Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

BEZ SNEGA DO KRAJA MESECA, OD 20. JANUARA BLAGO ZAHLAĐENJE

Zima, zima, šta to beše?

Autor: J. Jokanović | 14.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Prave zime, a ni snega, na našim prostorima zasad nema ni u najavi! Za razliku od pojedinih delova sveta, gde se beleže istorijski niske temperature, u Srbiji će se, prema prognozama meteorologa, lepo vreme zadržati do 20. januara, posle čega se može očekivati blago zahlađenje, ali ne i veće padavine!

Prave zime i snega  zasad nema ni u  najavi, a epidemiolozi upozoravaju na to da je  ovakvo vreme idealno za širenje virusa i in

Prave zime i snega zasad nema ni u najavi, a epidemiolozi upozoravaju na to da je ovakvo vreme idealno za širenje virusa i infekcija | Foto: Nebojša Marković

- Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, sa natprosečnim temperaturama, biće sve do Jovanjdana, kada se očekuje blagi pad temperature, za nekih pet stepeni. To, međutim, još uvek nije dovoljno za sneg. Ali je moguće je da će se temperatura u poslednja dva dana januara spustiti za još dva-tri stepena, pa bi u tom slučaju izgledi za snežne padavine bili veći - objašnjava Nedeljko Todorović iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Todorović ističe i da je sasvim normalno što je ova zima nešto toplija nego inače.

Proleće usred zime!

Proleće usred zime!


- Na jednu hladnu zimu, poput one koje smo imali 2012, dolaze dve-tri toplije, pa je ovakvo vreme sasvim uobičajeno. Ipak, iako dugoročne prognoze vremenskih prilika nisu moguće, podsećam da se poslednja dekada marta uzima za normalan period kada treba očekivati snežne padavine, pa je sasvim realno očekivati sneg u martu - objašnjava Todorović.

I dok većina ljudi uživa u neočekivanoj toploti i suncu, epidemiolozi upozoravaju da je ovakvo vreme idealno za širenje virusa i infekcija.

Proleće  usred zime!

Proleće usred zime! | Foto: Nebojša Marković


– U ovo vreme najčešći su adenovirusi, koji izazivaju respiratorne smetnje i dijareju, kao i reovirusi iz grupe respiratornih virusa, koji izazivaju infekcije gornjih respiratornih puteva (prehlada). Sada se pojavio i virus
gripa i očekuje se da će se, naročito kod dece, sa početkom drugog polugodišta proširiti, ali se epidemija ne očekuje - kaže epidemiolog Bata Tiodorović. U borbi protiv virusa i gripa epidemiolozi savetuju laganu fizičku aktivnost, šetnje u prirodi i vitaminsku ishranu.

Ugroženi usevi!
 

Neobično toplo vreme ne pogoduje ni usevima, navodi agroekonomski analitičar Milan Prostran. „Situacija je zabrinjavajuća. Poljoprivredne kulture već trpe ozbiljne posledice zbog sušnog perioda, koji traje još od novembra. Zbog nedostatka vlage biće teško obaviti prolećnu setvu. Visoke temperature su izazvale pupljenje pojedinih sorti voća, a ako u februaru počnu mrazevi, to će biti pogubno za njih“, kaže Prostran.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP