Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

UPOZORENJE

Žene pušači svake godine pod
sve većim rizikom da obole od raka!

Autor: A. O. | 29.01.2013 - 16:17:00h | Komentara: 2

Prema najnovijim istraživanjima lekara, žene koje danas konzumiraju duvan više nego ikada treba da strahuju od oboljevanja od raka pluća!

Dr Zorica Plavšić, specijalista pulmologije, interpretirala je rezultate najnovijih istraživanja ‘New England Journal of Medicine’, objavljenih početkom ove godine, koji pokazuju da za pripadnice lepšeg pola nikada nije bilo bitnije da se oslobode nikotinske zavisnosti.

Ostavite pušenje

Kod žena i emocije igraju ulogu u zavisnosti od cigareta...

“Rizik oboljevanja od raka pluća od 1980. godine stagnira među muškarcima, ali još uvek raste kod žena. To je delimično zbog toga što su žene počele da puše kao veoma mlade i zato što puše više nego što su to žene činile ranije” – kaže dr Zorica Plavšić, autorka knjige “Uživaj bez duvanskog dima”.


„Žene su osetljivije na dejstvo nikotina, jer im koncentracija nikotina u krvi varira znatno više nego kod muškaraca i zato je želja za nikotinom jača kod žena. Osim supstitucione terapije i antidepresiva, postoji nenikotinska metoda odvikavanja od pušenja, uz pomoć alkaloida iz biljke „Zlatna kiša“, supstance citizin. Ova supstanca se vezuje za iste receptore u mozgu kao i nikotin, s tim što ne stvara zavisnost i nije toksična, a pušač gubi želju za cigaretama. Ovo je veoma važno za žene jer one najčešće ne prestaju da puše zbog straha od apstinecijalnih simptoma, poput depresije i straha od povećanja telesne mase” – napominje doktorka Plavšić i dodaje da su muškarci više fizički zavisni od nikotina, a žene više emocionalno vezane za cigarete, zbog čega im je potrebna veća podrška.

Srbija vodeća zemlja u svetu po popušenim cigaretama...

Srbija vodeća zemlja u svetu po popušenim cigaretama...

Procenjuje se da svaka deseta žena na planeti puši i trenutno ima oko 250 miliona žena pušača.

Iako je ovo istraživanje rađeno u inostranstvu, ako bi se radile statistike samo kod nas, cifre bi mogle biti mnogo veće, s obzirom da prošlogodišnji podaci pokazuju da je Srbija među vodećim zemljama u svetu prema broju popušenih cigareta.


Dr Plavšić je posebno naglasila da je, počev od 29. januara 2013., aktivan mejl podrške bezduvana@gmail.com za sve one koji žele da ostave pušenje.
 

“Ti to možeš. Stavi tačku na pušenje”

Danas je u šoping-molu Delta City, uz podršku Kancelarije za mlade Grada Beograda, održan događaj “Ti to možeš. Stavi tačku na pušenje” sa ciljem da se skrene pažnja na Nacionalni dan borbe protiv pušenja, koji se tradicionalno obeležava 31. januara. Konferencija je bila posvećena razlozima zbog kojih žene teže ostavljaju pušenje i zbog čega su zavisnije od duvana nego muškarci. U isto vreme, na štandu, prolaznici su mogli da dobiju informacije od volontera Kancelarije za mlade o tome kako da se najlakše reše ove zavisnosti, kao i da provere nivo intoksikacije organizma.

Poslednji komentari
  • Bosa Vreme: 01.04.2013 16:54h

    Mozete li mi reci nesto vezano za rad ''Poroci'' ali za pusenje(kao neke poruke koje mogu da se lepe na hamer),hvala!

  • veki Vreme: 06.05.2013 18:31h

    ja ispusim oko 7,8 na dan. kad mi se jede od nervoze ja pripalim. bolje da se smirim plajenjem nego da se ugojim. a oni prvi dimovi kad se oduzmes sve ti lepo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP