Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ŽOLT SABO JE POBEDNIK

ŽIVOT JE ČUDO: I bez alata postao tata! (FOTO)

Autor: M. Popadić | 13.10.2013 - 20:35:00h | Komentara: 5

Subotičanka Zorica Fešiš s pravom bi mogla poneti titulu majke heroja. Kada se 1989. porodila u Bačkoj Topoli, lekari su joj saopštili da njenom detetu nema spasa jer je rođeno bez bešike i polnog organa. „Živeće ili ću i ja s njim u grob“, odgovorila je Zorica, uzela bebu iz porodilišta i otišla kući. Žolt Sabo je u međuvremenu stasao u mladića, a nedavno je i našao ženu svog života.

- Rekli su mi da je beba rođena sa epispadiom i ekstikciom bešike, ako se dobro sećam, te da im nije poznat slučaj da je dete sa takvom dijagnozom preživelo. Sada, 24 godine kasnije, mogu reći da sam se tada pred drugima junačila, ali sam u stvari drhtala za bebin život i često pomišljala da je sve uzalud. U meni je samo ključao inat i odluka da ako iko na svetu nešto zna i ako mi može pomoći, sve ću prodati i sve učiniti da dete spasem - počinuje priču Zorica o nedaćama svog sina.

Hepiend: Melindi  suprugovo stanje  uopšte ne smeta

Hepiend: Melindi suprugovo stanje uopšte ne smeta

 
Nevolje u životu, po običaju, sustižu jedna drugu. Žolta i njegovu majku napustio je otac, ali ona nije klonula duhom.
- Ništa me više nije interesovalo osim deteta. Tražila sam pomoć na sve strane i na moju sreću naletela u Dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu na profesora dr Savu Perovića. Nažalost, ni on nije znao šta će i kako će, ali mi je rekao da će pokušati da mi pomogne. Operisao je mog sina bezbroj puta, odlazio je i u Ameriku i, sigurna sam, tražio mišljenja kolega i u vezi s mojim slučajem. Činio je nemoguće. On i njegova ekipa urologa su ponekad i tri puta mesečno zakazivali operacije, da bi na kraju Žoltu uspeli das naprave i „usade“ bešiku. Dečak je do tada, što je bilo desetak godina, neprestano nosio pelene i nije imao nikakvu kontrolu nad mokrenjem jer to praktično nije bilo ni moguće. Jednog dana, mislim da je imao 13 godina, sin mi je rekao: „Mama, meni se piški“. Satima sam plakala od sreće - priča Žoltova majka.
Da bi pomogla bratu, i Zoričina ćerka Jasmina je upisala Višu medicinsku školu u Somboru. Sama je to odlučila, verujući da će kao medicinska sestra biti od pomoći Žoltu. On je u međuvremenu stasao u mladića koji je sanjao burne snove s devojkama, ali nije nalazio odgovor na pitanje šta im reći i kako objasniti svoj položaj. Povlačio se u sebe, tugovao, samovao. Sve dok nije sreo Melindu iz Horgoša.
- Naravno da sam izbegavao devojke u „kritičnim“ slučajevima. Niko ne zna i niko nikada neće niti može saznati kakav je to osećaj bola i inferiornosti. Dogodilo mi se, međutim, da sretnem Melindu, koja je takođe prošla kroz teške životne muke. Porodica ju je maltretirala i odbacila. Prošle godine u decembru, potražila je pomoć u Domu za nezbrinutu decu „Kolevka“ u Subotici, gde se porodila. Na svet je donela predivne blizance, Sanelu i Davora. Kada me je komšinica upoznala s njom, tog trenutka sam znao da su to moja deca i da će Melinda biti moja supruga. Upoznala se s mojim stanjem, ali joj to uopšte nije smetalo. Izrazila je želju da se uda za mene - priča Žolt.
Venčali su se posle samo nekoliko meseci poznanstva, a iz prizemne kuće na periferiji grada, gde žive Fešiševi (i Saboovi), od 29. juna čuju se pesma i dečje gugutanje.


Jedna operacija danas sve završava

Profesor Miroslav Đorđević

Profesor Miroslav Đorđević

 Profesor Miroslav Đorđević, urolog i specijalista dečje hirurgije, kaže da se i danas u Srbiji godišnje četvoro-petoro dece rodi sa retkim anomalijama. 
Govoreći o Žoltovom slučaju, sa kojim je i lično upoznat, dr Đorđević ističe da je reč o retkoj anomaliji koja se sada uspešno otklanja samo jednom operacijom, uglavnom odmah posle rođenja. 
- Detetu koje je rođeno bez polnog organa se ugrađuju proteze, posle čega može normalno da ima seksualne odnose i erekciju - objašnjava Đorđević, dodajući da se danas, zahvaljujući napretku tehnike i medicine, anomalije mogu otkriti tokom trudnoće, pa postoji mogućnost prekida.
- U nekim zemljama na zapadu kao što su Nemačka i Švajcarska se u ovakvim slučajevim odmah prekida trudnoća - naglašava dr Đorđević.

Ne zna se ko je srećniji

Na porođaju joj rekli da detetu nema spasa:  Žoltova majka Zorica

Na porođaju joj rekli da detetu nema spasa: Žoltova majka Zorica

 
Sin mi radi kao elektrovarilac, snaha čuva decu, kuća je puna smeha, dečje vriske i plača, a ja sam najsrećnija žena na svetu. Čitav život sam posvetila cilju da sina izvučem iz kandži smrti i uspela sam. Melinda je dobila porodicu i uspela da se s decom izvuče iz „Kolevke“, uprkos protivljenjima centra za socijalni rad - kaže majka Zorica, a Melinda se nadovezuje „da je mama u pravu“ dok gleda svekrvu.
- Samo, ja mislim da sam srećnija od nje, ali ne smem to često da pominjem da se ne naljuti - dodaje ona.
Žolt, međutim, kaže da njih dve nemaju pojma ko je u toj kući najsrećniji!
Poslednji komentari
  • Ludi ja Vreme: 13.10.2013 22:12h

    Eh da je vise ovakvih srecnih krajeva,bez batina i nasilja ,bez losih reci,bez podsmeha. Puno vise ljudskosti da imamo kao sto je nemamo, bili bi smo zemlja za primer,a ne za podsmeh. Zelim tim ljudima svu srecu ovog sveta,zasluzli su je ....

  • Monika-- Vreme: 14.10.2013 07:20h

    Bila je na tv. njihova svadabaa. Divni ljudi. Kad je mladin otac došao gos. Zorica se rasplakala i do samog kraja plakala od muke što je on došao (nije trebala. To je je bila mladina želja i trebala je da prećuti jer Melindaa je usećila sve!

  • Mimi Vreme: 14.10.2013 07:38h

    Sve čestitke za /na kraju/ lepu priču! I svakako Mami heroju, mogu samo da zamislim šta je ta žena sve preživela a i njen sin...da bi dočekali SREĆU! Pa SREĆNO im bilo!

  • nedjo Vreme: 14.10.2013 11:06h

    jos da je on

  • Klara Vreme: 27.10.2013 21:36h

    Želim zdravlje i sreću cijeloj porodici i suosjećam sa ovom divnom majkom na svemu što je prošla a i zahvalnost pokoojnom dr Peroviću o kome sam puno čitala.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP