sumpor sluzi da uspori tu degradaciju i koliko toliko spreci vino od propadanja i nasatajanja "sirceta" pre vremena. Naravno da je dobro napraviti vina bez sumpora, ali to uopste nije najbitnija odlika kvalitetnih vina.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs