Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

FASCINANTNO

Životinjskom žuči stvaraju
umetnička dela! (FOTO)

Autor: A.S. - V.B. | 22.02.2013 - 13:06:00h | Komentara: 1

Hulia Ilter i Ćetin Ousurk iz Turske imaju jako specifične talente. Slikanje na vodi i kaligrafija su umetnosti koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Na sajmu turizma u Beogradu pokazali su nam svoje umeće.

SDF

Hulia stvara umetničko delo na vodi | Foto: Mitar Mitrović

Ebru (slikanje na vodi) je veoma stara turska umetnost. Niko ne zna u kom veku je tačno nastala. Zna se samo da postoje primeri još iz 15. veka koje možemo naći u muzejima i bibliotekama. Potiče iz Irana i Turkmenistana. Postalo je poznato i u Osmanlijskom carstvu.

"Počela sam da slikam pre 12 godina. Savladala sam tehniku jer sam imala kvalitetne učitelje. Nije mi bilo lako ali već sada sam ja ta koja uči druge i imam jako dobre studente", kaže Hulia.

fs

Potrebno je dosta vežbe i strpljenja | Foto: Mitar Mitrović

Iako možda deluje lako dok gledate kako Hulia crta, da biste mogli ovim da se bavite morate se dobro pomučiti i potrebne su dve godine učenja kako biste ovu tehniku savladali. Ono što je najinteresantnije je "tajni sastojak" koji se koristi za ebru. Verovali ili ne, sastojak se pravi od životinjske žuči i nije nimalo prijatnog mirisa.
"Koristim običnu vodu pomešanu sa prašinom. Sve je prirodno, boje su iz zemlje i biljaka. Tome se dodaje sastojak uzet iz životinjske žuči. Boje su lepljive, i na taj način se ono što naslikam na vodi prenese na platno. Ako napravite grešku, ne možete je izbrisati gumicom, već morate sve raditi iz početka, a dugogodišnjom vežbom učite da ne pravite greške", otkriva umetnica iz Turske.

jfg

Nema mesta za greške | Foto: Mitar Mitrović

Kada pomislite da vas ništa više ne može ostaviti bez daha, onda se upoznajte sa talentom Ćetina Ousurka. On se opredelio za lepo pisanje. Gledajući ga kako piše, nećete disati ni vi, a ni on!

sdf

Oduzima dah i sebi i vama | Foto: Mitar Mitrović

"Ovo je porodična tradicija. Naučio sam od dede. Spojio sam inžinjering i kaligrafiju i sada slikam fasade na raznim građevinama. Počeo sam da pišem još kao dečak. Nikada nisam napisao dva puta isto, za svaki natpis imam različit stil. Zadržavam dah dok pišem. Ukoliko je ime dugačko, zastanem, pa ponovo. Ne dišem jer mi je tako ruka mirnija.“, kaže Ousurk.

sfd

Nikada nije ponovio natpis | Foto: Mitar Mitrović

Poslednji komentari
  • jaca Vreme: 23.02.2013 11:40h

    pa sta to vucic radi sa narodnom zuci ! dok se casa ne ....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP