Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ĐURĐE VJETROVIĆ (72) POSTAVIO NEOBIČNU NADGROBNU PLOČU

Volovi na spomeniku

Autor: Ž. Dulanović | 28.11.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

Na nadgrobni spomenik koji je sebi i supruzi Radojki (82) podigao za života, rabadžija Đurđe Vjetović (72) iz Štitkova kod Nove Varoši ugradio je i fotografiju u boji na kojoj je ovekovečen sa parom svojih volova. Zbog fotografija sa Jablanom i Golubom na zadnjoj strani mermerne ploče, spomenik ostarelom rabadžiji je i jedinstven u selima Starog Vlaha.

Jedinstvena  slika na  spomen-ploči

Jedinstvena slika na spomen-ploči | Foto: Željko Dulanović

- Žaliću dok sam živ što sam prodao Jablana i Goluba i ostavio rabadžiluk, a morao sam jer me savladala starost. Iz te tuge sebi sam na spomenik i ugradio sliku na kojoj sam sa svojim volovima, da me i na onom svetu podseća kroz šta smo sve skupa prošli radeći za hleb u planinskim vrletima - objašnjava Đurđe svoj motiv.
U kraju gde se domaćin ceni po tome kakva mu je stoka, Đurđe je uvek bio na glasu, a njegovi volovi najbolji u selu. Zbog toga su mu i stizali pozivi sa svih strana da ore ili izvlači drva i građu iz planinskih bespuća.


- Prodao sam ih 2011. i to mi je jedan od najtežih dana u životu, jer smo pune tri godine delili i dobro i zlo. Jablan i Golub su bili blizanci, jaki, spretni i zdravi kao jabuka, a bili su i pameniji od većine ljudi koje znam. Takva volove svaki domaćin i rabadžija samo može da poželi. Slušali smo se i pazili, a zaradili smo i lepih para u nadnici - priča Đurđe.

Ne može da  prežali što ih više  nema: Đurđe sa Jablanom i Golubom

Ne može da prežali što ih više nema: Đurđe sa Jablanom i Golubom | Foto: privatna arhiva

On je imao svega osam godina kada ga je otac prvi put poveo u šumu da volovskom zapregom izvlače drva za ogrev. Tada je, kaže, zavoleo rabadžiluk.
- Za pedesetak godina, koliko sam svoj čovek, promenio sam 15 pari volova i sve sam ih gledao bolje nego sebe. Ja i moja Radojka smo mogli i da nemamo hleba, ali njima nije smelo da fali hrane, a oni su se svojski trudili da mi poslušnošću i radom uzvrate ljubav. Zbog toga verovatno i nisam nikada pristao da ih menjam za traktor. I danas u štali imam dve krave i junicu, ali su mi slaba uteha za Jablana i Goluba – kaže ostareli rabadžija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP