Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZA NJU NEMA POSLA

Za poliglotu Kazahstanku škole zatvorile vrata u Loznici

Autor: Đ. Janković - Vesti | 05.03.2014 - 12:12:00h | Komentara: 0

Pre desetak godina Kazahstanka Ajgulja Utkenova nije ni sanjala da će je ljubav odvesti hiljadama kilometara daleko od kuće, da će nepreglednu stepu zameniti brdima i planinama i živeti na obali reke Drine. Tada nije znala da Srbija uopšte postoji, a kamoli Loznica, a danas je njena državljanka i srpska snajka udata za Dejana Jovića sa kojim ima šestogodišnjeg Damnjana i trogodišnju Atinu.

Zbog ljubavi ostavila stepu: Ajgulja sa porodicom

Zbog ljubavi ostavila stepu: Ajgulja sa porodicom | Foto: Đ. Janković - Vesti

Dejana, rukovaoca građevinskim mašinama u Energoprojektu, upoznala je u Kazahstanu. On je 2005. radio u toj dalekoj zemlji, na svom prvom poslu u inostranstvu. Sreli su se u prodavnici, razmenili brojeve telefona i iskra je upaljena.
On je tri kalendarske godine ostao tamo, a onda su rešili da probaju da ljubav pretvore u zajednički život. Govori ruski, kineski, kazahski, srpski i engleski jezik i nada se da bi mogla negde ovde da predaje ruski, ili radi u prevodilačkom birou. Volela bi da se zaposli, pokušavala je u više lozničkih firmi, ali za sada ništa.
PROFESOR

Obilazi svoje

- Između Loznice i njenog zavičaja je skoro 3.000 kilometara. Kazahstan je ogromna, veoma bogata zemlja i dosta se razlikuje od našeg podneblja. Kad smo se uzeli, desilo se da ona tri godine nije išla kod svojih, ali posle tog perioda idemo češće - kaže Dejan.

- Završavala sam studije kineskog jezika kad smo se upoznali. Imala sam 24 godine i rešili smo da se uzmemo. Dejan se vratio u Srbiju, a ja sam došla na mesec dana odmora da vidim kako je ovde. Tada smo živeli u Beogradu, a onda sam posetila i njegovo selo i sve što sam videla mi se svidelo. Kod nas je tamo stepa i kada sam videla ovu prirodu oduševila sam se, šume, brda, planine, reke, jezera, vazduh, lepota na sve strane. Osim u Dejana, zaljubila sam se i u ovu zemlju i od 2008. sam ovde - priča simpatična Kazahstanka.

- Znala sam za Jugoslaviju, ali do tada za Srbiju nisam čula. Onda mi je objasnio da je Jugoslavija prošla kao i Sovjetski Savez čijim raspadom je i Kazahstan postao samostalna država.


Čim su se uzeli, Dejan je posle tri meseca otišao na rad u Rusiju, ali se Ajgulja brzo navikla na život u Srbiji. Kasnije je još tri puta odlazio u Kazahstan, a lani su svi zajedno skoro godinu dana proveli u ovoj ogromnoj državi. Od pre tri godine skrasili su se u svojoj kući na brdu iznad Loznice i tu uživaju. Ajgulja kaže da je veoma pozitivno iznenađena prijemom u Srbiji.

SPREMA SRPSKA JELA


Mada, kako kaže, srpska i kazahstanska kuhinja nemaju sličnosti, "ukusi su potpuno različiti", ona sprema sva srpska jela, sarmu, pasulj, a posebno voli meso. Obožava pečenje, Karađorđevu, ćevape i mnogi joj kažu da jede kao da je odrasla u ovim krajevima.


Dejan sa zadovoljstvom sluša priču svoje lepše polovine. Kako kaže, nije joj pričao bajke o svom selu i Srbiji i srce je odlučilo da ona sa drugog kontinenta dođe ovde.


Ajgulja je sreću pronašla u Srbiji, a pred kraj prošle godine, posle pet godina čekanja i zavrzlame sa papirologijom, postala je naša državljanka. Još samo da se zaposli i sve će joj biti potaman u zemlji koja joj se mnogo sviđa, a za koju do susreta sa Dejanom nije ni znala.

Dremka u bioskopu

Dejan je pri prvom boravku u Kazahstanu radio po 11-12 sati dnevno jer je trebalo ispoštovati rokove zbog čega zamalo nije propala njegova veza sa Ajguljom.
- Na prvom sastanku išli smo u bioskop i on je zaspao tokom filma. Pomislila sam da više neću izlaziti sa ovim čovekom, a drugarica koju sam povela pitala me s kim si ti to pošla?! Međutim, videli smo se ponovo i eto i danas smo zajedno - kaže uz smeh Ajgulja, a Dejan se pravda da ga je tad stigao umor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP