Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

PLEMIĆ S DUNAVA

Zemunac potomak ruskog džokera!

Autor: Gane Đorđević | 01.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Dok u rukama prebira „Piatnikovog“ džokera, na kojem se nalazi slika Ernsta Johana fon Birona (1690-1772), ljubavnika ruske kraljice Ane Ivanovne (1693-1740), a nakon njene smrti i tronedeljnog regenta carske Rusije, zemunac Konstantin Biron (51) pokazuje porodični grb i svitke požutele hartije na kojima se, kako tvrdi, nalaze pismeni dokazi da njegovim venama teče plava krv!

Plemićka krv: Konstantin

Plemićka krv: Konstantin

Poznata austrijska fabrika za proizvodnju karata za igranje u jednoj od svojih tradicionalnih tematskih izdanja objavila je slike ruskih vladara. Za likove džokera, u tom carskom špilu, nisu slučajno izabrane dve najkontroverznije dvorske ličnosti carske Rusije - Grigorij Jefimovič Raspućin i fon Biron.

Biron prodao vojvodstvo i titulu


Član Krunskog saveta Dragomir Acović potvrdio je za „Alo!“ da su Bironi iz Zemuna potomci Ernsta Johana fon Birona. Tačnije, oni su u direktnoj srodničkoj liniji s njegovim rođenim bratom. Acović još ističe da je ovaj kontroverzni ljubavnik kraljice Ane Ivanovne neposredno po smrti svoje zaštitnice titulu i vojvodstvo Kurlandiju prodao jednoj imućnoj porodici iz Francuske, koja je na taj način stekla pravo nasledne titule.

I dok je prvi dvorsku popularnost utemeljio na mistici, vojvoda od Kurlandije i Segmalije do moći i neprocenjivog bogatstva došao je zahvaljujući, pre svega, ljubavnom umeću koje je kraljica Ana i te kako umela da ceni.
Zemunac plave krvi, Konstantin Biron, kaže da na slavnog pretka više liči njegov rođeni brat Ladislav, a za razliku od nestašnog rođaka, plemić sa Dunava vodi mnogo povučeniji život.

- Nisam avanturista na njega, mada sam pod stare dane dobio sina koji sada ima četiri godine. Nekad u šali kažem da sam o jednom trošku sebi napravio i sina i unuka - šaleći se priča Konstantin, rengentski tehničar na kardiovaskularnoj klinici na Dedinju, koji iz prvog braka ima još dve odrasle ćerke - Ana Mariju i Tamaru.

Njegov predak Ernst

Njegov predak Ernst


Konstantinov pradeda, po kome zemunski baron nosi ime, doselio se iz Kijeva u Zemun početkom prošlog veka, kada su komunisti pobili Romanove. Bežeći je stigao u grad na Dunavu s decom i suprugom bez ičega. Razbojnici su ih opljačkali negde u bespućima Rumunije.

- Oni su iz carevine pobegli s popriličnim tovarom raznih dragocenosti, ali su ih, usput, lopovi skinuli do gole kože. Njegova žena uspela je da sačuva jednu srebrnu kutiju od čijeg su zaloga živeli godinu dana. Da bi prehranio porodicu, pradeda je kasnije radio sve i svašta - objašnjava Biron.

Potomci ruskog regenta Ernsta fon Birona skoro čitav vek žive u Zemunu i za to vreme prolazili su kroz raznorazna iskušenja. Konstantinov deda zavšio je zemunsku gimnaziju da bi se zaposlio na železnici, gde je dogurao do šefa stanice, a otac je radio kao metalski radnik. Ipak, svih ovih godina ljubomorno čuvaju nekoliko listova hartije i porodični grb.

- Upisani smo u takozvanu šestu knjigu plemstva, što znači da imamo pravo nasledne titule i porodičnog grba - s plemićkom nadmenošću kaže potomak Ernsta Johana fon Birona, pokazujući ovaj važan porodični dokument.

Kraljica Ana

Kraljica Ana

Do krune preko kraljičinog kreveta

Poslednjih godina vladavine kraljice Ane Ivanovne Biron je stekao ogromnu moć i bogatstvo. Kao nagradu za usluge koje joj je pružao, uglavnom u krevetu, Biron je upravljao Kurlandijom, današnjom Letonijom. Imao je ogroman uticaj na kraljicu, a smatra se odgovornim za preko 1.000 ubistava i oko 40.000 proterivanja u Sibir. Bio je omražena ličnost u narodu. Njegova zaštitnica uspela je da sredi da nakon njene smrti postane regent Rusije, mada se na tom mestu zadržao svega tri nedelje. Proteran je u Sibir, odakle ga je, posle 22 godina izgnanastva, u Moskvu vratila Katarina Velika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP