Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

KOMŠIJE 17 GODINA NE PRIČAJU ZBOG KRAJPUTAŠA

Zakrvili zbog spomenika!

Autor: Gane Đorđević | 27.09.2014 - 14:39:00h | Komentara: 2

Živko Janković već 17 godina ne govori s komšijom Dragoljubom Neškovićem zbog toga što je ovaj podigao spomenik nastradalom sinu samo nekoliko metra od ulazne kapije njegove kuće u Ljigu?!

Zaratili zbog spomenika: Dragoljub Nešković (na biciklu) i Živko Janković

Zaratili zbog spomenika: Dragoljub Nešković (na biciklu) i Živko Janković

- Ko za inat, tog dana, kada je Dragoljub rešio da postavi krajputaš, samo naša porodica nije bila kod kuće. Krenuo je redom, a kada su ga sve komšije oterale s ulazanih vrata, on je, nemajući kud, mermernu ploču postavio baš ispod prozora naše dnevne sobe - objašnjava Janković s kakvim problemom su on i njegova supruga suočeni već više od 15 godina.


Jedna odredba u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koja je važila i u onom starom, pre 17 godina, kaže da se spomenici ne mogu postavljati pored puteva. S obzirom na to da je spomenik na javnoj površini, Janković se više puta obraćao komunalnoj inspekciji, koja je donosila rešenja o uklanjanju mermerne ploče, ali su ona gotovo uvek stavljana van snage.

Na spomenicima različiti datumi smrti

Datum smrti Darka Neškovića, koji stoji na mermernoj ploči, postavljenoj ispred kuće Živka Jankovića, ne podudara se sa datumom koji je uklesan na njegovom spomeniku koji se nalazi na lokalnom groblju. Naime, na obeležju oko koga su se zavadile komšije uklesan je datum udesa, a ne datum smrti, koji se nalazi na spomeniku sa groblja, pošto je nesrećni mladić od posledica sudara umro pet dana kasnije u bolnici u Beogradu.


- Zbog toga sam tužio opštinu Upravnom sudu, a spreman sam da idem i do Strazbura ako zatreba. Mesto na kome je Darko svojim biciklom, posle otkaza kočnice, udario u automobil udaljeno je od mog dvorišta najmanje 30 metara. Garantujem da su sva ostala dvorišta bliža mestu nesreće - tvrdi Janković.

S druge strane, Dragoljub Nešković tvrdi da je ploča postavljena na pravo mesto uz prethodnu usmenu saglasnost tadašnjeg predsednika opštine.
- Rekao mi je: “Evo, tu postavi ploču!” Zbog toga neću da je pomerim ni za milimetar i tačka. Na ovom mestu stoji već 17 gdina, pa će tako ostati i ubuduće - tvrdoglavo objašnjava Nešković.

Za proteklih 17 godina, opština Ljig je u dva navrata ipak donela odluku da se sporni spomenik ukloni, ali su ti pokušaji neslavno završili. Dragoljub je u oba slučaja motkom i kletvama odbranio sinovljevo spomen obeležje. U jednom od ta dva slučaja, osim majstora, na lice mesta izašla je i policija da nadgleda radove, ali su se brzo povukli strahujući da bi ih mogla sustići neka od Dragoljubovih kletvi.

- Opština je majstore platila unapred 9.000 dinara, ali oni te pare, zbog pretrpljenog straha, nikada nisu vratili - otkriva isfrustrirani Janković, dodajući da nema ništa protiv pogunulog, ali da mu smeta spomenik koji mu je stalno pred očima.

Nekada tradicija, danas prestiž

Postavljanje krajputaša u duhu je srpske tradicije i potiče još od pre dva veka, ali da su današnje spomen-ploče više predstavljale znak prestiža. Kada neko pogine ili strada u ratu, postavljane su kamene-ploče pored puta, koje su bile tu da obaveste, ali i da upozore ostale. Postojalo je i verovanje da krajputaše treba podizati da bi duša nstradalog imala gde da se smiri. Ipak, na osnovu novog zakona o bezbednosti saobraćaja, sve porodice koje su kraj puteva u Srbiji postavljali spomen-obeležja, na mestima gde su njihovi najmiliji stradali u saobraćajnim nesrećama, bile su dužne da ih uklone. Ova zakonska odredba je u skladu sa evropskim standardima i tamo se pored puteva ne mogu videti spomenici.

Uhapšen Rumun zbog krajputaša

Pre 10 dana, u dva posle ponoći, ljiška policija je privela jednog rumunskog državljanina koji je u društvu njegovog poslodavca Živka Jankovića bonsekom pokušao da ukolni krajputaš razdora. Živko nam je potvrdio ovu informaciju, navodeći da ga je policija optužila za skrnavljenje spomen-obeležja. Živko je, inače, ubeđen da je njegovu dobro smišljenu akaciju osujetio neko od komšija. Nesrećni Rumun, koji u Srbiji živi ilegalno već 17 godina, nije završio posao do kraja jer je pre hapšenja uspeo da iseče samo dva, od ukupno četiri, metalna nosača na kojima je postavljena mermerna ploča.

Poslednji komentari
  • Slavica Vreme: 27.09.2014 19:47h

    Sve najgore za takve komsije..zasto da uskracuju roditelju jedino sto mu je ostalo..a zasto im smeta taj kamen..zasto pa to dete je tu nastradalo oni to ne mogu da promene a to spomen obelezje za njih nije nista to samo njihov umisljajni hir a za jadnog oca to je mnogo..ljizani podrzite tog jadnog oca i nedozvolite da se to secanje na njegovog sina dira..

  • ljiljana Vreme: 27.09.2014 20:40h

    sramota od komsije..znam ga i on se izivljan=va nad sudbinom jadnog coveka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP