Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

DIVLJI KESTEN SA GROBLJA ZAUSTAVIO ŠIRENJE KOLUBARE

Zapis spasla kletva!

Autor: Gane Đorđević | 07.12.2012 - 00:02:00h | Komentara: 7

Taman kad su iselili svih 4.500 mrtvih s groblja u Vreocima, pred upravom Rudnika „Kolubara“ iskrsnuo je novi problem, samo sada u vezi s jednim njegovim živim stanovnikom - divljim kestenom, zapisom starim 30 godina!

Meštani na svetom drvetu postavili znak upozorenja

Meštani na svetom drvetu postavili znak upozorenja

Tri meseca pripremano presađivanje svetog drveta na novo vreočko groblje juče je odloženo kada su radnici „Kolubare“ odbili da obave posao plašeći se kletve!


- Hrabar jesam, ali lud nisam. Šta mi treba da slučajno nešto krene naopako, ko bi me spasao od prokletstva - objašnjava bagerista Darko M., koji je juče odbio da započne radove na otkopavanju drveta.

Hrabar jesam, ali lud nisam: bagerista Darko M.

Hrabar jesam, ali lud nisam: bagerista Darko M.

Divlji kesten koji sprečava širenje rudnika posađen je još 1986. u blizini groblja, ali je ono kasnije prošireno pa se i sveto drvo našlo unutar njegovih kapija. Godinama je pored kestena na dan seoske slave prolazila litija, a meštani su se prema njemu odnosili sa velikim strahopoštovanjem. Kada je početkom oktobra staro groblje preseljeno, meštani su od uprave rudnika zahtevali da se drvo sačuva i presadi na novo groblje. Slavko Savatijević, zamenik predsednika MZ Vreoci, kaže da je pored kestena na teritoriji ovog sela posađeno još nekoliko zapisa.

- Imamo još tri svete kruške, dva duda i jedan hrast. Njima smo obeležili granice sela i svake godine na dan mesne slave litija je obilazila svaku svetinju - objašnjava Savatijević, koji je već pripremio mesto na koje će kesten biti presađen, čim se pronađe dovoljno hrabar bagerista da drvo iskopa.

Radnici odbili da otkopaju svetinju

Radnici odbili da otkopaju svetinju

Kesten koji je juče trebalo da bude presađen visok je osam metara, a procenjuje se da će njegova težina, kada bude iskopan, sa busenom iznositi blizu 10 tona. Milorad Veselinović, zamenik direktora beogradskog Šumarskog instituta, koji je juče trebalo da nadgleda radove, kaže da se za razliku od Evrope u Srbiji veoma retko presađuje ovako veliko drveće, zbog visoke cene takvih poduhvata. „Srbija čak nema ni adekvatne mašine. Jedina takva, kupljena pre 40 godina, postoji u beogradskom ‚Zelenilu‘, ali je već godinama pokvarena i nema saobraćajnu dozvolu - objašnjava on.

Kletva

Zapis je drvo koje u Srbiji predstavlja svetinju za selo na čijem se područiju nalazi. Drvo postaje zapis činom osveštenja, pri čemu se u njegovu koru urezuje krst. Srpski istoričar religije Veselin Čajkanović smatra da je zapis nasleđen iz prethrišćanske religije, u kojoj je imao ulogu hrama. Veruje se da će onoga ko se usudi da ga poseče ili na drugi način ošteti zadesiti velika nesreća.

Poslednji komentari
  • Boban Vreme: 07.12.2012 08:04h

    U Jagodini je prilikom izgradnje petlje na ulazu u grad zapis posekao radnik po nadimku Juda !!!!

  • duda Vreme: 07.12.2012 08:18h

    Neko je nekad narod plasio sa ovim i sa onim "ako uradis to nece biti dobro", (pa veca je grehota vaditi mrtve i seliti) i tako je bilo lako manipulisati s narodom koji ni dana skole nije imao, a kad se "neceg bojis" ne pomaze ti ni skola. Jedino gde je greh kad je drvo u pitanju, to je ono koje radja, a najpre orah. I dan danas narod ipak veruje u koje kakve budalastine i vampira Savu, umesto da se okrene sebi i gleda kako da prezivi...

  • nn Vreme: 07.12.2012 09:07h

    pa kad nemaju pameti ni zrno vere onda senjima strahom ratuje

  • jovan Vreme: 07.12.2012 11:43h

    to samo potvrdjuje da su srbi duboko ukorenjeni u paganstvu!

  • rok Vreme: 07.12.2012 18:01h

    E komentatori bas ste blesavi....Kad jw tako zasto vi ne izvadite i prenesete kestem. Vuna kico.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP