Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

HRAM IZ KOJEG JE POTEKLA KRALJEVSKA LOZA VEK I PO ČEKA NA OBNOVU

Zarasla crkva Karađorđevića

Autor: Biljana Nenković | 13.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 5

Tačno 155 godina, crkva u selu Gorovič kod Topole Kragujevačke, u kojoj se venčao Karađorđe i tako ozvaničio početak jedne o najznačajnijih dinastičkih loza u Srbiji, čeka da bude obnovljena. Crkva s prelepom ornamentikom potiče iz doba cara Dušana.

Crkva u  Goroviču

Crkva u Goroviču | Foto: Biljana Nenković

Napuštena je 1860. godine i od tada niko nije uspeo bar da zaustavi njeno propadanje. Za to vreme, Karađorđevi potomci su podizali ustanke, vladali, bili prognani, živeli po svetu i na kraju su posle višedecenijskog izgnanstva i njihove kosti vraćene na obližnji Oplenac, a crkva iz koje je sve poteklo je napuštena i zapuštena.


Despotova pokajnica


Usmeno narodno predanje beleži da se u ovoj crkvi pričestio i deo vojske kneza Lazara pre Kosovskog boja. Despot Stefan Lazarević je pred Nikopoljsku bitku zanoćio sa vojskom i usnio san u kojem je bacio koplje preko glave. Obećao je da će, ako preživi, na mestu gde se koplje zabolo podići crkvu pokajnicu, u znak zahvalnosti i kajanja.

Igor Petrović, saradnik Kulturnog centra u Topoli, jedini je istraživao istoriju crkve bez kupola i zaraslu u korov, a da je obnova daleko, potvrđuje i činjenica da čak nema novca ni za štampanje njegove knjige o istorijskom značaju ovog hrama. Na ulaznim vratima crkve, među mnogobrojnim isklesanim simbolima je ratnik sa kuburom, koja će biti jedan od kasnijih zaštitnih znakova Karađorđa. Do sada u crkvama nije viđan ovakav simbol.
Oltar pred kojim je Karađorđe ozvaničio svoju vezu sa Jelenom iz Masloševa je prekriven mahovinom, a kroz zidove se protežu bršljani i korov. Iz unutrašnjosti crkve vidi se nebo.

Rodonačelnik poslednje srpske dinastije: Đorđe Petrović Karađorđe

Rodonačelnik poslednje srpske dinastije: Đorđe Petrović Karađorđe

 
- Zabeleženo je da je njen ktitor despot Stefan Lazarević. Ovo je jedna o najstarijih crkava u Šumadiji i sa dimenzijama od 20 puta sedam metara jedna je od najvećih iz tog doba. Tokom čitavog perioda nije rušena, tako da su graditeljski radovi originalni. U 18. veku je nekoliko puta obnavljana, ali konačno je napuštena 1860. godine i od tada je u ovakvom stanju, kaže za „Alo!“ Igor Petrović.

Istorijski podaci govore da se Karađorđe u ovoj crkvi venčao 1786. godine. Na osnovu kazivanja Voždovih savremenika, „svadba je bila u mesojeđu pred Belu nedelju na osam dana“. U crkvenim knjigama zabeleženo je da je kum na venčanju bio Milisav iz Saranova, stari svat Mijat iz Inavče, a za devera je uzeo njegovog mlađeg brata Paju. Đorđa i Jelenu venčao je pop Aleksandar iz Žabara.

Umesto  crkvenog,  nebeski svod

Umesto crkvenog, nebeski svod | Foto: Biljana Nenković


- Za poslednjih vek i po, jedino što je urađeno da je Zavod za zaštitu spomenika iz Kragujevca proglasio crkvu za kulturno dobro. Urađena su neka istraživanja i konzervatorski radovi, ali sve to nije dalo neki značajniji efekat, jer hram i dalje propada. Čak je teško naći novac i za štampanje knjige koju sam završio kako bi se nove generacije bar upoznale sa ovim raritetnim i zaboravljenim hramom - priča Igor Petrović.

Jedna od ideja kako da se crkva zaštiti je i postavljanje staklene konstrukcije nad celim objektom kako bi ostala u ovakvom stanju, ali bar zaštićena od daljeg propadanja. Za temeljnu obnovu, kažu, trebalo bi bar milion evra.

Ženidba na izvoru

Po predanju, Vožd je Jelenu Jovanović iz Masloševa oteo sa izvora sa kojeg je zahvatala vodu. Opalio je iz oružja i tako oglasio ženidbu. Tada je imao 19 godina. U braku su bili do kraja života i izrodili Simu, Savu, Saru, Poleksiju i Stamenku, Aleksu i kneza Aleksandra. Karađorđe je sahranjen na Oplencu, u porodičnoj grobnici, na svega nekoliko kilometara od mesta gde se oženio.

Poslednji komentari
  • V.St. Vreme: 13.04.2015 10:00h

    Prvo Diznilend, na radost otecestvu.

  • V.St. Vreme: 13.04.2015 10:01h

    Prvo Diznilend, na radost otecestvu.

  • nesrecko Vreme: 13.04.2015 10:45h

    To je Srbija. Sta li narod ceka?

  • Boris Vreme: 13.04.2015 11:00h

    Odlicna reportaza. Napokon se neko setio najstarijeg i najveseg hrama u Sumadiji.

  • vex Vreme: 13.04.2015 13:17h

    Pa,neka je obnove Karadjordjevici!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP