Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

POSLEDNJI MOHIKANAC SA RUDNIKA!

Živim bez dinara prihoda!

Autor: Biljana Nenković | 07.03.2013 - 23:35:00h | Komentara: 8

Božidar Mandić (60), osnivač najstarije srpske komune „Porodica bistrih potoka“ na Rudniku, posle 36 godina od bekstva iz grada u planinu i života koji podrazumeva sklad sa prirodom i ignorisanje materijalnih vrednosti kaže da sebe doživljava kao poslednjeg Mohikanca. Supruga i troje dece su se vratili u grad, a on je ostao da nastavi svoju misiju.

„Živim sam  sa mnogo ljudi“: Božidar je prošle  godine imao  850 poseta

„Živim sam sa mnogo ljudi“: Božidar je prošle godine imao 850 poseta | Foto: Biljana Nenković

Mandić se raduje posetama istomišljenika i svojih unuka, koji dolaze na dan-dva na svež vazduh. Piše knjige, scenarija, nema televizor niti internet, ne čita novine... O tome šta se dešava u svetu informiše se preko svojih prijatelja. I dalje putuje autostopom i hrani se samo onim što priroda nudi, poslužujući ručak u zemljanim posudama. Ima i svoju galeriju i teatar.
- Živim sam sa mnogo ljudi! Dolaze kod mene umetnici, akademici, glumci...

Lekare ne posećuje!

- Osećam se kao da imam 30 godina. Ne bih da ureknem, ali lekare ne posećujem. Ni moja deca ovde nikada nisu bila bolesna. Pešačila su do škole po pet kilometara. U Srbiji ima 75.000 napuštenih kuća. Za poslednjih nekoliko godina, u okolna sela došlo je skoro dvadesetoro mladih. Mladi ljudi traže nadu i život bez otimačine - kaže Božidar.

Da na trenutak nađu mir. Prošle godine, u posetu mi je došlo njih 850. U gradu jedna porodica ima u proseku devet poseta godišnje. Na Rudnik sam došao kada sam imao 24 godine. Ideja mi je bila da sagradim ostrvo optimizma, nade i alternative. Moje troje dece odraslo je ovde, ali kada su pošli u srednju školu, vratili su se u gradove. Mi smo iz grada pobegli u šumu. Bilo je normalno da se oni iz šume vrate u grad - kaže Božidar, začetnik najpoznatije komune koji je ostao u selu Brezovica kod Gornjeg Milanovca.

Ćerke Aja i Ista su u Novom Sadu i gaje njegove unuke Lava i Vuka. Sin Sun sa porodicom živi u Beogradu. I on kod oca dovodi svoje dvoje dece, sina Tea i ćerku Lunu. Za Božidara su to dragoceni momenti. Igra se s njima, trče po šumi, posmatraju mrave i guštere, prave predstave, mese crni hleb...

Najstarija  komuna u Srbiji

Najstarija komuna u Srbiji | Foto: Biljana Nenković


- U „Porodici bistrih potoka“ i dalje su zabranjeni meso, agresija i droge. Radio sam u jednom novosadskom auto-servisu. Pritiskala me je gužva, brz život, smog, računi... Pronašao sam ovu kuću na Rudniku i kupio je u vreme kada se nije ni znalo šta znači reč ekologija. Više od 15 godina smo moja tadašnja supruga Brajla i ja uživali s decom.
Igrali smo se, pričali, skupljali plodove po šumi i tako se hranili. Vaspitavali smo ih da su važni ljubav, zagrljaj, nesebičnost i nadidentitet. Tih godina bukvalno smo živeli bez ijednog dinara. Dokazali smo da je to moguće - kaže Božidar i dodaje da nikada nije bio nikakav guru niti njegovi stavovi spadaju u dogmu. Njegov život nije u izolaciji, već samo razmišlja otvorenije i drugačije.

Deca i unuci  česti gosti

Deca i unuci česti gosti | Foto: Biljana Nenković


- Istresite iz mene šta hoćete, ništa nemam da vam dam, osim ljubavi i dijaloga. To je moj kredo i to sam deci uvek pričao. Zadatak roditelja je da deci omoguće da žive bez njih i postigli su uspeh kada ona prestanu da ih slušaju - dodaje Božidar.
 

Pas Kultura i mačak Teatar

Božidar dan ispunjava obavezama. Seče drva, čisti sneg, priprema hranu i čajeve. Piše i knjige o prirodi “Blatnjavi put” i “Razgovori iz šume”. Na Rudniku ima svoju galeriju sa eksponatima od kravlje balege... Društvo mu prave pas Kultura i mačak Teatar.

Poslednji komentari
  • milun plaskovac Vreme: 08.03.2013 00:17h

    E vala svaka mu cast.

  • duki Vreme: 08.03.2013 01:01h

    dali ste znali da je manda bio clan fk VOJVODINE i da je bio vrlo perspektivan fudbaler u generaciji BEKVALCA,RUTONJSKOG.LICINARA.BOSKOVICA, COKANJICE I.T.D. I TO BORAC BEZ RESPEKTA UOSTALOM ONAKAV KAKO DANAS ZIVI

  • biki Vreme: 08.03.2013 07:25h

    Ma ovde nesto nije u redu ...

  • mira Vreme: 08.03.2013 09:18h

    samo mi nije jasno, da li sapune, deterdžente itd, dobija od nekog ili šta? Neka nam to objasni i ja bih volela da se negde osamim i živim bez dinara prihoda.

  • ljubisa Vreme: 08.03.2013 11:47h

    Odlicno, evo jos jednog primera za nas mladje, kako se probuditi...Miro, raspitaj se o higijeni uz pomoc gline, pepela, domacih sapuna od loja... Veruj, da ti uz ovakav zivot ne trebaju savremeni preparati od ko zna kakve hemije, razne kreme...Organizam se "podmazuje kroz usta"...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP