Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HRANA OSETLJIVA NA VRUĆINE

Vodite računa gde kupujete namirnice

Autor: Tanjug | 23.07.2015 - 12:03:00h | Komentara: 2

Sve namirnice životinjskog porekla osetljive su na visoke temperature, zbog čega veterinarska inspekcija obavlja kontrole, a građanima se savetuje da ne kupuju van registrovanih objekata, izjavio je danas šef Veterinarske inspekcije za grad Beograd Dušan Ljuština.

meso

Meso, jaja, mlečni proizvodi osetljivi na vrućine | Foto: Profimedia

 
Ljuština je na TV Pink rekao da su na visoke temperature vazduha osetljiva jaja, mleko, mlečni proizvodi, sveže meso i sladoledi.
Na pitanje da li je zabeležen porast proizvoda koji su pokvareni, Ljuština je odgovorio da se "ništa ne dešava vanredno u odnosu na prethodne godine".
Republička veterinarska inspekcija, na osnovu analize rizika i iskustva iz prethodnih godina, kontinuirano obavlja planske kontrole, a od maja do septembra i pojačane kontrole, istakao je Ljuština.
- Naši inspektori su raspoređeni na terenu i oni obilaze objekte u kojima se vrši prodaja i promet namirnica životinjskog porekla, znači samousluga, megamarketa, specijalizovanih prodavnica hrana, kazao je Ljuština.
Obavlja se stručna kontrola namirnica, deklaracija i rokova upotrebe, a ukoliko se proceni da nešto nije u skladu sa propisima, uzorci se šalju u laboratoriju, a namirnica se stavlja van prometa, kazao je Ljuština.
Šef Veterinarske inspekcije za grad Beograd je upozorio da su najčešće infekcije koje su izazvane pokvarenom hranom stomačne tegobe, tipa proliva i povišena telesna temperatura.
Ljuština je gradjanima savetovao da ne kupuju van rashladnih vitrina, da ne kupuju na tezgama koje se nalaze van pijaca, gde nema rashladnih sistema, da ne kupuju od preprodavaca, da obrate pažnju na rokove upotrebe, da sačuvaju fiskalni račun i da ukoliko primete bilo kakvu nepravilnost, to prijave veterinarskoj inspekciji.
Poslednji komentari
  • Predrag Vreme: 23.07.2015 13:54h

    Ja se Boga bojim

  • Biljana Vreme: 23.07.2015 18:40h

    Da li neko moze da komentarise ekoloske posledice po okolinu i stetnost za obliznju populaciju? Koji otrovni gasovi se oslobadjaju pri ovom sagorevanju uglja?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP