Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ODRICANJE PREKO OGLASA U NOVINAMA I DALJE POPULARNO

Za 500 dinara otpisala pola familije!

Autor: B. Nenković | 09.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Vinka Avramović (76) iz sela Šljivovac kod Kragujevca odlučila je da se u novinama odrekne porodice svoje rođene sestre, sa kojom je u svađi zbog prilaznog puta do kuće na nasleđenoj očevini! Na spisku u lokalnim novinama našli su se sestrić, njegovi otac, supruga, snaha i sinovi.

Kočić zbog kojeg je izbio „rat“: Vinka

Kočić zbog kojeg je izbio „rat“: Vinka | Foto: Biljana Nenković

Iako objava nema nikakavu pravnu važnost, Vinka je za 500 dinara, koliko košta oglas, olakšala dušu i celom svetu pokazala da je raskrstila sa familijom.


Sve je počelo kada su sestre podelile nasledstvo ostalo od oca i jedinog brata na jednake delove. Vinki je pripala kuća i garaža, a sestri štala. Okućnica je podeljena tačno u metar, svakoj po 51 ar. Ali, put koji vodi kroz imanje pripada Vinki i ona ne dozvoljava da ga sestrina porodica koristi.

- Odrekla sam ih se jer me sestrić napao, vređao i povredio. Svi su oni protiv mene. Radila sam na očevini kao devojka, dok se nisam udala. To je moje i ne dam! Neka napravi svoj put. Kad je oglas objavljen, otišla sam u prodavnicu u selu i svima naglas pročitala, da čuju i vide da više nisu moj rod - kaže Vinka.

Crno na belo: Oglas u lokalnim novinama

Crno na belo: Oglas u lokalnim novinama


Ona tvrdi da je do sada advokatima dala preko 2.000 evra za sudske sporove, ali ne odustaje od toga da preko kočića, zbog kojeg je izbio “rat” u ovoj familiji, niko ne sme da prođe. Na pitanje da li su od tog novca mogli da naprave novi put, čija je dužina oko 300 metara, ona odrečno odogovara.

- E, ne dam! Imam ja u selu svoju kuću od muža, ali dok sam živa, ovuda neće preći. Dojadili su mi. Napisaću i u testamentu da zaklinjem svoju decu da ih ne puštaju na imanje. Kad su me najbliži ujeli za srce, šta bi mi drugi radili... Jedino se sestre nisam odrekla, ali hoću, čim se završi sudski spor, da ne bude da se sudim sa komšinicom - dodaje Vinka.
Osim kuće, štale i okućnice, ove sestre su bez ikakavih problema podelile osam hektara njiva i zabrana.

Jedino se žene ne odriču muževa!


Osim javne poruke, odricanje preko novina nema nikakavi pravnu vrednost. Porodica koja se odriče nekog člana želi samo da poruči “odbačenom” članu da neće snositi posledice njegovog ponašanja kako bi očuvala porodični identitet. U Šumadiji se najčešće očevi odriču sinova zbog rasipništva i javno im saopštavaju da ne računaju na nasledstvo. Odriču se i muževi žena, bake unuka, jedino nikad nije zabeleženo da se braća i sestre odriču jednih drugih niti žene svojih muževa!

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP