Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Reportaža/Srbija

ZAVRŠEN 53. SABOR TRUBAČA U GUČI

„Zlatna truba“ za vojnika!

Autor: Biljana Nenković | 12.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sabor trubača u Guči je završen! Ovogodišnji pobednici najpoznatije manifestacije posvećene trubi su Kristijan Azirović iz Bojnika, koji je poneo titulu najboljeg trubača, po oceni stručnog žirija najbolji je orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja, a apsolutni miljenik publike ove godine je Dejan Jevđić iz Požege, kome je pripala „Zlatna truba“.

Ovo je  treći put da Dejan Jevđić osvaja glavnu  nagradu i njemu sada  pripada i  majstorsko  pismo

Ovo je treći put da Dejan Jevđić osvaja glavnu nagradu i njemu sada pripada i majstorsko pismo | Foto: Emil Čonkić

Ovo je treći put da Dejan osvaja glavnu nagradu i njemu po propozicijama takmičenja pripada i majstorsko pismo. Dejan je publiku 53. sabora u subotu uveče na finalnom takmičenju osvojio sviranjem pesme „Pogledaj de, mala moja“ i kolom „Požežanka“.

Ekrem Mahmutović sa sinom prima nagradu

Ekrem Mahmutović sa sinom prima nagradu

Erić: Velika narodna svetkovina


- Sabor trubača u Guči je velika narodna svetkovina koja se pretvorila u turističku, ali je veoma važno da postoji. Tradicija se nije izgubila, manifestacija je dobila nove proplamsaje, ali još čuva korene - izjavio je Dobrica Erić, ovogodišnji domaćin manifestacije, koji dodaje da su se pojedine stvari u srpskoj kulturi „okrenule naglavačke“, a da je taj „satanistički program“ krenuo sa Zapada pre dvadesetak godina. Ipak, kako je dodao, Srbi su još pametan narod, iako su mnogi mozgovi „čipovani“.

- Presrećan sam! Ovo je trijumf. Trubu sam naučio da sviram od mog deda Ljuba i to je tradicija u mojoj porodici. I moja dva brata su u orkestru. Truba čuva staru, srpsku izvornu melodiju - kaže Dejan, koji je, inače, po profesiji vojnik.

Na finalnom takmičenju učestvovalo je 16 orkestara. Na ovogodišnjem saboru, čiji je domaćin bio pesnik Dobrica Erić, bilo je ukupno 1.246 trubača iz Srbije i osam okrestara iz inostranstva.


U četvrtak je proglašen i najbolji mladi trubač u kategoriji pionira. Redakcija „Alo!“ bila je pokrovitelj ove nagrade. Staueta je pripala Stefanu Ristiću (14) iz Vladičinog Hana. Nagrada za najizvornije muziciranje na trubi „Od zlata jabuka“ pripala je Stojanu Krstiću iz Lepenice.

Košarkaš Nikola Peković uživao je u muzici na uvce

Košarkaš Nikola Peković uživao je u muzici na uvce | Foto: Emil Čonkić


Jedan od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi prvi put je održan 1961. godine u porti crkve u Guči i od tada ova varošoca važi za prestonicu trube. Tada je bilo oko 3.000 saboraša, a posle više od pola veka, poseta se meri brojem od nekoliko stotina hiljada ljubitelja trube iz Srbije i turista iz celog sveta.

Kristijan Azirović

Kristijan Azirović | Foto: Beba Bojović

Azirović: Za trubu živim


- Prvi put sam pobedio u seniorskom takmičenju, do sada sam četiri puta bio prvi u mlađoj kategoriji. Ne mogu vam opisati koliko sam srećan što sam prva truba Dragačeva. Truba je moje zanimanje, od nje i za nju živim. Čast mi je što sam poneo ovo priznanje u Bojnik - kaže za „Alo!“ Kristijan Azirović (24), prvi trubač Sabora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP