Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ANĐEOSKO PIĆE

Vinu treba ljubav,
baš kao i čoveku

Autor: D.D. | 18.12.2012 - 21:24:00h | Komentara: 1

"Vino je kao čovek, živi i raste, razvija se ka vrhuncu i zrelosti. Nakon toga, kao i čovek, stari i opada mu snaga. Vino treba razumeti i pružiti mu ljubav, baš kao i čoveku", reči su Budimira Zdravkovića, najiskusnijeg župskog vinara.

Budimir vino

Vino je kao čovek, treba mu ljubav: Budimir Zdravković

 
Deda Budimir, koji iza sebe ima 65 berbi, danas sa zetom Aleksandrom Raškovićem uz puno ljubavi vodi jednu od najperspektivnijih srpskih vinarija - Budimir Vino. Čak četiri etikete iz ove porodične vinarije prodaju se danas na Menhetnu, a najpoznatija njihova vina koja pobeđuju svetski slavne brendove su rizling "Margus margi", crvena i bela "Triada" i vrhunska "Svb Rosa". Ovog vikenda, 21. i 22. decembra, na sajmu vina u Hajatu premijerno će predstaviti svoj novi merlo "I kao da si anđeo".

Budimir Vino

"I kao da si anđeo": Anđeoski merlo za koji je zaslužna mala Angelina

 

- Ovaj merlo je iz vinograda koji su zasađjeni pre desetak godina u ataru sela Tržac, Rzenica, Drenča i Lukarevina. Deda Budimir, koga nikada nije zanimalo bilo koje i bilo čije groždje osim njegovog, nam je te zime skrenuo pažnju da mu se jako dopalo to vino od "francuskog grožđa" i da bi bilo dobro da se time pozabavimo. Tako smo uradili merlo prvi put 2008...

Budimir Vino

Angelina i petao

 A dve godine kasnije sjajan mladi i školovani enolog Andon Krstevski, francuski đak, predložio nam je da taj merlo "dodirnemo" sa malo prokupca jer ga je jedna od tih kombinacija kupaža koje smo sa njim probali podsetila na stil vina St Emiliona... Moja kćer Angelina, a deda Budimirova praunuka je već trčala po podrumu i ulazila u treću godinu svog života. Deda ju je smirivao tako što joj je govorio da vinu treba mir jer "vino spava"… Jednog jutra me je u zoru probudila jer je petao kukurikao, a ona je bila zabrinuta da joj ne probudi vino. Ta priča je bila motiv za etiketu, a tada je i Zdravko Čolić otpevao pesmu "Kad pogledaš me preko ramena" koja je posvećena nekoj Angelini...pa je tako nastalo vino, ime vina i etiketa - opisuje Aleksandar kako je nastao ovaj "anđeoski merlo s poljupcem prokupca".

Budimir Vino

Ljubav: Deda Budimir je tamjaniku "Vera" nazvao po svojoj supruzi

 

Župski vinari ugostili su somelijere, novinare i ljude iz vodećih beogradskih restorana koji su "pretpremijerno" imali priliku da degustiraju vino "I kao da si anđeo". Probali smo ga i mi, i cenimo da u njemu ima nešto "anđeosko".

Budimir Vino

Vinarija s tradicijom dugom 134 godine


Vinarija Budimir ima tradiciju od 1878. godine, a i dan danas proizvodi vino po starim porodičnim tehnologijama, jedinstvenim u svetu. Deda Buda kaže da ima dokaze iz francuskih laboratorija da jedini u svetu proizvodi vino bez sumpora. Tajnu neće da oda. Tajna se krije "Svb Rose" (ispod ruže).

Pričestili srpsku vojsku uoči Nikoljdana

"Na današnji dan, uoči Svetog Nikole daleke 1877. godine, nas predak Živadin Zdravković obezbedio je vino za pričešće srpske vojske pred odlučujuće oslobodilačke bitke tih dana. Bitke su uspesno završene po našu vojsku. Ukazom knjaza Milana Obrenovića 1878 je odlikovan za svoje zasluge a ta diploma-povelja i sada stoji na počasnom mestu u našem podrumu. Slavna prošlost naš obavezuje da nastavimo da pravimo samo najbolja vina"

Poslednji komentari
  • Enolog amater Vreme: 15.03.2013 22:21h

    Uz duzno postovanje svako moze da proizvede vino bez sumpora, samo je problem sto je tesko ocuvati takvo vino. Vino otkad se napravi je u stalnoj degradaciji i sumpor sluzi da uspori tu degradaciju i koliko toliko spreci vino od propadanja i nasatajanja "sirceta" pre vremena. Naravno da je dobro napraviti vina bez sumpora, ali to uopste nije najbitnija odlika kvalitetnih vina.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP