Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KRIZA I PO KAFANAMA

Više niko muziku ne čašćava!

Autor: Alo.rs | 14.04.2015 - 11:10:00h | Komentara: 0

i kad dirne pravo u srce i kad zagolica najosetljivije uspomene, retko koja pesma starogradskih svirača danas izmami bakšiš. Može da kane suza, može i čaša da pukne, ali bakšiš - ne!

Skadarlija

Skadarlija, ilustracija | Foto: Screenshot "Youtube"

Ovako priča Marko Radosavljević, skadarlijski violinista, veteran kafanske muzike bez struje i opisuje stanje i sudbinu muzikantsku.
Kriza udarila u kafane, svetinju bakšiša, čašćavanja i sindroma „čaše lomim ruke mi krvave". Meraku, sevdahu, lumpovanju, cena je pala.
Kafanska klijentela i njen džep diktiraju tarifu. Za jednu „crvenu" u Skadarliji, može i tri pesme. Prosek - 333 dinara za ličnu emotivnu stimulaciju, i to na uvce.
- Sviram već 30 godina i, iskreno, ne pamtim gore vreme za kafanu i nas svirače. U bendu je nas četvorica, ne radimo samo ponedeljkom, a da mi nema žene i njene plate, od ovog posla se ne bi hleba najeo. Ima ovde u Skadarliji kafana kojima bolje ide, pa i muzičara, ali za većinu nas došli su teški dani. Retko kad neko da veći bakšiš. A kad pozovu, odsviramo i po sedam-osam pesama za 1.00, 1.500 ili 2.000 dinara – kaže Marko za "Novosti".
Uobičajna plata muzičara koji radi u kafanama čuvene beogradske kaldrme je 5.000 dinara za veče celom bendu. U proseku svirač zaradi oko 25.000 dinara. Nijedan bend nije prijavljen, ali to niko ni ne kontroliše.
Međutim, dok se tamburaši i ostale grupe bez struje žale na male plate i sitne bakšiše, u isto vreme romski bendovi čak plaćaju gazdama po 1.000 evra mesečno da im dozvole da uđu i sviraju u njihovim kafanama. Njima je bakšiš očigledno dobar, kada im se takav posao isplati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP