Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

U POJEDINIM DELOVIMA BEOGRADA

Zbogom kontejneri!

Autor: N. Mandić | 05.02.2015 - 09:36:00h | Komentara: 0

U pojedinim delovima Beograda JKP "Gradska čistoća" uklonilo je kontejnere, a građani su dobili kante za smeće.

Kante za smećeIlustracija | Foto: Profimedia

Stanovnici pojedinih delova Beograda moraće da se prilagode posebnom režimu uklanjanja komunalnog otpada, koji je od nedavno JKP "Gradska čistoća" počela da primenjuje na teritorijama: GO Zvezdara i to deo naselja Mirijevo, Rakovica, deo naselja Sunčev breg i Palilula, deo naselja Borča.

Stanovnicima ovih naselja "Čistoća" je podelila kante za ukupno 3.000 domaćinstava. Stanovnici koji žive u privatnim kućama, zadužili su od "Čistoće" kante od 240 litara u koje, prema uputstvu, treba da odlažu komunalni otpad.

ODNOŠENJE SMEĆA

Pražnjenje kanti se obavlja jednom nedeljno, počev od 6.30 časova, i to danima posebno određenim za svako naselje o čemu će sugrađani na licu mesta biti obavešteni.

BORČA:


Bratstva jedinstva - subota
Valjevskog odreda - subota
Julije Delere - subota
Kombinatova - subota
Ranka Miljića - nedelja
12. Oktobar - nedelja
Vojislava Ivetića - nedelja
Pabla Pikasa - nedelja
Đrodana Bruna - nedelja
Vizeljska - nedelja
Zanatska - nedelja
Kosovopoljska (mali deo-slepi) – subota

MIRIJEVO:

Ulica Nikole Doksata – petak

RAKOVICA:
Miljakovačke livade – još nije definisan dan za sakupljanje otpada (sugrađani će na licu mesta biti obavešteni)

Kante su dobili i stanovnici naselja Popova Bara (Palilula), ali još nije utvrđen režim iznošenja đubreta.

Oni su sada u obavezi da dobijene kante, određenim danima, ostavljaju ispred svojih kapija kako bi ekipe "Gradske čistoće" mogle da ih isprazne.

Svaka stambena jedinica zadužuje (besplatno) jednu kantu, u koju ne sme da odlaže žar, vruć pepeo kao ni šut, kako ne bi došlo do oštećenja PVC kante.
 

- Delimo kante u svih 10 opština za čije smo održavanje mi zaduženi. Do sada smo podelili u nekim delovima Rakovice, Čukarice, Palilule, Voždovca…Na odluku da građanima koji žive u privatnim kućama, "ukinemo" kontejnere i uvedemo kante odlučili smo se iz više razloga. Dešavalo se da nekim ljudima kontejner bude postavljen ispred kuće, što zaista nije prijatno; stvarale su se "divlje" deponije; radnicima "Čistoće" je bilo vrlo nezgodno da se u ogromnim vozilima "zavlače" po uskim ulicama, naročito zimi, kako bi ispraznili kontejner…A, problem za prolazak vozila nastajali su i ako bi se neko nesavesno parkirao, što nije bila retkost. Zato, sada, za pražnjenje kanti i odnošenje smeća koristimo manje kamione što znatno olakšava situaciju – kažu za "Alo!" iz JKP "Gradska čistoća”.

Ukoliko dođe do oštećenja kante za odlaganje smeća, koju je stanar zadužio, krivac za štetu je dužan da novu kantu kupi.

- Ukoliko naši radnici polome ili nekako oštete kantu, mi ćemo da nabavimo novu. Ali, ukoliko se kanta, na primer, polomi, a iz nje ispadne šut, građanin je dužan da obezbedi, novu kantu, jer je upoznat sa time da šut ne sme da se odlaže u nju. Ili, ako primetimo da je kanta oštećena, jer je u nju neko sipao vreo žar, osoba koja ju je zadužila ima obavezu da obezbedi novu. Ranije se dešavalo da građani istresu žar ili vreo pepeo u kontejner, naši radnici to odnesu, a onda se tokom puta zapali đubre. Nama je, u tom slučaju, pričinjena velika materijalna šteta – rekli su iz ovog javnog preduzeća.


Do sada je podeljeno oko 45.000 kanti, u različitim beogradskim opštinama. U planu je da se "podele" i kante od 120 litara, za odlaganje reciklažnog otpada, što je za sada učinjeno samo u nekim delovima Voždovca.

Šta je sa firmama

Pravna lica (lokali) su dužna da nabave sudove za odlaganje komunalnog otpada i lokaciju na kojoj će bezbedno da ga odlažu. On se u tom slučaju odnosi tri puta nedeljno. Ukoliko to nemaju, često koriste sudove fizičkih lica. Pravna lica imaju više ambalažnog otpada i u obavezi su da sklope ugovor sa nekom firmom, može i sa „Gradskom čistoćom“ o kretanju ambalažnog otpada.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP