Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEMA VIŠE MINIĆA I DEKOLTEA

Vranjska gimnazija uvodi kodeks oblačenja? (FOTO)

Autor: Veselin Pešić | 30.03.2015 - 18:15:00h | Komentara: 4

U Gimnaziji „Bora Stanković“ u Vranju 800 učenika i 70 profesora odlučilo je da kao u stara dobra vremena kodeks pristojnog odevanja postane respektabilna školska zapovest.

Foto: V. Pešić

Gimnazija "Bora Stanković" Foto: V. Pešić

Direktorka Suzana Mišić Stanković izjavila je da članovi Školskog odbora do 7. maja treba da se izjasne o pravilniku o odevanju, koji su zdušno prihvatili gimnazijalci, profesori i školska uprava. U predloženom školskom aktu našlo se 14 stavki koje označavaju neprikladnu i provokativnu garderobu. Ukoliko prosvetne i gradske vlasti obezbede pare, gimnazijalci su spremni da nose školske uniforme modernog kroja, dezena.
- Usvajanje pravila o odevanju u školi zajednička je ideja učenika i prosvetnih radnika. Izgledom i ponašanjem đaci i profesori treba da utiču na veliki ugled elitne vranjske škole, koja traje i opstaje 134 godine. Školu su završili mnogi ugledni Vranjanci, pre svih knjićevnik Bora Stanković.
Gimnazijski profesor bio je i srpski pisac Radoje Domanović. O kodeksu oblačenja raspravljaće Savert roditelja i 56 članova Đačkog parlamenta. Pristojnim odevanjem samo se pridružujemo očuvanju starih dobrih i pravih vrednosti. Ukoliko učenik u školu dođe neprikladno obučen, odeljenski starešina vratiće ga kući da se presvuče i upisati neopravdani izostanak.
Predviđene su i disciplinske mere protiv neprikladno odevenih prosvetnih radnika, koji za đake treba da budu uzor i model odevanja. Pristojna i prikladna garderoba je ona koja ne odvlači pažnju i ne remeti nastavu i vannastavne aktivnosti, rekla je direktorka Suzana Mišić Stanković.

Osim mini suknji, visokih potpetioca, napadne šminke, neispeglane i prljave garderobe, prekomernog natika, kodeks odevanja zabranjuje majice sa bratelama, bez rukava, sa dubokim dekolteom, koje ne pokrivaju stomak i leđa.
Đacima će biti zabranjeno nošenje šortsa, bermuda i pretkratkih pantalona, helanki. Na crnoj odevnoj listi su papuče, “japanke“, obuća sa previsokim potpeticama, kape, kačketi i kapuljače. Nepoželjna je i odeća sa navijačkim obeležjima i odeća sa uvredljivim natpisima ili slikama. Naročito ona koja promoviše nacionalnu, versku, političku ili seksualnu opredeljenost. Predviđa se uredna odeća, obuća i kosa, nakit i šminka. Pravila odevanja obavezujuća su i tokom školskog raspusta. Nedolično oblačenje podvodi se pod lakšu povredu učenika i profesora.

Foto: V. Pešić

Foto: V. Pešić

- Ponosim se učenicima, koji sa većinom profesora podržavaju uvođenje reda u odevanju. Podržavam ideju o prikladnom odevanju, koju su osmislili i pokrenuli učenici, profesori i školska uprava. Pristojnim odevanjem poboljšava se i disciplina u školi, koja je na zavidnom nivou, ističe profesorka srpskog jezika i književnosti dr Tanja Rusimović.

Članovi Đačkog parlamenta Đorđe Mladenović, Anđelika Konatarević i Filip Jovanović tvrde da velika većina učenika dolazi na nastavu u propisnoj garderobi i da podržavaju usvajanje pravilnika o odevanju.
- Kodeks odevanja biće od velike koristi za školu, učenike i profesore. Pravilnikom uvodimo red i disciplinu u odevanju i ponašanju u školi i van nje. Svesni smo velikog ugleda i tradicije najstarije i najelitnije škole u Pčinjskom okrugu. I pristojnim odevanjem čuva se ugled škole, rekla je Anđelika Konatarević, učenica četvrtog razreda, koja planira da školovanje nastavi na Fakultetu organizacionih nauka.
Poslednji komentari
  • djo Vreme: 30.03.2015 19:25h

    E svaka vam čast ako to usvojite, mislim da bi se i ostale škole trebale ugledati na vas.

  • Pera Vreme: 30.03.2015 22:36h

    Odlicna ideja, samo da drzava kupi odecu prosvetnim radnicima posto oni nemaju od cega.

  • svasta Vreme: 31.03.2015 00:23h

    ha, pa zar to nije vec postojeci kodeks oblacenja za skolu ? i u mojoj srednjoj pre 6god zatim i na visokoj poslovnoj u blacu za taj kodeks se znalo i postovao od ucenika, studenata nista novo niste izmislili

  • Gradjanin Vreme: 31.03.2015 00:52h

    Treba da uvedemo jednom mesecno i testiranje na drogu,ali nazalost to se nece desiti.Mobilne telefone ostavljati kod direktorke pre pocetka nastave.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP