Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ISPOVEST SUPRUGE OFICIRA KOJI JE ROBIJAO U NAJPOZNATIJOJ TAMNICI SFRJ

Zbog muža smo i mi preživeli Goli otok!

Autor: Jelena Jokanović | 18.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

„Ne mogu da mrzim sovjetski narod“, rekao je Milan Tatalović (87) pre više od 50 godina. Ta rečenica skupo ga je stajala. Koštala ga je zarobljeništva, golootočkih muka, a u godinama koje će uslediti i ražalovanja, lišavanja ljudskih prava, čak i njegove porodice, koja je zajedno sa njim preživela golgotu. O svim tim mukama, za „Alo!“ priča Darinka Hadži Tatalović (79), udovica Milana Tatalovića, koji je na Golom otoku završio zbog „širenja neprijateljske propagande“.

Darinka Hadži Tatalović

Darinka Hadži Tatalović | Foto: Zoran Ilić

- Ni krivi ni dužni, članovi porodica delili su sudbinu svojih golootočana, bili ponižavani, proganjani, ucenjivani - počinje za „Alo!“ svoju životnu priču Darinka, čiji je suprug kao tadašnji vojni izaslanik u Londonu, oktobra 1949, prisustvovao predavanju u Domu JNA o situaciji na relaciji Tito-Staljin. Pred prijateljima je izjavio da „ne može da mrzi sovjetski narod“. Ta rečenica je bilo dovoljna da u naredne četiri godine prođe torturu u nekoliko logora, među kojima je bio i po zlu čuveni Goli otok. Ali, ni nakon oslobađanja Milanu i njegovoj porodici nije bilo mnogo lakše...


Doživeo rehabilitaciju


Darinkin suprug Milan, osuđen 1950. za širenje “neprijateljaske propagande”, rehabilitovan je 2006, a umro je dve godine kasnije. Supruga Darinka se i dan-danas bori za rahabilitacionu odštetu i povratak čina i vojnih odlikovanja.

- Bili smo prokuženi. Nismo mogli da nađemo posao, a i kada bismo uspeli, ubrzo bi nas otpustili iz „bezbednosnih razloga“. Govorili bi nam tada šefovi: „Žao nam je, naređenje“.

Moj suprug, koji je zaradio geler na Solunskom frontu, krišom je utovarivao ugalj na Železničkoj stanici i fizikalisao, a ja sam, iako sam završila Pozorišnu akademiju, bila prinuđena da čistim lišće u Pionirskom parku kako bismo preživeli i kako bismo prehranila dete - ogorčeno priča Darinka, koja je u međuvremenu završila i pejzažnu arhitekturu i hortikulturu na Šumarskom fakultetu, pa je uređivala bašte mnogih ambasada.

Morali da se razvedu da bi sina upisali u školu

Morali da se razvedu da bi sina upisali u školu | Foto: Zoran Ilić


Ali, vlasti su ih optuživale da su tajni agenti, a pošto to nije moglo da se dokaže, ucenjivale su ih da postanu agenti Udbe. Ipak, najteže joj je padalo to što su bili primorani da se zvanično razvedu ne bi li sina Nenada upisali u školu.


- Nigde nisu želeli da ga prime, pod izgovorom da nema mesta. Direktorka jedne škole se smilovala i predložila da se razvedem kako bih „na papiru bila čista“. Ipak, i posle toga su ga prozivali. Rekao mi je da je učitelj na času rekao da sva deca golootočana ustanu, iako on nije ni znao šta je to. I tu su vodili evidenciju. Iako je bio đak generacije cele Čukarice, jedino njega predsednik opštine nije pozvao na prijem za najbolje učenike - završava Darinka.

Robijao umesto fudbalera Zvezde


- Kad god su dolazile strane delegacije, privodila bi nas policija. Milana bi zatvarali sa šibicarima, a mene sa prostitutkama, bilo je strašno. Iživljavali bi se nad nama. Jednom su ga, ni krivnog ni dužnog, za manji saobraćajni udes zatvorili na tri meseca jer, zaboga, on je bio osuđivan. A pravi krivac je bio tada aktuelni Zvezdin fudbaler - priseća se Darinka.

Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 19.01.2014 16:46h

    Prvi put cujem, da je drzava trazila da neko "mrzi sovjetski narod"...hm,hmm.. Goli otok je "ipak" bila bolja varijanta od Sibrskih gulaga. Neponovili se ni jedan ni drugi, osim za "retke pojedince".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP