Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PROSLAVILI PRAZNIK NEKADAŠNJE ZAJEDNIČKE DRŽAVE

Za slobodu smo dali deo sebe!

Autor: Ekipa Alo! | 30.11.2012 - 07:26:00h | Komentara: 0

“Uz maršala Tita, junačkoga sina, nas neće ni pakao smest... mi dižemo čelo, mi kročimo smelo i čvrsto stiskamo pest...”, odzvanjalo je juče u beogradskoj kafani “Pavle Korčagin”, na proslavi 67. dana Republike, najvećeg praznika bivše Jugoslavije.

Titove pionirke: Bliznakinje Jagoda  i Marina Jovanović

Titove pionirke: Bliznakinje Jagoda i Marina Jovanović | Foto: Aleksandar Stanković

Uz taktove pokličkih pesama, u salu okićenu znamenjima Titove Jugoslavije, pravo iz Kuće cveća, pristiže sve veći broj boraca NOR-a i nekadašnjih udarnika. Među njima i prvoborac Mileva S. Vujović Novak (83), nosilac Partizanske spomenice iz 1941. godine i ordena za hrabrost. Na levoj strani teget kaputa, do srca, kako dolikuje, red za redom ordeni i značke.

Penzosi nešto slave...


U sali pored one u kojoj se proslavlja Dan SFRJ sedi grupa mladića. Svratili da uz piće sačekaju predavanje na faksu. Pitamo ih da li znaju šta se u kafani slavi.
- Ma nemam pojma, to nešto penzosi slave - kaže jedan od njih.
Na pitanje da li znaju koji je datum, jedan odgovara „pa četvrtak”. Na pitanje da li znaju šta se u prethodnoj državi slavilo svakog 29. 11, uz osmeh odgovaraju “pa Dan oslobođenja”.

Preživela je ratišta u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sa sestrama od četnika pobegla u IV i V Proletersku brigadu, dok su joj oca i sestru izdali Italijanima. Dve sestre je izgubila na prvim linijama u Livnu i Kupresu, a sama je ranjena na Sutjesci 1943. godine, „istog dana kao i Tito“.

- Dohvatio me nemački “šarac” po vratu, ali preživela sam. Ipak sam ja od Vujovića iz Crne Gore - kroz smeh kaže Mileva i dodaje da kada je komunizam preuzeo prostore bivše Jugoslavije, ona je otišla u Beograd i, pored obaveza prema komunističkoj partiji, postala i pesnik.

- Od 1976. počela sam da objavljujem pesme iz ličnih razloga. Život nije bio lak, ali bio je moj i ne mogu ga promeniti. Ovde se viđamo, malo nas je, ali razumemo se. Svako je nekog izgubio, svako je dao deo sebe za jednu slobodnu zemlju u kojoj smo dobro živeli. To je bio naš san - zaključuje Mileva.
Pored Mileve sede dve sestre, bliznakinje Jagoda i Marina Jovanović (65) iz Zemuna.

Nema slavlja bez harmonike

Nema slavlja bez harmonike | Foto: Aleksandar Stanković

 
- Drugarice, mi smo Titovi pioniri, omladinci, brigadiri... Evo, ovo je orden sa Igmanskog marša, moje prve omladinske akcije, kada smo pod punom opremom u četiri dana prepešačili 157 kilometara dugo stratište - kaže Jagoda i dodaje da, za razliku od njih, današnja omladina nema perspektivu, nema nadu ni život.

Jagoda ističe da su ona i sestra došle da odaju priznanje i zahvalnost za dostojanstveni život koji im je omogućen u Titovoj Jugoslaviji.
- Ništa nam nije bilo teško. Učestvovale smo i u omladinskim i u radnim akcijama, a samo za izgradnju Novog Beograda dobile smo dve, odnosno tri udarničke značke - navodi Jagoda i ponosno pokazuje rever, na kome se presijava značka iz prošlih vremena.

U beogradskoj kafani „Pavle Korčagin” članovi  boračkih organizacija, bivši udarnici, omladinci  i Titovi pioniri zajedno prosla

U beogradskoj kafani „Pavle Korčagin” članovi boračkih organizacija, bivši udarnici, omladinci i Titovi pioniri zajedno prosla | Foto: Aleksandar Stanković

Sve po Pe-Esu!


Dok u sali nekadašnji borci i udarnici evociraju uspomene, za šankom stoje dvojica konobara, uredno obučeni u maslinastozelenu vojničku uniformu sa kapom na reveru. Kažu da za Dan Republike, ali i svaki drugi, u kafani sve mora da bude strogo vojnički.
- Ko što vidite sve je Pe-Esu. Evo, ako hoćete, možete da probate naš partizanski pasulj bez išta - nude nam konobari jedan od specijaliteta kuće.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP