Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

NEHUMANI USLOVI ZA ŽIVOT PORODICE RAJKOVIĆ IZ KRAGUJEVCA

Žive u poljskom klozetu

Autor: Biljana Nenković | 11.04.2013 - 21:58:00h | Komentara: 15

Nebojša Rajković (34) iz Kragujevca sa dvoje dece i trudnom suprugom živi u poljskom klozetu u strogom centru grada! Rajković je klozet od četiri kvadrata u ulici Pariske komune preuredio u stan jer tvrdi da nema gde da smesti svoju porodicu.

U klozetu od dva metra sa dva samo krevet kada se uveče razvuče zauzima skoro celu prostoriju. Tu su još jedna polica za stvari sa televizorom i rešo na kojem kuvaju. Nebojša je WC prekrečio i razvukao struju kako bi grejalicom ugrejao prostoriju. Rupe od čučavca je zabetonirao, ali se uprkos svemu oseća jak smrad.

Rupe od čučavca Nebojša  je zabetonirao, ali se uprkos  svemu oseća jak smrad

Rupe od čučavca Nebojša je zabetonirao, ali se uprkos svemu oseća jak smrad | Foto: Biljana Nenković

- Ovde živimo već godinu dana. Poljski klozet je centar za socijalni rad dodelio za sve kuće u dvorištu gde je živeo moj pokojni otac. Međutim, u kući u kojoj je on živeo sada je moj brat sa petoro dece. U podrum se uselila još jedna porodica i za nas nema mesta. Jedno vreme sam živeo privatno, ali morao sam da biram da li ću da plaćam kiriju od 100 evra ili da prehranim decu - kaže za „Alo!“ Rajković.

Izgubili bebu


Prošle godine Rajkovićima je u adapritanom poljskom klozetu umrla beba.
- Bila je stara šest meseci. Spavala je na mojim grudima, tu sam je čuvao da je ne bismo slučajno noću ugušili u ovom jednom krevetu. Zaspala je živa, a ujutru više nije disala. Još čekamo nalaz sa obdukcije -  kaže Nebojša.

U poljskom klozetu žive i trogodišnji Zoran i godinu dana mlađa Anđela. Nebojšina supruga Marijana je u šestom mesecu trudnoće. Kupaju se, kažu, u garaži pored „kuće“, pošto prethodno na rešou zagreju vodu. U dvorištu peru i veš.

- Želim da moja deca budu čista i uredna, da ih upišem u obdanište i sutra u redovnu školu jer neću da imaju istu sudbinu kao ja. Hoću da budu kao ostala deca, a ne da ih ponižavaju. Zimus je bilo strašno. Grejalica malo ugreje, ali čim se otvore vrata, sve se rashladi - priča Nebojša.

Porodica Rajković

Porodica Rajković | Foto: Biljana Nenković

Rajkovići primaju socijalnu pomoć i dečji dodatak. Mesečno to iznosi oko 15.000 dinara. Dobijaju i obrok u narodnoj kuhinji. Nebojša pere šoferšajbne na semaforu i tako zaradi neki dinar.

- Hvala državi za pare i hleb, ali to nije dovoljno da se preživi danas u Srbiji i da se normalno gaje deca. Kad primimo novac, prvo kupim krompir, luk i pasulj da ima da se jede. To mi je najvažnije. Moram da biram da li će deca da mi žive na ulici ili da budu gladna - dodaje Nebojša.

Nebojša je veći deo svoje zarade na semaforu uložio u renoviranje WC-a. Čak je i fasadu uradio i promenio prozore da bi uslovi koliko-toliko bili pristojni. Na pod je stavio itison i još jedno ćebe da noću bude toplije.
Poslednji komentari
  • ljubisa Vreme: 11.04.2013 22:10h

    ajde da im kupimo kuću,ja sa 13.godina radio na mesalicu da bi napravio dom . ovo je bolja fora

  • Vladimir Vreme: 11.04.2013 22:13h

    Ali zato imaju "Total" tv..

  • rom Vreme: 11.04.2013 22:55h

    ja zivim i radim u becu porodica takodje od postenog rada i bez socijalne pomoci smo izradili veliku kucu imam stan i auto ne zalim se ali ovaj moj rodjak ima jedno sta ja nemam i staje tipicno za ljude tog kova TOTAL TV malo vise radite pa cete imati

  • nesko Vreme: 11.04.2013 23:04h

    molim redakciju broj tel ove familije.

  • arsic Vreme: 11.04.2013 23:07h

    sto se razmnozava kad nema gde da gaji

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP