Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BRITANCIMA SMETA VELIKI PRIHVAT AZILANATA U SRBIJI

Za London preko Bogovađe!

Autor: Gane Đorđević | 05.03.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Dečije odmaralište Crvenog krsta u Bogovađi, u kome je smešteno više stotina tražilaca azila iz bliskoistočnih, azijskih i afričkih zemalja služi kao odskočna daska za emigrante koji planiraju da nelegalno uđu u Veliku Britaniju, da bi stekli pravo na korišćenje britanske Nacionalne zdravstvene službe, tvrdi britanski list “San”.

Britanski list „San“  navodi da emigranti  iz Afrike i Azije hrle u  odmaralište u Bogovađi,  koje im je odskočna  daska ka kona

Britanski list „San“ navodi da emigranti iz Afrike i Azije hrle u odmaralište u Bogovađi, koje im je odskočna daska ka konačnom cilju - preko Mađarske
do Engleske | Foto: Predrag Vujanac

Britanija omiljena

Upravnik centra u Bogovađi Stojan Sjekloć tvrdi da 90 odsto azilanata nije zainteresovano da ostane u Srbiji. On kaže da većina Bangladežana, Pakistanaca i Avganistanaca koji stignu u odmaralište, biraju Veliku Britaniju kao konačnu destinaciju, zbog kulturnih i porodičnih veza.

Najpopularnije britanske novine navode da emigranti iz Afrike i Azije hrle u Srbiju u ovo odmaralište, odakle planiraju kako da stignu do Britanije privučeni besplatnom zdravstvenom zaštitom.


“Ispred odmarališta se okupljaju taksisti i krijumčari ljudi i nude emigrantima pomoć u prevozu do Mađarske ili direktno do Britanije”, piše “San” iznoseći tvrdnje da pojedini emigranti plaćaju oko 300 funti za taksi do mađarske granice, odakle opušteno putuju dalje znajući da više neće biti pasoških kontrola dok ne stignu do Lamanša.

List prenosi i izjave srpskih zvaničnika koji tvrde da ne žele da Srbija predstvalja prelaznu stanicu na putu do Britanije, ali da ih pravila UN obavezuju da prihvate svakog ko zvanično zatraži azil.

Azilanti

Azilanti


Popularni tabloid tvrdi da Srbija na centar u Bogovađi godišnje troši 800.000 funti i da azilanti ovde žive veoma lagodno, jer su im pored besplatnih soba s kupatilom, hrane i zdrastvene nege na raspolaganju još i bazen, košarkaško igralište i ogromni televizori. Novinar “Sana“ Brajan Flin ipak dodaje da je kamp prenaseljen i da se u njemu nalazi tri puta više emigranata nego što je predviđeno.

Britanski tabloid navodi i reči Maharadž Musa (62), koji je bez dinara peške krenuo iz Tanzanije da bi se udomio u Britaniji, jer su tamo bolnice besplatne.
- Zdarstveno osiguranje je najveći motiv mog puta jer sam bolestan i nemam stalan posao i od ovog puta neću odustati ni po cenu hapšenja ili prebijanja - kaže on.

Nijedan nije ostao u Srbiji
 

U Komeserijatu za izbeglice objašnjavaju da je Srbija prema međunarodnim zakonima u obavezi da tražiocima azila obezbedi najbolje uslove za njihov boravak na svojoj teritoriji i da njihov smeštaj mesečno košta oko 50.000 evra. Jelena Marić, portparol, objašnjava da svi prolaze kontrolu MUP-a i tek kad dobiju posebne lične karte oni mogu biti smešteni u jedan od kampova u Banji Koviljači ili Bogovađi. Ona kaže da je u toku prošle godine kroz ova dva kampa prošlo ukupno 1.200 azilanata, ali da se ni jedan od nije zadržao u Srbiji. Kako je rekla, niko od njih nije sačekao okončanje procedure za dobijanje izbegličkog statusa koja traje nekoliko meseci. Prema njenim rečima do sada su izdata samo dva rešenja za delimičnu i tri za potpunu zaštitu. Marićeva tvrdi da je taksi vozilima zabranjen ulaz u centre, ali da joj nije poznato šta se radi van kapija. Njihovo kretanje ili eventualne ilegalne prelaske granice kontroliše MUP i granična policija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP