Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POŠTENJAČINA

Vratio gostima 50.000 evra!

Autor: Anita Đukić | 06.11.2012 - 07:02:00h | Komentara: 3

Vidan Andrejić Cane, poznati jagodinski konobar još poznatijeg restorana “Mali raj”, u toku 2012. godine sačuvao je mušterijama oko 50.000 evra! Samo u jednom novčaniku koji je pripadao Romima koji žive i rade i Švajcarskoj pronašao je “mravinjak ljubičica” - 40.000 franaka!

Godina je bila više nego zanimljiva: Cane na radnom mestu u „Malom raju“

Godina je bila više nego zanimljiva: Cane na radnom mestu u „Malom raju“ | Foto: Anita Đukić

- Ove godine sam proslavio punoletstvo rada u „Malom raju“, pa mi je tako cela godina bila više nego zanimljiva. Samo od proleća do sada pronašao sam četiri novčanika i jednu torbicu. Prvi novčanik pronašao sam u maju i tu je bilo nešto dinara.

Njemu njegov nisu vratili


Cane je jednom izgubio novčanik, u vreme najveće krize krajem devedesetih. Seća se da je u novčaniku imao 250 nemačkih maraka, i to je bio jedini novac koji je u kući imao, a krenuo je da kupi pelene za tek rođenog sina. Novčanik je negde ispao, ali mu nikad nije bio vraćen iako su u njemu bile i lična karta i zdravstvena knjižica, a Cane je poznat jagodinski konobar.

Otvorio sam, izvukao ličnu kartu i pošto smo poznavali vlasnika odmah smo ga pozvali da dođe po njega. Već dvadesetak dana kasnije sam video još jedan novčanik ispod stola. Unutra je bilo 6.500 evra, kako smo kasnije saznali, a pripadao je jednom poznatom jagodinskom biznismenu - priča Vidan i navodi da je svaki sledeći pronađeni novčanik bio puniji od prethodnog.

- Bila je gužva u restoranu, imali smo najezdu gastarbajtera jer je to bilo njihovo vreme dolaska. U restoranu su bili Romi iz sela Strižila, koje je poznato po bogatstvu. Pošli su da kupe kuću. Kada su otišli, ja sam izašao ispred restorana i u travi video tašnicu. Podignem, otvorim, vidim “mravinjak ljubičica”, sve od po 1.000 švajcaraca, kako je posle rekla vlasnica torbe, oko 40.000 franaka.
Ja pozovem neku drugu romsku porodicu iz Strižila i nekako nađemo vlasnicu. Kad je došla po torbicu, tresla se. Kada je videla da je sve na mestu, počela je da plače i da me ljubi. Jedva sam se odbranio. Onda je objasnila da je stavila torbicu na krov automobile, ušla i otišla! - priča čuveni Cane.
Do jeseni ove godine, Cane je pronašao još dva novčanika, ali nikad nije nagrađen za svoje dobročinstvo.

- Ma ne bih ni uzeo. Naš gazda Gile Milanović ima kodeks ponašanja koji smo svi mi koji radimo u “Malom raju” davno usvojili. On se zasniva na poštenju i to svi Jagodinci znaju - priča čuveni Cane.
Poslednji komentari
  • novembarko Vreme: 06.11.2012 11:39h

    Koja naivcina, iz ociju mu viri vidi se. Zar mu nije bilo dovoljno jednom sto ga nisu castili, i to sto njegov nisu vratili novcanik,negoje i ostalih otprilike tri nadjena novcanika vratio i naravno opet bez nadoknade. A sve same dobricine i postenjacine setaju i gube odebljale evrima i silinzima novcanike, dok obican smrtnik jedva sastavlja kraj sa krajem. Sad mu kukanje za novine ne vredi nista, jeste popularan ali od toga se ne zivi.

  • Poshtarr Vreme: 06.11.2012 15:02h

    Bas znas! Toliko dobro poznajes psihologiju i ljudski karakter da bi se najverovatnije uljudno javio nekom tipu koji ti se nocu u mracnoj ulici priblizava rukom zavucenom u dzep jakne.

  • Jana Aradnjelovic Vreme: 21.11.2012 21:08h

    Svaka čast!U današnje vreme više nema tako poštenih ljudi.A što se tiče komentara 'novembarka' Ja sam vrlo obaveštena o ovim događajima,i nije on kukao za novine,već su ga oni samo zvali nebrojeno puta i tražili mu intervju,i nemoj da se praviš pametan,kad nisi obavešten.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP