Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

TRGOVINA ILI LJUBAV PREMA ŽIVOTINJAMA?

Vlasnik ZOO vrta
optužen za šverc!

Autor: Gane Đorđević | 30.10.2012 - 21:44:00h | Komentara: 2

- Da sam hteo da bez znanje carinika prenesem bengalskog tigra ili koranjaču sa Glapagosa uradio bih to kao od šale. Nisam švercer, policija je naduvala čitav slučaj - sav uplakan objašnjava Miroslav Radojčić (54), vlasnik privatnog ZOO vrta “Oaza” iz Stubice pored Lazarevca, kome su pre dva dana carinici na graničniom prelazu Horgoš oduzeli šet majmuna i četiri patke uz obrazloženje da su ove životinje na listi zaštićenih vrsta i da je za njihov uvoz potrebna posebna dozvola.

Miroslav Radojćič

Policija naduvala ceo slučaj: Miroslav Radojćič | Foto: Aleksandar Stanković

On tvrdi da je životinje koje su mu oduzeli na carini dobio na poklon od svojih kolega iz Nemačke i da nije znao da se nalaze na CITES listi zaštićenih životinja.


-Životinje i ptice ne prodajem već ih poklanjam ili menjam da bih upotpunio svoju kolekciju pa sam tako na poklon dobio i ovih šest majmuna i četiri patke. Tek na granici sam saznao da je njihov uvoz zabranjen - pravda se vlasnik ZOO vrta.

Miroslav Radojćič

Uplakan i iznerviran: Miroslav Radojčićč | Foto: Aleksandar Stanković

 

Šta kaže zakon
Prema našim zakonima dozvoljen je uvoz divljih životinja koje su predhodno prošle veterinarski pregled i za to imaju zvaničan sertifikat. Životinje za koje ne postoji valjana veterinarska dozvola moraju moraju da izvesno vremne provedu u karantinu.

U carini međutim tvrde da je za majmune iz porodice ''Macaca sylvanus'' koji žive iskjlučivo na Gilbrataru i divlje patke ''Somateria Molišima'', koje obitavaju pored obala Engleske, zabranjen uvoz u Srbiju bez posebnog odobrenja i da su ove životine transportovane u neadekvatnim uslovima zbog čega su doživele veliki stres.


- One su sada na sigurnom i zbog velikog stresa očekuje ih dug oporavak u našem karantinu - izjavio je jedan od radnika zoo vrta na Paliću gde su smešteme zaplenjene životinje.

Miroslav Radojćič

Četiri zaplenjene patke | Foto: MUP Srbije

Miroslav Radojćič

Zaplenjeni makaki majmuni | Foto: MUP Srbije

Kada je pre 10 godina ostao bez posla, Miroslav Radojčić, nekadašnji radnik „Kolubare“, uz pomoć supruge Blagice i dvojice sinova osnovao neobičan zoo - vrt u selu Stubica pored Lazarevca. U pravoj divljini koju su na jednom hektaru okućnice stvorili njeni vlasnici baškare se retke afričke ptice, paunovi, majmuni, labudovi, vijetnamske svinje, divlje koze, lanad... Radojčići međutim, nemaju dovoljno novca za ishranu svojih ljubimaca pa im je prošle godine, kako je “Alo!” već pisao, Skupština grada novčano pomogla.

Miroslav Radojćič

Voli životinje i ne trguje njima: Miroslav Radojćič | Foto: Gane Đorđević

-Da nije bilo te pomoći sve živbotijne bi nam uginule zbog jake zime. Mučim se 10 godina da održim vrt a sad me je carina zavila u crno. Javno kažem da na toj njihovoj listi retkih životinja treba da se nađemo ja i moja porodica jer već 10 godina pokušavamao da stvorimo nemoguće- jadikuje Radojčić koji kaže da su ga na carini držali četiri sata i da je protiv njega napisana prijava samo zbog neprijavljivanja robe za carinu.

Senice se pare samo u ZOO vrtu u Stubici
Radojčić kaže da od malena uzgaja ptice i da ne postoji vrsta koju nije uspeo da razmnoži. Zato, kako je rekao, nema zoološkog vrta ne samo u Srbiji, već i u Evropi, a da nema bar jednu pticu koja se izlegla u Stubici.

Miroslav Radojćič

Razmnožio pticu Senicu: Miroslav Radojćič | Foto: Gane Đorđević

On tvrdi da je malo onih uzgaivača koji su poput njega uspeli da razmnože pticu senicu koja se već godinama bez problema pari u njegovom zoo vrtu.
Poslednji komentari
  • insider Vreme: 31.10.2012 17:47h

    Boo hoo. Ko ga ne zna, skupo bi ga platio. Covek dobro zna sta je zasticno CITES konvencijom a sta nije, dovoljno dugo se bavi uvozom ptica, i najverovatnije krijumcarenjem istih. Muka mi je od vaseg sazaljevanja klasicnog svercera. Pa da li ste videli na koji nacin je transportovao majmune??? Pogleajte na sajtu carine pa se javite.

  • autsider Vreme: 01.11.2012 00:33h

    Covek je veliki ljubitelj zivotinja,i sve sto ima ulaze u njih,zajedljivci poput " insajdera " mogu samo da osete muku ,verovatno se i zgrazavaju zivotinja i samo gledaju finansijsku stranu svega,duša je odavno nestala...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP