Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ČUDO U OSTRUŽNICI!

ZA GINISA: Belka oprasila 29 prasića! (FOTO)

Autor: J. Jokanović | 28.01.2014 - 21:12:00h | Komentara: 1

Krmača Belka rase landras vlasnika Srđana Jerotijevića (27) iz Ostružnice oprasila je u nedelju čak 29 prasića! Belka je zasad rekorder na našim prostorima, pa nije isključeno da se uskoro nađe i u Ginisovoj knjizi rekorda, iako njen gazda kaže da još nije razmišljao o tome!

Krmača se  prasila skoro  osam sati!

Krmača se prasila skoro osam sati! | Foto: Rajko Ristić

 - Počela je da se prasi oko 10.30 i to je trajalo sve do šest uveče. Najpre je oprasila desetoro i mislio sam to je to. Međutim, posle sat vremena prasići su počeli da se pojavljuju jedno za drugim, pa sam pomislio - ovome nema kraja. Veterinar mi je rekao da će ih biti mnogo jer je krmača krupna, ali mašala, ni sanjao nisam da će ih biti baš toliko - priča domaćin Srđan, koji se svinjogojstvom bavi tek nešto manje od dve godine.

Šest prasića  nije preživelo

Šest prasića nije preživelo | Foto: Rajko Ristić

 - A baš sam prethodno sedeo sa bakom koja mi je rekla da je u vreme kad je ona bila devojka krmača oprasila 24 praseta i da nije čula da je od tada neka „dala“ više. Rekao sam joj - biće dobro ako oprasi kao prošli put, kad ih je bilo 16. Svi smo bili u neverici kada smo na kraju prebrojali 29 prasića - kaže Srđan dodajući da je našao podatak da je samo u Kanadi jedna krmača na svet donela isto toliko prasića. Međutim, iako je prošlo sve u najboljem redu, šest prasića, nažalost, nije preživelo. 

Piju kravlje mleko  sa slatkom pavlakom:  Srđan Jerotijević

Piju kravlje mleko sa slatkom pavlakom: Srđan Jerotijević | Foto: Rajko Ristić

 - Krmača ima 16 sisa, a prasića je skoro dva puta više. Čudo je da ih je i ovoliko ostalo. Po preporuci veterinara sam ih na svaka dva sata dohranjivao kravljim mlekom pomešanim sa slatkom pavlakom, jer im treba dosta masnoće - navodi Srđan uz napomenu da ne zna koliko ima muških, a koliko ženskih prasića, jer ih nije sve pregledao, ali je ubeđen da je više muških. Imena im, kaže, neće davati da se ne bi vezivao, pošto će ih zadržati najkasnije do Uskrsa. Dosadašnji rekorder je, kako se pisalo, bila krmača Milka iz kraljevačkog Oplanića sa 21 prasetom.


Novi rekord!

Vetrerinar koji je pregledao prasiće nije želeo da mu se spominje ime, ali je rekao za “Alo!” da u svojoj 20 godina dugoj karijeri nije čuo da je neka krmača oprasila toliko prasića. “Redovno sam u kontaktu sa kolegama iz cele Srbije i svi su u čudu. Čuli smo da je u nekom selu pre više godina krmača oprasila 21 prase i to se prepričava već godinama, ali ovo je novi rekord”, navodi veterinar dodajući da je normalno da krmača oprasi 8-12 prasadi.

Gaje cveće i golubove

Domaćinstvo Jerotijević se osim svinjogojstvom bavi i cvećarstvom i golubarstvom. Majka Jasmina u tri plastenika uzgaja ciklamu, kojom snadbeva veliki broj cvećara širom Srbije, a Srđan od detinjstva gaji golubove, koje i trenira, i dobitnik je tri pehara na raznim takmičenjima. 
Poslednji komentari
  • KLOVN SMEHULJKO Vreme: 29.01.2014 15:02h

    Juhuuuuu................ Pa nek su svi zivi I zdravi............. Ha, ha. ha....... Slatki.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP