Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

EVROPA ISKOPALA ROMIMA BUNAR PUN ŽIVE, OPŠTINA GA ZATVORILA

Voda nije za piće, al’ može za toplomere?! (FOTO + VIDEO)

Autor: Gane Đorđević | 27.07.2015 - 08:14:00h | Komentara: 3

Tačno pre godinu dana pomoću donacije EU, u centru romskog sela Milavac pored Ljiga iskopan je bunar, ali kako stoje stvari, vodu iz njega umesto za piće meštani sada mogu da koriste jedino za punjenje toplomera!?

Evropa iskopala Romima bunar  pun žive, opština ga zatvorila

Evropa iskopala Romima bunar pun žive, opština ga zatvorila

Sve je, kako kažu u selu, urađeno po propisima. Posao je poveren najboljim kopačima bunara, radovi su pošteno zaliveni domaćom šljivovicom, spremljen je ručak s raznim đakonijama, al’ ne lezi vraže. Ispostavilo se da voda iz „evropskog“ bunara nije za upotrebu jer se, prema nalazima stručnjaka, u njoj nalazi živa, pa je odlukom opštine Ljig, po kratkom postupku, zamandaljen zdenac u centru sela! Zbog toga sada meštani Milavca već danima skapavaju od žeđi. Međutim, predsednik MZ Dragan Stanković sumnja da je voda s njihovog bunara neispravna.

- Ma idi, molim te, kakva živa, kakvi bakrači! Bunar su zapečatili jer ’oće da nas potamane ko pacove zato što smo Cigani. Kad sam poslednji put bio kod predsednika opštine, on mi rekao da nema vremena za ciganske probleme jer ima preča posla - optužuje Stanković opštinsku vlast ubeđen da je u pitanju zavera.

- Iza ovog bunara stoji bre cela Evropa... Čekaj, čekaj, kad obrnem dva-tri telefona, ima de se puši. Pa nisam ja bre repa bez korena, samo da mi prekipi - besan je glavešina sela.

Od bunara ostade cisterna: Milavac i dalje bez vode

Od bunara ostade cisterna: Milavac i dalje bez vode


Meštani se bune i traže da im opština dozvoli da skinu plombu s ventila. Oni se uopšte ne plaše posledica, jer su uvereni da voda nije baš toliko zatrovana da ne bi mogli da je koriste bar za pranje i održavanje higijene.

- Šta će nam cisterne? ’Oćemo našu vodu što nam je Evropa poklonila. Ako ne možemo da je pijemo, bar da se kupamo i peremo veš. ’Oću deca da nam umru od šuge. Kakva živa? E, moj brale, šta sam ja sve preturila preko glave... Slušaj, kad ti ja kažem, neće grom u koprive - ubeđena je Slavica Stanković (36), koja sa surpugom, unučetom, petoro dece i zetom živi pod jednim krovom u selu bez vode.

Još 1996. godine selo je priključeno na gradski vodovod, ali je zbog čestih nestašica vode prošlog jula, uz donaciju EU, u centru sela iskopan bunar dubok 125 metara. Taman kada su pomislili da je njihovim problemima najzad došao kraj, Milovčani se sada nalaze na još većim mukama, jer su kopači pogodili pogrešnu „žicu“. U poslednjih godinu dana samo povremeno sa njihovih česmi prokapava voda, praktično mnogo više je nema nego što je ima. U toku jula, za vreme nesnosnih vrućina, vodu su imali samo pet sati?!

Predsednik opštine: „Ne mrzim Rome“!


Predsednik opštine Ljig Dragan Lazarević kaže da čitava opština, pa samim tim i selo Milavac, ima problema sa nedostatkom pijaće vode. On nam je kazao da je dosadašnjim kontrolama nedvosmisleno utvrđeno da voda iz bunara iskopanog u selu Milavac nije ispravna za upotrebu jer je u njoj pronađena živa. Lazarević je ujedno negirao optužbe predsednika MZ u ovom selu da opštinska vlast nema isti tretman za sve građane i da su meštani Milavca diskriminisani jer su pripadnici romske populacije. Braneći se, on je naveo podatak da je ove godine u selu izgrađen asfaltni put u dužini od 1,5 kilometara. Inače, uzorak vode ponovo je juče poslat na analizu i sada se čekaju rezultati.

Poslednji komentari
  • Neša Vreme: 27.07.2015 10:44h

    Zašto komplikujete stvar? Hoće da se služe bunarom? Izvolite, pa šta vam bude! Samo da se ispotpisuju da to rade na sopstvenu odgovornost!

  • VladimirR. Vreme: 27.07.2015 11:44h

    'Što su kvarniii? Neka puste ljudima tu živu. I oni treba da živu.'

  • sekula Vreme: 27.07.2015 19:24h

    Oce biznis da otvoru,znatel kolko je kilo zive?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP